obrázek z archivu ireceptar.cz

Houbové saláty: zelný, bramborový, paprikový, celerový

Stačí misku čerstvě nakrouhandého zelí promíchat s trochou krájených vařených hub, okořenit a osolit, ochutit octem, cukrem a olejem, nechat odležet a máme skvělý zelný salát s houbami. Kdo chce přidat i něco podle své fantazie, může. Tady je inspirace.

Houbový salát s kečupem

Potřebujeme 

  • 1/8 kg hub
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg paprik
  • 1 kečup
  • 1 rajský protlak
  • 150 g pískového cukru
  • 1/5 dl oleje

na nálev

  • 2 dl octa
  • 1 dl vody
  • 30 g soli
  • hřebíček
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř

Jak na to 

Houby očistíme, pokrájíme a vaříme asi tři minuty. Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky, promícháme s kečupem a protlakem. Přidáme cukr, olej a houby. Vše zalijeme nálevem, který pět minut povaříme. Salát naplníme do sklenic a 30 minut sterilujeme při teplotě 100 şC. Uvedený salát můžeme použít i jako netradiční náplň při přípravě závinu z listového těsta.

Jiřina Blažejová, Luka

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Zelný salát s houbami

1/2 kg hlávkového zelí nakrájíme a na prkénku pomačkáme válečkem, aby změklo. Vložíme do mísy, přidáme 30 dkg nakrájených, povařených hub. Ochutíme octem, solí, mletým pepřem, cukrem a dvěma lžícemi oleje. Necháme odležet. Před podáváním sypeme jemně nakrájenou pažitkou.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Bramborový salát s houbami a celerem

čuvačský recept

Potřebujeme 

  • 250 g hub
  • 350 g vařených brambor
  • 1/2 celeru
  • 100 g majonézy
  • citronovou šťávu
  • sůl

Jak na to 

Očištěné houby uvaříme v osolené vodě. Po ochlazení a okapání je nadrobno rozkrájíme, přidáme k nim na nudličky nakrájené brambory, na jemném struhadle nastrouháme celer, okyselíme, osolíme, přidáme majonézu a dobře promícháme.

Podáváme vychlazený s pečivem nebo s chlebem.

Jiří Mika, Stará Role  

Paprikový salát s houbami

Potřebujeme 

  • 3/4 kg hub
  • 60 dkg cibule
  • 90 dkg paprik
  • 2 rajské protlaky
  • kečup dle chuti
  • 15 dkg cukru
  • 1/4 l oleje

na nálev

  • 2 dl octa
  • 1 dl vody
  • 3 dkg soli, 3 hřebíčky, 3 nová koření, 3 bobkové listy, 3 pepře

Jak na to 

Houby nakrájíme na větší kousky, povaříme a necháme vychladnout. Přidáme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a nakrájené papriky. Přidáme protlak, kečup, cukr a olej.

Nálev povaříme, scedíme a promícháme s ostatními surovinami. Plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 90 şC.

Zdeňka Cíchová, Neveklov

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Papriky s houbami

Potřebujeme 

1/2 kg paprik, 30 dkg cibule, 1 kg povařených hub (hřibovité, mohou být i žampiony nebo hlíva), 1,5 dkg soli, 10 dkg cukru, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, 1 lžička pepře, 1 dl octa, 1 lžíce oleje, 1 větší kečup

Jak na to 

Papriky nakrájíme a všechny ingredience smícháme dohromady. Dáváme do skleniček, na jejichž dno jsme dali bobkový list. Sterilujeme 30 minut při 80 şC.

Monika Králíčková, Liteň

Cikánská pochoutka

Potřebujeme 

  • 20 dkg šunky
  • 40 dkg čerstvých hub
  • celkem 20 dkg zelené, červené a žluté papriky
  • 15 dkg rajčat
  • 15 dkg cibule
  • 1 paličku česneku
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 kostku bujonu 
  • sádlo
  • mletý pepř a sůl

Jak na to 

Cibuli, česnek, pokrájené houby, rajčata a papriky osmažíme na sádle. Přidáme kostku bujonu a ve vývaru dusíme pod pokličkou dvacet minut.

Před koncem přidáme kečup, hořčici, omáčku a směs dochutíme.

V toastovači si připravíme topinky, potřeme je česnekem a hořčicí, poklademe plátky šunky, pokryjeme směsí a ještě teplé podáváme.

Olga Tesařová, Příčky

Akční letáky