Nakládaná vejce (pickled eggs) jsou výsledkem právě takové snahy o prodloužení trvanlivosti v dobách, kdy ještě ledničky nebyly samozřejmými členy domácnosti. Postupně se ale z nutnosti stala pochoutkak pivu, oblíbená především v barech a tavernách. Vejce jsou naložena v kyselém nálevu, který brání množení mikroorganismů a konzervuje je, a ochucena kořením a dalšími přísadami. Klasický nálev sestává z vinného octa, cukru, soli, cibule a směsi koření (někdy přímo namíchané jako pickling spice), která obsahuje pepř, nové koření, hřebíček, skořici a případně další druhy, jako hořčičné semínko, zázvor apod. Poměrně známá je pensylvánská varianta pickled eggs, v níž se vejce nakládají společně s červenou řepou.

Originální receptury na pickled eggs předpokládají, že jsou vejce čerstvě uvařená a posléze se zalévají horkým nálevem a případně se v něm i povaří, což trvanlivost prodlouží opravdu výrazně. U vajec z velikonoční nadílky nelze odhadnout, jak dlouho už jsou uvařená, proto trvanlivost pickled eggs není zase tak velká, skladování by nemělo přesáhnout dva týdny.

Nakládaná vejce I.

  • voda 200 ml
  • bílý vinný ocet 200 ml
  • sůl 1,5 lžičky
  • cukr 70 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • koření: směs barevných pepřů, nové koření, bobkový list, hřebíček, větvičky tymiánu (koření můžete obměnit podle vlastní chuti)
  • vařená vejce

Toto množství nálevu vystačí přibližně na 8-10 vajec.

Vejce oloupeme. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky.

Svaříme vodu se solí, cukrem a vším kořením kromě tymiánu 5 minut. Tymián přidáme až na konci. Přilijeme ocet, přivedeme k varu a vypneme.

Do čisté sklenice nasypeme cibuli a česnek a zalijeme trochou horkého nálevu, aby se krátce spařily. Zbylý nálev necháme vychladnout tak, aby nepálil na ruku. Vejce naskládáme do sklenice, zalijeme nálevem a skladujeme v chladničce, spotřebujeme do dvou týdnů.

Nakládaná vejce II.

Tohle je zjednodušená verze pickled beetroot eggs. V originální verzi se řepa vaří společně s kořením. My použijeme hotovou nakládanou řepu.

  • sklenice nakládané červené řepy
  • cibule 1 ks
  • několik ks hřebíčku
  • 1 svitek skořice
  • vařená vejce

Cibuli nakrájíme na tenké plátky. Do dostatečně velké sklenice vložíme hřebíček a skořici. Potom postupně vrstvíme vejce, cibuli a vždy přilijeme část nakládané řepy i s nálevem až do spotřebování všech surovin. Skladujeme v chladničce a spotřebujeme do dvou týdnů.

Nakládaná vejce lze posléze použít do salátů, pomazánek i dalších jídel z vařených vajec, ve kterých nebude na překážku jejich nakyslost. Jednou z možností využítí je salát s nakládanými vajíčky.

Salát s nakládanými vajíčky

  • brambory 400 g
  • nakládaná vejce 4 ks
  • kyselé okurky 3 ks
  • cibule z nakládaných vajec
  • petrželka
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • majonéza 2 lžíce
  • trocha nálevu z nakládaných vajec

Brambory předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.

Vychladlé oloupané brambory, vejce a okurky nakrájíme na plátky. Cibuli nasekáme na kostičky. Vše smícháme, přidáme nasekané bylinky a majonézu. Ochutíme solí, pepřem a podle potřeby trochou nálevu z nakládaných vajec. Necháme 20 minut odležet v chladničce a podáváme.