Zdroje: www.toprecepty.cz, www.vareni.cz

Slepice nebo kuře na paprice?

Na paprice se připravuje kde co. Klasikou je slepice, ale také kuře nebo králík. Oblíbená smetanová omáčka s paprikou je však výraznější právě ze slepičího vývaru. I když je o něco tužší a musí se vařit déle, rozhodně stojí za vyzkoušení i původní verze tohoto receptu.

Nicméně většina z nás dělá tento oblíbený pokrm z kuřete, které je rychleji uvařené a všude k mání. Pokud tento recept nemáte v malíku, podívejte se například na verzi paní Katky, která připravila toto krátké video:

Zdroj: Youtube

Jak dělá kuře na paprice šéfkuchař?

Kuře na paprice připravené šéfkuchařem rozhodně není nějak výrazně jiné, ale samozřejmě má svá specifika. Hynek Vávra dělá tento recept takto.

Na přípravu z jednoho celého kuřete budete potřebovat 1 cibuli, 150 g másla, 400 ml vývaru, ideálně silnějšího, 100 ml zakysané smetany, 150 ml smetany ke šlehání, nové koření, mletou lahůdkovou papriku, hladkou mouku, citron, sůl a pepř.

Vaříme kuře na paprice

Kuře rozporcujte, skelet a křídla dejte vařit na vývar, ostatní kousky nasolte. Nakrájejte si najemno cibuli a připravte si i jíšku z jedné lžíce mouky a kousíčku připraveného másla. Jíška musí být jen velmi světlá.

Cibuli na 120 g másla osmahněte, až začne sklovatět, přidejte kůží dolů také kousky kuřete. To se musí pěkně zatáhnout a kůže mírně zezlátnout. Během opékání zaprašte kuře paprikou a přidejte i 3 kuličky nového koření. Promíchejte, kousky masa otočte a už za půl minutky vše podlijte částí připraveného vývaru. Tím se kuře podlévá po částech během dušení. Osolte, opepřete a pokračujte v dušení, dokud nejsou kousky masa měkké.

Mějte vývar připravený, paprika se nesmí dělat příliš dlouho, protože by zhořkla.

Kousky masa vytáhněte ven, a pokud se neradi rýpete v jídle, zbavte kuře kostí nyní, kdy je lze jednoduše vytáhnout a maso se rozpadne na větší pěkné kousky.

Trik se smetanou

Aby se omáčka nesrazila, metličkou rozmíchejte zakysanou smetanu se šlehačkou a vlijte do hrnce. Pak přidejte trošku jíšky. Vše metličkou ještě dobře promíchejte, nechejte probublat, ale dál už nevařte. Přidejte troškou citronové šťávy a dochuťte podle svých představ. Aby byla omáčka opravdu hladká, šéfkuchař ji ještě přecedí a kuře na paprice se může podávat!

K tomuto jídlu se hodí téměř jakákoli příloha. Oblíbené jsou kynuté knedlíky, různé druhy nočků, ale také těstoviny nebo rýže.

Související články