Turecká káva, hovorově káva s lógrem, patří už do českého a slovenského folklóru. Kávoví znalci ji odsuzují, starší generace na ni nedají dopustit. Baví je silná chuť kávy s uvolňujícími se tříslovinami. Právě proto by se český „turek" měl co nejrychleji vypít, aby se uvolněné látky nevyluhovaly do nápoje a nedráždily žaludek. Málokdo to však dělá.

Jak připravit kávu s lógrem

Pokud na svého ranního nebo odpoledního „turka" nedáte dopustit, ale nechcete si ničit žaludek, zkuste kávu zalít ne vařicí, ale horkou vodou mezi 90 až 95 °C. Stačí, když po uvaření otevřete víko rychlovarné konvice a počkáte 30 sekund. Poté kávu zalijte, zamíchejte a nechte 3 minuty odstát. Hrneček s kávou nenechávejte vychladnout. Vypijte ji co nejrychleji, aby se přebytečný kofein a zmíněné třísloviny neměly čas vyluhovat. Pokud víte, že chcete pít kávu až za nějaký čas, zkuste ji přelít do jiného hrnečku bez usazeného lógru. Nahradíte tak známý french press. (Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Turecká_káva)

Turecká káva po balkánském způsobu

Turci kávu milují. Pijí ji silnou a sladkou. Tradičně ji připravují v džezvě a nechávají ji třikrát vzkypět na otevřeném ohni. I tady doma v Čechách si ji můžete připravit. Postup je jednoduchý.

Budete potřebovat:

  • velmi jemně mletou kávu
  • studenou vodu
  • cukr
  • oblíbené šálky
  • vyšší hrnec

Vodu nalijte do šálků. Odměříte si tak, kolik vody potřebujete. Pravidlem je 1½ šálku vody na porci. Poté ji vylijte do hrnce. Na každý šálek potřebujete vrchovatou lžíci mleté kávy. Pokud chcete kávu sladkou, nasypte požadované množství cukru již v této fázi postupu. Na středním plameni směs přiveďte k varu. Bude to trvat přibližně 3-4 minuty. Jakmile se káva zahřeje, vytvoří se tmavá pěna. Turecká káva se obvykle podává s pěnou nahoře. Proto těsně předtím, než bude směs vřít, sejměte hrnec z ohně, čajovou lžičkou odeberte pěnu a vložte ji do každého šálku. Když káva začne vřít, nalijte polovinu kávy do šálků. Vraťte konvici na sporák a počkejte ještě 10-15 sekund. Hrníčky pak doplňte. Počkejte minutu, aby se kávové sedliny usadily. (Zdroj: https://youtu.be/LHJuHik6--I)

Takto připravovaná káva je hustší než nápoj připravovaný přes filtr. Proto se pije pouze jeden šálek. Je také zvykem, že po vypití kávy se šálek otočí dnem vzhůru na talířek a z vylitého lógru se věští budoucnost.