Nepodceňte vaření

Vaření vajec je zdánlivě tak snadná disciplína, že ji mnozí příliš neřeší. Přitom právě při vařením, respektive ještě před jeho samotným začátkem, můžeme udělat první vážnou chybu. Vejce bychom měli před vařením vyndat včas z chladničky, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Někdo je doporučuje vařit ve studené vodě, jiní zas dávají přednost vodě vroucí. To by na snadnost loupání nemělo mít vliv.

Trik se špendlíkem

Před vařením můžeme v širší části vejce opatrně udělat malou dírku, díky které se z vajíčka dostane nahromaděný vzduch. K tomuto účelu se dokonce prodává speciální nástroj. Posadíte na něj vajíčko širší částí a opatrně stlačíte. Zespodu vyjede trn, který udělá ve vejci malý otvor. Výrobek se prodává pod názvem propichovač vajec nebo trn na vejce. Možná vám leží někde na dně zásuvky s méně používanými kuchyňskými pomůckami. Propíchnutí skořápky můžete zkusit i špendlíkem.

Prudké ochlazení usnadní loupání

Důležité je, že jakmile dovaříme vejce podle kýženého výsledku, musíme je co nejrychleji zchladit. Obvykle se sleje voda, ve které se vejce vařila a do kastrolu se naleje co nechladnější voda.

Jenže pokud jsme na vaření použili nádobu se silnějším dnem, ještě nějaký čas je dost teplá. Rychleji tedy vejce zchladíme, pokud původní vodu slejeme a vejce vložíme např. do misky s chladnou vodou, popř. po chvíli ještě vodu vyměníme. Uvařená vejce ve vodě dostatečně zchladnou přibližně za 1,5–2 minuty a můžeme se pustit do loupání. Pak už stačí narušit skořápku (např. lehkým poválením rukou po stole) a snadno ji sloupnete. Ale toužíte-li po nějakém efektnějším triku, pak nabízíme hned tři. Věříme, že si mezi nimi vyberete ten, který bude nejlépe vyhovovat vám.

Trik s lžičkou milují trhovci

Skořápku z uvařených vajec snadno odstraníme za pomoci lžičky. Že je to výborný trik potvrzuje v následujícím videu prodavač vařených kachních vajec z bangladéšské tržnice. Kdyby metoda nefungovala, jistě by při množství skořápek, které musí denně oloupat, dávno zvolil jinou.

Zdroj: Youtube

Odstraníme na širší straně skořápku tak, abychom pod ni mohli vsunout čajovou lžičku. Nejlépe se na to hodí lžička, která je dostatečně oblá. Pak už jen pomalu objíždíme lžičkou kolem vajíčka. Skořápka jde velmi snadno odstranit.

Loupání vajec ve sklenici

Někdo k této metodě používá menší skleničku, do které vloží jedno vejce a přileje přibližně 1/3 vody. Jiní volí plastovou misku, do které vloží vajec hned několik a opět přidají vodu. Princip je však v obou případech stejný – lehkým třepáním zavřené nádoby se skořápka naruší a pak už jde velmi snadno sloupnout. Našli se dokonce tací, kteří na tomto principu vyrobili loupač skořápek a nechali si ho patentovat. Nevěříte? Výrobek se jmenuje Negg (v překladu cosi jako nahé vejce) a je chráněn patentem číslo 9 968 211. Jeho vynálezci slibují oloupání tuctu vajec za méně než 4 minuty.

Zdroj: Youtube

Vyfouknout můžete i vařená vejce

Zní to trochu podivně, ale funguje to. Jen se tento způsob asi nehodí pro loupání většího množství vajec, zvlášť, pokud váš dech není úplně silný. Ale za vyzkoušení to určitě stojí. Na širší straně odloupneme skořápku tak, aby vejce mohlo otvorem vyklouznout. Na užší straně stačí udělat dírku menší – tou budeme vajíčko vyfukovat. Vyplatí se připravit na stůl misku, do které vejce vyfoukneme. Jinak bychom mohli dopadnout podobně, jako dívka v následujícím videu. Vajíčko sice vyfoukla bravurně, nicméně vylítlo ze skořápky tak rychle, že odletělo kamsi mimo záběr.

Zdroj: Youtube