Zdroje: toprecepty.cz, womanonly.cz, nase.dobrotynakazdyden.eu
Není nad to připravit si k nedělnímu obědu staré známé knedlo, zelo, vepřo. Jenže poté, co si všichni strávníci pochutnají, se nezřídka kdy stává, že zbyde několik kousků knedlíků. A právě z těch si pak mnozí připravují knedlíky s vajíčkem, které nejen že dokážou zastoupit večeři, ale poslouží skvěle i druhý den k obědu. Dobře zasytí, jsou nesmírně jednoduché na přípravu a zároveň velmi chutné.
Klasický recept
Ten úplně nejběžnější recept je zároveň tím nejjednodušším. Skládá se vlastně jen z knedlíku, vajíček, tuku a soli. Zbylý knedlík se nakrájí na kostičky, zlehka se osmaží na pánvi na troše oleje, másla či sádla, přimíchají se k němu rozkvrdlaná vajíčka a ve finále se pokrm jen dochutí solí. Právě jednoduchost, rychlost a skvělá chuť je tím, proč si tento postup mnozí tolik oblíbili. Častokrát si ovšem lidé chtějí dopřát tento klasický pokrm ze zbytků v jiné podobě, chtějí improvizovat a svou rodinu překvapit nějakou vylepšenou verzí knedlíků s vajíčkem. Naštěstí existuje hned několik postupů, jak toho docílit. Který se stane favoritem u vás?
Knedlíky s vajíčkem jinak
Ještě předtím, než se pustíte do samotného vaření, si nakrájejte knedlík na menší kostičky a nechte je zhruba třicet minut oschnout. Po usmažení budou totiž ještě křupavější a ve výsledném pokrmu také více vynikne jejich chuť. Pokud si lámete hlavu nad otázkou, zda lze knedlíky s vajíčkem připravit jen z houskového knedlíku, můžete být v klidu. Knedlíky s vajíčkem lze totiž připravit také z bramborového či kynutého knedlíku. Všechny druhy se pro tento recept hodí skvěle.
Zapečené knedlíky s vajíčkem a slaninou
Budete potřebovat:
1/2 knedlíku
1 cibuli
150 gramů anglické slaniny
6 vajec
1 lžička oleje
sůl, pepř
Postup:
Cibuli si pokrájejte najemno a na menší kostky nakrájejte také anglickou slaninu. Ve větší pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli. Přidejte slaninu a chvíli opékejte. Následně do pánve přidejte také na kostky nakrájený knedlík a smažte do jeho zezlátnutí.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů, knedlíky se slaninou a cibulí přemístěte do zapékací mísy, přelijte je rozšlehanými vejci, osolte, opepřete a dejte na 15 minut zapéct. Podávat je pak můžete například s kyselou okurkou.
Knedlíky s vajíčkem a sýrem
Budete potřebovat:
1 knedlík
8 vajec
2 lžíce másla/sádla
1 lžíci oleje
4 lžíce mléka
8 lžic strouhaného sýra (gouda, ementál či eidam)
sůl, pepř
Postup:
Knedlíky nakrájené na kostičky osmažte na rozpuštěném másle či sádle a rozmíchejte si vejce s mlékem a špetkou soli. Když bude knedlík dostatečně opečený, přilijte k němu rozšlehaná vejce a ihned míchejte. Jakmile se začnou vejce srážet, odstraňte pánev ze sporáku a nasypte ke knedlíkům sýr. Směs už nemíchejte a nechte jen sýr, aby se na vrchu rozpustil. Před podáváním můžete pokrm ještě dochutit pepřem.
Knedlík ve vajíčku se šunkou a sýrem
Budete potřebovat:
8 plátků knedlíku
8 plátků tvrdého sýru
4 plátky šunky
8 lžic smetany nebo mléka
4 vejce
sůl
pepř
olej na smažení
Postup:
Na plátek knedlíku (v tomto případě ideálně houskového) poklademe jeden plátek sýru, na něj plátek šunky a na ten opět sýr, aby byla šunka zkrátka mezi sýrem. Přiklopíme druhým plátkem knedlíku a obalíme ve vajíčku rozšlehaném se smetanou, solí a pepřem. Pokud se vám s takto naplněným knedlíkem špatně pracuje, můžete jej utěsnit párátkem, aby držel pohromadě.
Takto obalené knedlíky smažíme pozvolna v rozehřátém oleji po obou stranách. Podáváme teplé se zeleninou či zeleninovým salátem.