Zdroje: hobby.instory.cz, prozeny.cz, bezvarady.eu

I když se mazání másla na chleba zdá jako naprosto běžná činnost, se kterou snad nemůže mít nikdo sebemenší problém, jisté trápení přichází ve chvíli, kdy je máslo ztuhlé z chladničky. V takovém případě je totiž prakticky nemožné máslo jakkoliv roztírat. Mnozí tuto otravnou situaci řeší tak, že máslo zkrátka nožem nakrájejí na velmi tenké plátky, které pak jen na krajíc chleba položí. V podstatě nejde o špatný nápad, ale i tak příprava chleba s máslem zabere dost času a není úplně jednoduchá. Výhodu mají ti, kteří ještě předtím, než jdou spát, máslo vyndají z chladničky a nechají jej do rána povolit. Jenže takováhle manipulace značně přispívá k tomu, že se máslo velmi rychle zkazí, a není tedy úplně vhodná. Jak tedy snadno pracovat s máslem, které jste zrovna vytáhli z chladničky, a jak docílit toho, aby byl chléb s máslem co nejdokonalejší?

Dokonalý chleba s máslem

Chleba s máslem možná patří mezi nejrychlejší a nejjednodušší pokrmy, jaké lze k snídani připravit, i on si ale zaslouží jistou péči. Aby bylo první jídlo dne co nejchutnější, dejte si s ním trochu více práce. Vždy pracujte s čerstvým chlebem, který je krásně měkký. Jedině takový chléb totiž vytvoří s máslem tu nejlepší kombinaci a bude skutečně chutný. Máslo se pak snažte roztírat v rovnoměrné vrstvě, přičemž dodržujte mezi máslem a kůrkou chleba alespoň několikamilimetrový odstup. Díky tomu chléb s máslem vypadá úhledněji a zároveň lákavěji. Můžete jej nakonec posypat ještě například jarní cibulkou a dovést jej tak k absolutní dokonalosti.

Jak namazat chleba ztuhlým máslem

Aby šel chléb dobře namazat, musí být máslo pochopitelně alespoň trochu změklé. Triků, jak během chvíle docílit toho, aby máslo povolilo do podoby, ve které je možné jej lehce rozetřít, existuje mnoho. Jedním z nejjednodušších řešení je ukrojit potřebný kousek másla a na talířku jej vložit na několik málo vteřin do mikrovlnné trouby. Stačí opravdu jen pár sekund. Máslo se v mikrovlnce velmi rychle rozpouští a už po deseti vteřinách se z něj může stát zcela rozpuštěné máslo, které byste na chléb mohli maximálně tak nalít. Zkuste tedy například jen tři až pět vteřin a vyzkoušejte konzistenci másla.

Dalším osvědčeným řešením je trik s horkou miskou. Ukrojte si z másla požadovanou část a přemístěte ji na talíř. Vezměte si keramickou misku a nalijte do ní vroucí vodu. Počkejte zhruba 30 vteřin, vodu z misky vylijte, misku zevnitř osušte a hned s ní přiklopte máslo na talířku. Teplo uvolňující se z misky způsobí, že máslo během malé chvilky povolí.

Se ztuhlým máslem pomůže struhadlo i speciální nůž

Aby se s máslem dalo pracovat, vyplatí se jej alespoň půl hodiny před snídaní vyndat z chladničky. Na to ale není vždy čas a nezřídka kdy se může stát, že na tento krok zkrátka zapomenete. V kuchyni však máte kromě mikrovlnné trouby ještě jednoho rychlého pomocníka. Vytáhněte struhadlo a máslo jednoduše nastrouhejte najemno. Malé kousky másla už během strouhání změknou a mazání pečiva tak bude mnohem snadnější. Pokud pak všechno nastrouhané máslo nestačíte spotřebovat, jednoduše jej vraťte do chladničky a použijte později.

Věděli jste o tom, že v některých obchodech můžete sehnat speciální nůž, který je přímo stvořený na práci se ztuhlým máslem? Takové nože na sobě mají malé dírky, jež slouží k tomu, abyste si s nimi mohli máslo naškrábat a poté přímo rozetřít. Princip je přitom obdobný jako v případě použití struhadla. Pochopitelně se ale hravě obejdete i bez speciálního nože či struhadla. Máslo si totiž můžete jednoduše nastrouhat na tenké a lehce roztíratelné hoblinky i s obyčejnou škrabkou na zeleninu. Možností je zkrátka spousta. Najděte si tu, která vám vyhovuje nejvíce, a problémy se ztuhlým máslem hoďte jednou provždy za hlavu!