Zdroje: recepty.blesk.cz, primanapady.cz, idnes.cz
Příprava utopenců není nijak složitá, a tak se nelze divit, že se do ní mnozí pouští ve vlastních kuchyních. Vlastně jde jen o špekáčky naložené společně s cibulí a feferonkami ve sladkokyselém nálevu. Výsledná chuť známých receptů se ve finále v mnohém neliší a utopenci spolehlivě potěší všechny strávníky. Věděli jste ale, že s pomocí několika málo, pro někoho možná netradičních, surovin je možné chuť naložených špekáčků ozvláštnit a dát jim tak zcela nezaměnitelný nádech?
Zkuste si utopence připravit podle klasického receptu a následně podle toho méně tradičního a nechte svou rodinu či přátele otestovat, které jim chutnají více. Sami uvidíte, že recept obsahující suroviny, které by vás možná ani nenapadlo zkombinovat s utopenci, všechny příjemně překvapí.
Utopenci – klasický recept
Na velkou sklenici budete potřebovat:
15 špekáčků
6 středně velkých cibulí
3 čerstvé feferonky nebo chilli papričky
plnotučnou hořčici
Lák na utopence:
800 mililitrů vody
1/2 litru octa
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 lžičku celého pepře
1 lžíci cukru
Postup:
V první řadě si uvaříme nálev. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, přidáme k ní ocet, koření a cukr. Chvilku povaříme, aby se cukr rozpustil, a poté odstavíme z plamene a necháme vychladnout.
Všechny špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme. Řez dobře promažeme plnotučnou hořčicí a nakrájíme si cibuli na kolečka. Poté se můžeme vrhnout na plnění sklenice. Její dno vyložte částí nakrájené cibule, z nálevu vyberte koření a asi jednu jeho čtvrtinu přidejte na dno sklenice k cibuli. Na koření a cibuli naskládejte 4 špekáčky a zakryjte cibulí a kořením. Tento postup opakujte, dokud sklenici zcela nenaplníte. Poslední vrstvu pokryjte cibulí a celý obsah sklenice zalijte připraveným nálevem.
Dobře uzavřete víčkem a nechte zhruba 5 až 7 dní odpočívat v chladu.
Utopenci s černým pivem a chilli
Budete potřebovat:
15 špekáčků
5 cibulí
2 papriky
hořčici
Lák na utopence s černým pivem:
500 mililitrů černého piva
100 mililitrů vody
50 mililitrů octa
15 kuliček černého pepře
10 kuliček nového koření
7 bobkových listů
1 lžičku chilli
1 lžičku soli
Postup:
Stejně jako u klasického receptu, i nyní začneme s výrobou láku. Ve větším hrnci smíchejte pivo, vodu, ocet a všechno koření. Vařte asi pět minut, aby se chuti propojily, odstavte ze sporáku a nechte zchladnout.
Oloupejte a rozkrojte špekáčky, promažte je hořčicí. Nakrájejte si cibuli na půlměsíčky či kolečka. Cibuli v tomto případě nedávejte jen na dno zavařovací sklenice, ale také přímo do řezu v jednotlivých špekáčkách. K cibuli na dně sklenice přidejte také část nakrájených paprik, rozložte naplněné špekáčky a vrstvěte. Na závěr zalijte vychladlým lákem z piva. Nádobu uzavřete a nechte utopence alespoň pět dní v chladu odpočívat.
TIP: I když mnozí spoléhají na osvědčené recepty, vězte, že při přípravě utopenců se meze nekladou. Část octa lze například také nahradit balsamicem, do zavařovací sklenice můžete přidat kysané zelí a chuť utopenců rovněž podtrhne i řapíkatý celer či česnek.