Na úvod se sluší upozornit na malá úskalí, která se týkají ozdob jarní úrody – hrášku a ředkviček. Při používání hrášku se soustřeďte na to, aby to byl opravdu jen co nejmladší. Jedině ten totiž bude šťavnatý, sladký a křupavý. Starý hrášek bude mít tvrdší strukturu a bude chutnat nahořkle. Ředkvičky jezte co nejdříve od sklizně, jinak začnou dřevnatět a ztrácet na chuti. Pokud máte rádi jejich palčivou, pikantnější chuť, před podáváním je lehce posolte, tím tuto chuť ještě zvýrazníte.
Jednoduchý salát s ředkvičkami a sezamem
- 200 g malých čerstvých ředkviček
- 1 polévková lžíce sezamu
- extra panenský olivový olej
- několik zelených lístků na dekoraci
Ředkvičky důkladně omyjeme, větší překrojíme napůl, malé necháme. Okrájíme konce a smícháme v míse s 2 polévkovými lžícemi olivového oleje a sezamem. Podáváme posypané několika zelenými listy salátu, dobře poslouží například lollo bianco.
Rychlý salát s ředkvičkami a okurkou
- svazek malých čerstvých ředkviček
- 1 menší salátová okurka
- salát lollo rosso
- extra panenský olivový olej
Ředkvičky důkladně omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme na tenké plátky. S okurkou uděláme to samé. Salát dle potřeby propereme, důkladně vysušíme a natrháme na menší trsy. Vše smícháme ve velké míse, přidáme lžíci olivového oleje. Podáváme vychlazené.
Salát s ředkvičkami, fenyklem a pomerančem
- 1 středně velký šťavnatý pomeranč
- 5 větších ředkviček
- 1 hlavička fenyklu
- koprové lístky na dekoraci (nemusí být)
- extra panenský olivový olej
- bílý vinný ocet
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Pomeranč vcelku zbavíme kůry, kterou okrájíme nožem tak, že nejprve seřízneme naplocho vršek u stopky a spodek a pak pokračujeme ve vertikálních řezech podél dužiny. Ředkvičky omyjeme, osušíme, okrájíme od konců a nakrájíme na tenké plátky. Fenykl zbavíme vnějších listů a natrháme na jednotlivé, které necháme zhruba 15 minut ve studené vodě s ledem, aby zkřehly. Pak je osušíme a horizontálně překrájíme na tenké proužky. Vše promícháme v míse a připravíme si vinaigrette zálivku smícháním 2 polévkových lžic olivového oleje a lžičky bílého vinného octa s trochou soli a čerstvě mletého černého pepře. Vinaigrettem salát zalijeme těsně před podáváním.
Salát s chřestem, hráškem, ředkvičkou a kozím sýrem
Na cca 4 porce:
- svazek čerstvého zeleného chřestu
- 3 polévkové lžíce mladého hrášku
- 10 středně velkých čerstvých ředkviček
- 1 mladá cuketa
- salát lollo bianco
- 200 g mladého kozího sýra
- 2 polévkové lžíce lískových oříšků
- extra panenský olivový olej
Nejdříve si ve vroucí osolené vodě spaříme chřest, jemuž jsme předtím odlomili dřevnaté konce. Ve vodě jej necháme pouze 3 minuty a pak jej prudce zchladíme ve studené vodě s ledem. Chřest překrájíme na poloviny. Ředkvičky omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme na tenké plátky. Cuketu omyjeme, osušíme, odkrojíme konce a pomocí škrabky vytvoříme dlouhé pruhy. Salát si omyjeme a osušíme. Všechny ingredience smícháme v míse a podáváme na talíři posypané hráškem, lískovými oříšky a kousky kozího sýra. Na závěr pokapeme olivovým olejem.
Salát s hráškem, špenátem, zelenou papričkou a parmazánem
Na cca 4 porce:
- 200 g mladého špenátu
- 100 g mladého hrášku
- 4 malé zelené papričky
- 1 salátová okurka
- 2 polévkové lžíce dýňových semínek
- 100 g strouhaného parmazánu
- extra panenský olivový olej
Je-li to třeba, vypereme špenát a necháme jej okapat. Papričky zbavíme stopky a dužiny a nakrájíme je na tenké plátky. Okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na třetinky. V míse smícháme listy mladého špenátu okurku a papričky se lžící olivového oleje. Podáváme vychlazený posypaný hráškem, dýňovými semínky a parmazánem.