Lípa je pro nás Čechy srdeční záležitostí. Nejenom, že symbolizuje naší domovinu, ale i krásně vypadá, voní a léčí…
Lípu a dub uctívali naši předkové odjakživa. Byly symbolem stability a dlouhověkosti. Dokonce v rámci indoevropské kultury tvořili pár – dub ztvárňoval „mužský princip“, ladnější lípa se svými srdcovými listy a světlým dřevem „drnkala“ spíše na ženskou strunu. Když se pak v roce 1848 Češi rozhodovali o svém národním stromě, volba padla na „slovanštější“ lípu. A popravdě, je to dobře. Lípa je totiž dar. A je na nás, abychom ho dokázali využít.
Lípa a její „dary“
Náš národní strom se dá využít bezezbytku. Má kvalitní světlé dřevo, které se nikdy neláme, nekrabatí, a proto je oblíbeným materiálem řezbářů. Už odjakživa se z něj vyráběly rámy obrazů, hudební nástroje, rýsovací prkna, dveřní či okenní zárubně. Z lipové kůry zase šikovné české ruce vytvořily lýkové provazy. A lipové květy? Ty se staly doménou bylinkářek, výrobců kosmetiky a hospodyněk.
Éterické silice, které lipové květy obsahují, okouzlili výrobce parfémů a voňavých krémů. Odvar z lipových květů se po generace užíval jako „první pomoc“ při žaludečních kolikách či ledvinových kamenech. Říkalo se také, že snižuje horečku, redukuje kašel a nachlazení, proto ho někteří pili jako čaj, jiní používali jako kloktadlo. Účinky lipových květů se za ta staletí nemění. Proto neváhejte a nasbírejte si je také do zásoby.
Odvar z lipových květů se po generace užíval jako „první pomoc“ při žaludečních kolikách či ledvinových kamenech.
Není lípa jako lípa!
Ale pozor, není lípa jako lípa! Léčivé květy mají jen dva druhy lip – lípa velkokvětá a lípa srdčitá. Zbytek (lípa americká, lípa stříbrná) jsou jen okrasné a najdete je jako součást parků či městských ploch. Pokud stále váháte, jestli jdete „očesat“ tu pravou lípu, máme pro vás jeden tip: Sledujte včely! Tenhle hmyz vás vyloženě zavede v pravý čas za tou pravou léčivkou. A pak už je to na vás (a vašich šikovných rukách). Květy otrhávejte vždy s podpůrným listem. Část z nich si nasušte na prostěradle na tmavém, teplém a vzdušném místě, abyste měli na zimu čaj proti různým neduhům. Sušenou léčivku pak uchovávejte v tmavé nádobě. Zbytek čerstvých květů použijte na výrobu lipových dobrot. A tady je pár z nich...
Pokud stále váháte, jestli jdete „očesat“ tu pravou lípu, máme pro vás jeden tip: Sledujte včely!
Lipovo bezová limonáda
Připravte si:
- velkou okurkovou sklenici
- lipový květ
- cukr
- citron
- převařenou studenou vodu
Postup přípravy:
Do sklenice skládejte po vrstvách květy bezu, citron a cukr (moc s nimi nešetřete, fungují jako konzervant). Nakonec celý obsah zalijte vodou, zavíčkujte a nechte týden louhovat. Hotovou limonádu sceďte a uchovávejte v chladu. Nápoj má lahodou chuť a výborně chutná v kombinaci s mátovými listy.
Lipová limonáda je velmi osvěžující.
Lipové bonbony
Připravte si:
- 120 g medu
- 100 g cukru krystalu
- 2 lžíce silného lipového čaje
- šťávu z ½ citronu.
Postup přípravy:
Všechny přísady smíchejte dohromady a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Poté tuto masu vylijte na vlhké prkénko a nakrájejte na kostičky. Bonbony uzavřete do krabice a hned máte výborné „cucání“ proti kašli.
Lipové víno
Připravte si:
4 hrsti lipového květu
4 l převařené studené vody
1 kg cukru
vinné kvasinky
nakrájená kolečka z 1 citronu
Postup přípravy:
Všechny ingredience dejte do velké zavařovací sklenice a nechte zhruba týden kvasit. Po sedmi dnech víno zceďte, přelijte do lahví, kde ještě chvíli „dozraje“. Zhruba po dalším týdnu ho už můžete konzumovat. Je velmi dobré!
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.living.iprima.cz, www.lipyrepubliky.cz