Hned zkraje je potřeba zdůraznit, že následující řádky rozhodně nepatří vaření ze zbytků jakékoli rýže, jaká vám zrovna zůstala od oběda. Základem úspěchu v disciplíně nadýchaného blaha je kvalitní kulatozrnná rýže, jindy také nazývaná drobnozrnná, případně rýže na risotto typu arborio. Buclatá maličká zrníčka takové rýže v sobě obsahují mnohem více škrobu, který se uvolňuje při vaření a míchání a celou kaši dělá kaší – zahušťuje ji. Na samotné vaření doporučujeme hrnec s dvojitým dnem, jenž zabrání většímu připalování pomalu houstnoucí substance.

Teplota a sladidlo

Uvařenou kaši je zapotřebí nechat zchladnout. Co se vajec týká, v receptu jich je spousta, aby nákyp byl skutečně nákypem, a ne drobivou dusivou strouhankou. Pořizujte co nejčerstvější vejce, ideálně z podestýlkového nebo volného chovu. To hraje klíčovou roli při vyšlehání toho nejtužšího sněhu a pěny ze žloutků. K oběma musí ale přijít na pomoc sladidlo v podobě moučkového cukru, bez něhož se nadýchanosti ani jednoho z výše jmenovaných nedočkáme. Pro vyšlehání dokonalého pevného sněhu musí být bílky pokojové teploty, tedy alespoň hodinu předem vyndané. A aby výsledný produkt nespálil a nevysušil žár trouby, posaďte zapékací mísu místo na mřížku do vodní lázně na hluboký plech, do něhož posléze nalijete vroucí vodu. Nadýchanost a vláčnost celé záležitosti zaručena!

Rýžový nákyp s meruňkami

Na cca 4 až 6 porcí:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • větší špetku soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 5 vajec velikosti M, bílky a žloutky zvlášť
  • 120 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 g zralých meruněk, případně okapaných z kompotu

Rýži neproplachujeme, vsypeme do mléka, přidáme špetku soli, lžičku mleté skořice a za občasného míchání vaříme na nejslabší výkon přiklopenou pokličkou. Než rýže změkne a nasaje všechnu tekutinu, mělo by to zabrat zhruba 15 minut. Poté odstavíme a do hotové kaše vmícháme asi 90 gramů másla a necháme ji stranou vychladnout. Zbytek másla použijeme na vymazání zapékací mísy.

Mezitím si vyšleháme hnětačem žloutky s polovinou cukru na nadýchanou hustou světlou pěnu. Vmícháme zrníčka z rozkrojeného vanilkového lusku, jenž jsme vyškrábli tupou hranou nože. Zvlášť v čisté míse si vyšleháme metličkovým nástavcem bílky se špetkou soli do polotuha, pak přidáváme postupně zbylý cukr, dokud nevznikne tuhý bílý sníh, který se táhne do ostrých vrcholků. Do zchladlé kaše s máslem vmícháme nejprve žloutkovou pěnu, poté opatrně stěrkou ode stran mísy vmícháme polovinu ušlehaného sněhu. Do vymazané zapékací mísy dáme polovinu směsi, na níž rozložíme poloviny vypeckovaných meruněk a pokryjeme zbylou rýžovou kaší. Nakonec překryjeme vrstvou zbytku sněhu.

Nádobu dáme do hlubokého plechu a kolem nalijeme právě tolik vroucí vody, aby sahala do výšky palce. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pozvolna pečeme bez otevírání na horní i spodní ohřev zhruba 45 minut. Otevřeme dveře trouby na pár centimetrů a necháme 30 minut vychladnout. Podáváme vlažný nebo vychlazený.

Variaci na tento recept bez problémů připravíte i s dalším ovocem, jako jsou švestky nebo zralá jablka.

Variaci na tento recept bez problémů připravíte i s dalším ovocem, jako jsou švestky nebo zralá jablka.