Jakkoli zní název této objemné kuchyňské nádoby cizokrajně, skrývá její tvar i povrch využití nejen pro asijské pokrmy. Hravě v ní zvládnete připravit celou řadu jídel, jako jsou dušená masa, omáčky, ale i polévky. Jednou z velkých výhod těchto pánví je i vaření na páře. Mezi nejlepší vlastnosti woku se počítá umění dlouhodobě udržet konstantní teplotu. Celkově jde tedy o univerzální a odolné kuchyňské vybavení, jaké dovolí zachovat chutě, šťavnatost a vitaminy daných surovin. Bonusem je potřeba malého množství tuku pro prudké restování.

Ploché dno je nutnost

Aby byl wok opravdu univerzální pánví, jaká ulehčí fungování právě ve vaší kuchyni, je nezbytné zvážit tvar a typ. Mohlo by se zdát, že na tvaru připomínajícím hlubokou mísu nebo kotlík není příliš k řešení. Opak je však pravdou. Při nákupu se zaměřte na vnější horní průměr – měl by být někde mezi 26-30 centimetry – a na dno – to by měla být vždy ploché, aby se pánev dala postavit na varnou desku.

Woky s kulatým dnem, jaké se používají v bistrech v Asii, nejsou pro domácí podmínky vhodné. Podstatný je i dostatečný vnější průměr dotykové plochy dna a jeho síla, která by měla být alespoň 6 milimetrů. Zabrání se tak zdeformování při prvním použití pánve. Jestliže vlastníte speciální typ varné desky, jakou je indukce, je nutné prověřit, zda si daná pánev bude rozumět právě s ní. Pokud by se však stalo, že jste v dobré víře pořídili coby suvenýr wok právě s kulatým dnem, i pro takové případy existuje řešení. Ke koupi jsou přídavné nástavce, jaké se umístí na varnou desku a pánev do ní zapadne. Manipulace s tímto kompletem bude nicméně stále velice komplikovaná.

Madla, nebo rukojeť

Co se tvaru a typu týká, na trhu se nabízí dvě základní verze: s dvěma madly, nebo s klasickou rukojetí. Dvojice madel je praktická pro zapékání a dušení, dá se většinou spolu s poklicí vložit do rozpálené trouby. Modely s klasickou rukojetí jsou naproti tomu ideální pro prudké restování.

Pořídit se dají ovšem i verze woku s odepínatelnou rukojetí, jaké spojují výhody restování na vysoké teploty i následnou možnost zapékání nebo dušení v troubě. Pro tento typ přípravy je ale zapotřebí koupit pánev spolu s poklicí, ať už nerezovou nebo prosklenou, jejíž klenutý tvar pomáhá rovnoměrnému cirkulování páry. Víte-li, že budete wok v troubě používat, ověřte si, zda přiložená poklice vydrží vysoké teploty. Vedle základního příslušenství, jako je poklice, je možné dokoupit i odkládací mřížku nebo napařovací síto, které umožní nejzdravější vaření na páře.

Průvodce materiály

Nejdůležitější roli při výběru woku hraje materiál. Hlavní faktor, bez něhož se natrápíte s připálenými jídly a následným mytím, je nepřilnavost, na něž se při výběru určitě zaměřte. Základní pánve wok bývají z hliníkové slitiny se dnem z nerezové oceli a nepřilnavým povrchem (třeba i na bázi teflonu) a dají se pořídit za cenu lehce kolem tisíce korun, ale v nabídce nejsou výjimkou ani modely kolem 3000 korun. Kvalitní tvrzené hliníkové slitiny s nepřilnavým povrchem jsou odolné vůči povrchovému poškrábání i deformacím vlivem nadměrných teplot. Ideální bude, pokud seženete pánev se dnem vytvrzeným extra vrstvou oceli, jež skvěle vede teplo a urychluje dobu přípravy.

Nepřilnavost jako základ

K dispozici bývají i pánve s povrchem z anodizovaného hliníku s nepřilnavou titanovou vrstvou, která je odolnější vůči kovovým předmětům, není nutné tedy používat výhradně plastové naběračky. Vynikajícími vlastnostmi se vyznačují woky s keramickým povrchem, ten spojuje výhody nepřilnavosti a zároveň snadné údržby. Vyžaduje tenkou vrstvu oleje, kterou po vaření stačí vytřít papírovou utěrkou a pánev se dá znovu používat. Coby opravdu dekorativní doplňky kuchyně a slavnostní dárky v jednom pak poslouží varianty v měděných provedeních.

Prověřená litina a ocel

Pokud ale chcete co nejautentičtější wok pánev, volte staletími prověřené materiály, jakými jsou litina a ocel. Vybírat můžete z modelů vyvedených kompletně z nerezové oceli, ideálně s tří a více vrstvým dnem. Takové pánve jsou sice nákladnější záležitostí, vyjdou i na 4000 korun, ale odpadá vám nutnost wok vypalovat jako v případě litiny. Litinové woky se vyznačují větší hmotností, zato ale drží dlouho teplotu, jsou vhodnější pro rychlé a opravdu prudké restování a zejména pro domácnosti, kde se vaří na plynu. Před prvním použitím je klíčové je správně vypálit.

TIP Jak vypálit litinovou pánev?

Chladnou vnitřní plochu pánve vymažeme rostlinným olejem, wok dáme na maximální výkon plotýnky a zahříváme, dokud se z pánve nezačne kouřit. Tuk vylijeme a pánev necháme volně zchladnout, tento postup zopakujeme ještě dvakrát. Povrch litinového woku by měl být vždy mírně mastný, v pánvi by nemělo stát jídlo a rovnou po vaření je nutné ji umýt. Pozor ale na teplotní šoky, pokud byste do rozpálené pánve nalili cokoli studeného, může prasknout.

Smalt proti rzi

Vhodnější a praktičtější verzí litinových woků jsou verze se smaltovaným povrchem, který netrpí tolik sklony k rezavění a je tvrdší než samotná litina. Taková pánev je vhodná na dušení masových směsí, pomalé vaření omáček a polévek a třeba i českého guláše. Sice trvá delší dobu, než se zahřeje na požadovanou teplotu, ale výhodou je, že se dá použít na otevřeném ohni, není tedy problém ji vzít s sebou například do přírody.