Všichni děláme bramborový salát minimálně na Vánoce, ale loupat vařené brambory se nám určitě poštěstí i několikrát během roku. Vynikající jsou i jako součást různých salátů. Například Salad Nicoise je skvělým letním jídlem, bramborový salát zase nesmí chybět na vánoční tabuli.

Jak brambory rychle oloupat jen rukama

Nad loupáním vařených brambor často ani nepřemýšlíme. Od našich babiček známe trik, že před loupáním je dobré nechat brambory vystydnout a pak je klasicky loupeme krátkým nožem. Slupky se většinou nevzpouzejí, takže se jedná o poměrně rychlou, i když mazlavou práci.

Existuje ale ještě jeden ověřený trik, který loupání vařených brambor značně urychlí. Navíc se používá ještě před tím, než dáme brambory do hrnce. Než dáme brambory vařit, je dobré naříznout zlehka slupku uprostřed kolem dokola.

Brambory pak běžně ve slupce uvaříme doměkka, což zabere podle velikosti brambor asi 30 až 45 minut. Uvařené brambory pak rychle zchladíme, buď venku anebo ledovou vodou. Dokonce se uvádí že je možné k nim přidat i pár kostek ledu.

Právě zchlazení je další důvod, proč půjdou lépe loupat. A díky naříznutí se ještě více otevřou, takže už jen stačí chytit bramboru na obou stranách a slupku z ní doslova stáhnout. K tomuto triku dokonce pak nepotřebujete ani nůž nebo škrabku, stačí jen ruce.

A kdybyste třeba zapomněli slupku naříznout před vařením, je to možné i po něm a po zchlazení. Slupku opatrně a lehce v půlce malým nožíkem nařízněte, ale jen jemně, abyste nepoškodili celou bramboru. Ta by se totiž mohla později přelomit a rozdrolit se na malé kousky. Pak stačí slupku jen zlehka stáhnout.

Ať už děláte bramborový salát jakkoli, určitě vyzkoušejte tento trik. Kromě času tak ušetříte i energii na mytí nožíku nebo škrabky.

Zdroje: www.recepty.cz, www.foodnetwork.co.uk