Klasickým staročeským lívancům se pravděpodobně jiné nevyrovnají. Přestože jsou v současné době stále populárnější recepty, ve kterých se pro úsporu času pracuje s kypřícím práškem namísto droždí, tyto lívance nikdy nejsou tak krásně lehoučké jako právě ty kynuté. Existuje ale jeden trik, díky kterému budou i rychle připravené lívance neodolatelně nadýchané. Zkoušeli jste už do těsta přidat perlivou vodu?
Zdroje: toprecepty.cz, bydlimekvalitne.cz, vareni.cz
Krásně nadýchané lívance jsou dost možná tou nejoblíbenější víkendovou snídaní. Ty klasické se dělají z kynutého těsta, a tak je jejich příprava poněkud složitější. V těch snadnějších receptech se droždí nahrazuje kypřícím práškem nebo jedlou sodou. I když jsou lívance připravené podle podstatně jednodušších receptů na první pohled od těch kynutých takřka k nerozeznání, na chuti a struktuře už je rozdíl znatelný. Jde o to, že kypřící prášek nikdy nesplní úkol droždí na maximum, a tak často lívance nejsou nijak nadýchané, případně chvíli poté, co je sundáte z pánve, spadnou.
Možností, jak bleskurychle hotové lívance co nejvíce přiblížit k jejich staročeské podobě, existuje hned několik, tou nejznámější je použití perlivé vody do těsta.
Perlivá voda učiní lívance extra nadýchané.
Nadýchané lívance bez kynutí
Aby byly vaše lívance co nejvíce nadýchané, ať už pracujete s jakýmkoliv receptem, je dobré držet se několika málo rad, které vám dopomohou k tomu nejlepšímu možnému výsledku. Všechny sypké ingredience do mísy prosívejte přes síto. Mouka, případně také moučkový cukr, se tím krásně provzdušní, což se projeví i na těstě, které bude hladší, a výsledný lívanec mnohem jemnější a nadýchanější.
Lehoučkých a nadýchaných lívanců dosáhnete i v případě, kdy do těsta vmícháte tuhý sníh z bílků. Jak je známo, sníh těsto nadlehčí a zároveň zvětší jeho objem, takže z něj připravíte i pár kousků navíc.
Lívance z perlivé vody
Pro co nejjemnější a nejnadýchanější lívance do těsta mnozí přidávají i bílý jogurt, podmáslí anebo dokonce také perlivou vodu, která se zdá být nesmírně účinnou. Přesvědčte se o tom sami.
Lívance lze podávat s ovocem, tvarohem anebo třeba skořicovým cukrem.
Budete potřebovat:
2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce cukru krupice
2 vejce
1 hrnek perlivé vody
2 lžíce oleje
olej na smažení
Lívance můžete připravit i na pánvi. Lívanečník nepotřebujete.
Postup:
V míse si rozšleháme celá vejce s cukrem a olejem. Přidáme k nim perlivou vodu a nakonec do mísy prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Směs vymícháme v hladké hustější těsto a můžeme se pustit do smažení.
Na pánvi rozehřejeme asi lžíci oleje a z obou stran na něm smažíme jednotlivé lívance dozlatova na mírném plameni. Servírujeme s ovocem, tvarohem, skořicovým cukrem nebo jinými oblíbenými dobrotami. Dobrou chuť!