Košíčky se pečou ve speciálních formičkách. Říká se jim také tartaletky, z francouzského tartelette. Náplně můžeme zvolit různé a tím vyrobit cukroví mnoha zajímavých chutí. Inspirujte se naším předpisem, ale jistě brzy přijdete na další zajímavé varianty tohoto pečiva.
Košíčky rybízem navoněné, čokoládou pohlazené
na těsto
- 400 g hladké mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- 250 g másla nebo rostlinného tuku
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
na náplň
- 500 ml mléka
- asi 150 g moučkového cukru
- 150 g strouhaných oříšků
- 200 g piškotových drobečků
- rum
- rybízovou marmeládu
na polevu
- 150 g čokolády
- 60 g ztuženého pokrmového tuku
na ozdobení
- půlky vlašských ořechů
Ze základních surovin zpracujeme hladké těsto a vtlačujeme je v tenké vrstvě do vymazaných formiček košíčků, které pak rychle upečeme.
Vychladlé košíčky vyklopíme na vál a plníme je náplní z mléka svařeného s cukrem a nastrouhanými ořechy. Na zahuštění náplně použijeme piškotové drobečky a na dochucení lžičku rumu a 1 až 2 lžíce rybízové zavařeniny.
Košíčky s náplní namáčíme do čokoládové polevy a ihned zdobíme půlkami ořechů, aby na košíčcích dobře držely. Košíčky můžeme zdobit i jinak, například kakakovým krémem a čokoládovými hoblinkami.
Přečtěte si, při které teplotě se pečou různé druhy vánočního cukroví.