Jarním houbám letošní zima nepřeje

Zatímco různá místa v ČR hlásí ještě nálezy zimních hub jako jsou hlívy, penízovky či Jidášova ucha, uznávaný mykolog Vladimír Antonín už pomýšlí na jarní sběr hub. Zima byla letos mírná, a proto mnozí očekávali, že budou moci vyrazit na sběr jarních hub už koncem února. Je tu však jedno velké ale!

Proč bude jarních hub málo?

Pro jarní houby nejsou důležité jen teploty, ale především srážky. Sněhu bylo letos málo a celkově se dá říci, že bylo spíš sucho. Přírodě i houbám chybí voda, která je pro jejich růst důležitá, čehož jsou si houbaři dobře vědomí. Neházejte však flintu do žita. Mykolog doporučil vyhledat místa, kde se voda udržuje i během sušších období. Máte-li možnost vydat se k potoku či hledat v okolí podmáčených luk, pak vyrazte právě tam.

Jaké houby hledat na jaře?

Šťavnatka březovka – vyskytuje se ve smrkových či borovicových lesích, ale můžete ji najít i ve lesích smíšených, kde vyrůstá z humózní půdy pod listím.

Kačenka česká – patří ke smržovitým a roste v listnatých lesích, nejčastěji pod olšemi, jasany, topoly či vrbami. Můžete ji také najít v sadech, protože ráda i společnost třešní a trnek.

Smrže – jsou to jedlé houby charakteristického vzhledu, konzumují se pouze tepelně upravené a neměly by se kombinovat s alkoholem. Smrže rostou spíš samostatně, případně po dvou až třech kusech. Mají v oblibě listnaté světlé lesy a háje. I když jsou od jedovatého ucháče obecného dobře rozpoznatelné, někdy bývají tyto houby zaměňovány.

Pokud v druhé polovině března a v dubnu zaprší, pak se můžete těšit na čirůvku májovku, penízovku dubovou či opeňku měnlivou, které začínají růst v květnu.

Zdroje: zivotvcesku.cz, www.nahoubach.cz