Zdroje: Top recepty, Vaření, Království chuti
Pro čtyři porce guláše budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 kg hovězího masa
- 1 kg cibule
- 2 polévkové lžíce sádla
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- ½ lžíce vinného octa
- 4 polévkové lžíce sladké maďarské papriky
- 1 čajová lžička pálivé maďarské papriky
- ½ lžíce mletého kmínu
- ½ lžíce majoránky
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lžička soli
Krok za krokem
Cibuli a maso podle potřeby očistěte. Nakrájejte je na nudličky, maso následně na stejně velké kousky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Přidejte mletou papriku, několik vteřin smažte dále, pak zalijte trochou vody, přidejte maso, sůl, rajčatový protlak, gulášové koření a podušte pod pokličkou na mírném ohni. Guláš podlévejte velmi malým množstvím vody. Jakmile maso změkne, přilijte ještě trochu vody a nechte krátce podusit. Vídeňský guláš podávejte s čerstvým pečivem nebo knedlíkem. Záleží na chuti. Na závěr ozdobte kroužky cibule.
Tajemstvím dobrého guláše je maso. Nejlépe se hodí hovězí kližka, která má vysoký obsah kolagenu a tuku. Pokud se takové maso vaří dlouho a pomalu, kolagen se přemění na želatinu, maso bude jemné a omáčka hustá a chuťově bohatá. Do vídeňského guláše proto nikdy nepřidávejte jako zahušťovadlo mouku.