Kuchyňské nože ostré a ještě ostřejší
26. 3. 2015

Kuchyňské nože ostré a ještě ostřejší

Nůž používáme často, zpravidla několikrát denně. Měl by nám dobře padnout do ruky, být vyvážený a také jeho design by měl odpovídat našemu vkusu. Rozhodujícím kritériem při nákupu je ovšem materiál, ze kterého je zhotoven. Jak nůž vybírat?

Většina dnes vyráběných nožů má střenky z plastu. Dřevo je používáno jen výjimečně. Plast se snadněji omývá, někteří výrobci používají hmoty, které vynikají dobrou přilnavostí i v mokré či mastné ruce. Celokovové nože jsou bez spojů a tedy i bez mezer, ve kterých se mohou držet nečistoty.

Odborně nabroušený nůž z kvalitní (dnes v drtivé většině nerezové) kované oceli vydrží velmi dlouho ostrý, netřeba ho tak často brousit a při odpovídající péči nám vydrží mnoho let i při velmi častém používání.

Rozhoduje cena a značka

Kvalitu materiálu však nejsme schopni posoudit pouhým pohledem. Zde potom platí obvyklé pravidlo: čím vyšší kvalita, tím vyšší cena. Svoji roli samozřejmě hraje i renomé značky výrobce, které zaručuje, že zmíněné pravidlo skutečně platí (například Fiskars, KDS, Solingen, Tescoma, Zwilling).

Výrobci většinou nabízejí nože ve dvou kategoriích: pro běžné domácí použití a pro profesionály, přičemž druhá kategorie bývá dále odstupňována.

nůž, ocílka

Ceny běžných nožů se pohybují v rozmezí zhruba 200 až 500 korun, cena velmi kvalitního nože pro profesionály se může vyšplhat na 4 až 5 tisíc korun.

Kuchyňské nože lze pořídit také v sadách za ceny, které v součtu vycházejí výhodněji. Při nákupu však dobře zvažte, zda všechny díly sady v kuchyni opravdu upotřebíte.

Obchody s domácími potřebami i speciální nožířské nabízejí mnoho rozličných kuchyňské nožů nejrůznějších tvarů a více či méně speciálního určení. Stačí si jednou vyzkoušet třeba tenký široký nůž na rozkrojení pečiva a jeho namazání nebo sýrový, na který se odkrojený plátek sýra nelepí, a hned je jasné, že má smysl si pořizovat nože podle jejich určení i svých stravovacích zvyklostí. Nebo s ohledem na své kuchařské ambice. Kdo rád k vínu mlsá sýr, neměl by se ochuzovat o sýrový nůž.

Kromě univerzálních kuchyňských nožů si můžeme pořídit speciální nástroje, se kterými dokážeme některé práce zvládnout mnohem snáze a bezpečněji.

Na zeleninu

Nože určené k vykrajování, čištění a loupání zeleniny mají kratší čepel, často se zahnutým ostřím.

kuchyňské nožeK samotnému krájení zeleniny slouží delší nože, nástroje určené k porcování některých druhů zelenin (např. rajčat) mají zubové ostří.

Tzv. kerblovací nože s různě tvarovaným ostřím jsou určené ke zdobení zeleniny.

Na maso

  • Vykosťovací nože mají kratší tenkou a nízkou (úzkou) čepel, se kterou snadno a přesně oddělíme maso od kostí a kloubů.
  • Nože na porcování masa (tzv. dranžíráky) naopak vynikají delší masivní a vysokou (širokou) čepelí a dokážeme s nimi snadno zvládnout i slabší a měkčí kosti (drůbeží kostra, žebra).
  • K porcování větších ryb (losos) slouží nože s delší nižší (užší) čepelí a jemně zoubkovaným ostřím.

Na sýry

Nože na sýry mají často zoubkované ostří a děrovanou čepel. Mívají rovněž dvojitou špici (vidličku), na které lépe drží nabodnutý plátek přenášeného sýra. Často se používají také tzv. plátkovače.

nůž na sýry

Na pečivo a dorty

Nože na chléb, bagety a jiné pečivo mívají delší tenkou pružnou čepel s hrubě zubovaným ostřím.

Podobný tvar mají i nože na krájení dortů s tím rozdílem, že ostří je rovné a čepel má zakulacenou špičku.

V nabídce nožířských firem jsou i nože na roztírání krémových sýrů a pomazánek na pečivo.

Také nůž potřebuje údržbu

Nůž po použití ukládáme samostatně – ať již do dřevěného stojanu, na magnetický pás nebo do samostatné přihrádky v zásuvce kuchyňské linky. Samozřejmě čistý a omytý ve vlažné vodě. Nikoliv v horké – trpí tím ostří nože. K omytí můžeme použít i vodu s jarem – nůž pak opláchneme a jemně osušíme utěrkou.

Pokud firma výslovně neuvádí, že její výrobek lze mýt v myčce nádobí, nůž nikdy do myčky nedáváme.

Chystáme-li si vzít své ostré oblíbence s sebou na dovolenou do kempu, zavineme je postupně do silnější utěrky z pevného materiálu tak, aby je látka oddělovala a nože se při transportu vzájemně neztupily. V prodeji jsou samozřejmě i speciální transportní pouzdra pro profesionály i chrániče ostří.

ostření nože

Jak brousit

Před prací nebo i během ní rovnáme ostří nože ocílkou. Můžeme také použít postup našich babiček a lehce opotřebované ostří přibrousit o spodek porcelánového hrnku nebo talířku.

Tupý nůž buď necháme nabrousit u profesionálů, nebo to můžeme zkusit sami na jemném brousku, případně na pomaloběžné brusce, na kotouči s jemnou zrnitostí a zčásti ponořeném ve vodní lázni. Doporučujeme však broušení natrénovat na levnějším noži. Vyžaduje trpělivost i zkušenost.

I při broušení na pomaloběžné brusce je třeba dbát, abychom kov ostří nepřehřáli. Proto brusný kotouč vlhčíme vodou a ostří ubíráme velmi jemně. Nože s pilkovým či ozubeným ostřím nebrousíme vůbec. Pro závěrečné dohlazení ostří lze použít kožený řemen nebo plátek kůže nalepený na rovném podkladu.

Foto Tescoma, Shutterstock

Pro Receptář Jan Malý.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Keramická bruska

(Pavel), 5. 3. 2012, 09:13

Rodiče si nedávno pořídili pomaluběžnou keramickou brusku na nože. Vypadá to sice dobře, ale ostří je tak tenké, že bych se vůbec nedivil, kdyby se místy začalo odlamovat. Máte někdo s touto bruskou delší zkušenost? Zatím jsem se neodvážil jí svěřit své oblíbené nože...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS