Košíčky rybízem navoněné, čokoládou pohlazené

na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr

na náplň

  • 500 ml mléka
  • asi 150 g moučkového cukru
  • 150 g strouhaných oříšků
  • 200 g piškotových drobečků
  • rum
  • rybízovou marmeládu

na polevu

  • 150 g čokolády
  • 60 g ztuženého pokrmového tuku

na ozdobení

  • půlky vlašských ořechů

Ze základních surovin zpracujeme hladké těsto a vtlačujeme je v tenké vrstvě do vymazaných formiček košíčků, které pak rychle upečeme.

Vychladlé košíčky vyklopíme na vál a plníme je náplní z mléka svařeného s cukrem a nastrouhanými ořechy. Na zahuštění náplně použijeme piškotové drobečky a na dochucení lžičku rumu a 1 až 2 lžíce rybízové zavařeniny.

Košíčky s náplní namáčíme do čokoládové polevy a ihned zdobíme půlkami ořechů, aby na košíčcích dobře držely. Košíčky můžeme zdobit i jinak, například kakakovým krémem a čokoládovými hoblinkami.

Přečtěte si, při které teplotě se pečou různé druhy vánočního cukroví.