Hot Toddy

Tradiční britská specialita je obměnou našeho grogu.

30 ml whisky · 2–3 lžičky citronové šťávy, podle chuti · 2–3 lžičky medu, podle chuti, nemusí být · kolečko citronu a svitek skořice na ozdobu, nemusí být · 150 ml horké vody

Do hrnku nalijte whisky, přidejte citronovou šťávu a med a zalijte horkou vodou. Pokud chcete, ozdobte ještě plátkem citronu anebo svitkem skořice a ihned podávejte.

Máslový rum

Máslový ležák, legendární nápoj z filmů i knížek o Harry Potterovi, si prý jeho autorka úplně vymyslela. Kdybyste ale hledali verzi pro dospělé, klidně by mohla chutnat právě takhle.

1 lžíce másla (změklého) · 1 lžíce hnědého cukru · 1 špetka mleté skořice · 1 špetka muškátového oříšku · 1 špetka mletého nového koření · pár kapek vanilkového extraktu · 60 ml tmavého rumu · 150 ml horké vody

Máslo spolu s veškerým kořením dejte do hrnku, ve kterém budete nápoj připravovat, a promačkejte koktejlovou paličkou nebo zadní stranou lžíce, aby se všechno dobře smísilo. Zalijte rumem a nakonec horkou vodou (nikdy ne vroucí, pokazili byste chuť celého nápoje; nechte ji odstát nebo ohřejte jen na 80 °C).

TIP: Směs na máslový rum můžete připravit také předem ze 3 šálků třtinového cukru, ½ šálku změklého másla, 3 lžic medu, ½ lžíce rumu a výše vypsaného koření. Smíchejte, vytvarujte do válečku a pak zabalte do potravinářské folie jako buřtík a skladujte v lednici. Před podáváním kousek odkrojte, přidejte do šálku s rumem a zalijte horkou vodou. Dávka by měla vystačit asi na 25 porcí.

Zlaté mléko

Ájurvédský poklad je prý zaručeným lékem na chřipku i nachlazení. Ale náladu vám zvedne, i když jste zdraví.

1 hrnek mléka, kravského nebo rostlinného, nejlepší je mandlové či kokosové · 2 lžíce kurkumy, čerstvé nebo mleté · ½ lžičky nebo 1 svitek skořice · špetka kajenského nebo černého pepře · 1 lžíce medu 1 lžička másla · špetka panely (sušená třtinová šťáva) nebo zlatého třtinového cukru na ozdobu, nemusí být

Všechny ingredience kromě medu dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Nechte pár minut provařit, pak odstavte a nechte lehce zchladnout. Vmíchejte med a pijte teplé.

TIP: Většina prospěšných látek obsažených v medu se zničí při teplotě nad 40 °C. Proto je lepší vmíchávat med do horkých nápojů až ve chvíli, kdy už jsou natolik zchladlé, že se jich dokážete napít.

Firkulice

Nápoj z moštu je už roky stálicí zimní nabídky na západočeském Dvoře Krasíkov. Jednoduchá kombinace chutná stejně dobře bez alkoholu jako v takzvané plnotučné verzi, tedy s alkoholem.

100 ml jablečného moštu · 1 lžička mleté skořice · 1 lžíce medu · 40 ml rumu (není nutné)

Mošt zahřejte, ale nevařte, a do horkého pak přimíchejte med a mletou skořici. Skutečné množství záleží nejen na vaší chuti, ale i na sladkosti moštu. Proto se nebojte med i skořici ubrat nebo přidat. Pokud chcete, přilijte na závěr ještě panáka rumu.

Svařené víno s karamelem

Zapomeňte na ošizené a přeslazené víno ze stánku. Když nebudete zbytečně šetřit na základní surovině, užijete si v jednom šálku všechny chutě a vůně zimy.

1 litr červeného vína · 250 g třtinového cukru, podle chuti · 50 ml vody · 3 svitky skořice · 5 hřebíčků · 1 hvězdička badyánu · 1 tobolka kardamomu · 1 citron · 1 pomeranč

Cukr nasypte na dno dostatečně velkého rendlíku a nechte rozpustit na karamel. Přidejte všechno koření a vodu a za stálého míchání nechte karamel ve směsi úplně rozpustit. Přidejte na kolečka nakrájené citrusy a nechte probublávat ještě 15–20 minut. (V této fázi také můžete směs nechat vychladnout a zabalit s láhví dobrého vína jako jedlý dárek.) Přilijte víno a zahřejte, ale už nevařte, jen nechte vše dobře promísit. Podávejte s čerstvým kolečkem pomeranče.

TIP: Pokud chcete, přidejte do karamelového základu ještě 50–100 ml kvalitního rumu. Svařák získá další voňavou notu a o něco ho i přiostříte.

Horká čokoláda s marshmallow

Až se začnou v horké čokoládě rozpouštět nadýchané bonbony, děti se zblázní radostí.

1 hrnek plnotučného mléka · 1 lžíce čokoládových pecek nebo nakrájené čokolády s 50 % kakaa · 3 velké nebo hrst malých bonbonů marshmallows

Mléko a čokoládu dejte do rendlíku a za stálého míchání nechte čokoládu na mírném plameni rozpustit. Přiveďte až k bodu varu, ale nevařte, nebo jen velmi krátce. Jestli chcete, čokoládu ještě podle chuti doslaďte, ale pamatujte, že bonbony jsou vlastně jen jiná forma cukru a čokoláda by mohla být přeslazená. Nalijte do hrnku a navrch položte marshmallows. Pokud máte, můžete do hrnku přidat ještě červenobílou vánoční hůlku a vše posypat cukrovým zdobením.

Zázvorový čaj s rozmarýnem a brusinkami

Oživte obyčejný zázvorový čaj dalšími chutěmi a stane se vaším věrným společníkem nejméně do jara.

5 cm kousek čerstvého zázvoru snítka rozmarýnu · 1 lžíce brusinek, čerstvých, mražených nebo neslazených sušených · ½ pomeranče, na kolečka

Zázvor nastrouhejte (s loupáním se trápit nemusíte), dejte spolu s ostatními přísadami do rendlíku, zalijte horkou vodou a nechte 3-4 minuty povařit. Pak louhujte, dokud čaj nezchladne tak, aby se dal pít, a podávejte podle chuti oslazený medem nebo třtinovým cukrem, případně ještě s trochou čerstvé šťávy z pomeranče navíc.

TIP: Zkuste nahradit nebo doplnit brusinky rakytníkem. Čaj bude mít o něco kyselejší chuť, ale získá pořádnou porci vitaminů navíc.