Rod tykev (Cucurbita) zahrnuje mnoho druhů a variet, využitelných v kuchyni na desítky způsobů. Původně pochází ze Střední Ameriky, ale dávno u nás zdomácněla a stala se snadno pěstovanou a vděčnou plodinou. Dříve byla u nás známá pouze tykev velkoplodá, se kterou si hospodyňky často nevěděly rady a zpracovávaly jí hlavně v podobě kompotů. V současné době je k mání i spousta jiných druhů dýní, odlišných chutí i způsobem přípravy.
Proč si zamilovat dýni?
Dýně se dá vařit, péct, smažit, zavařovat, zapékat, můžete s ní dělat zkrátka v cokoli, co vás napadne. Kromě toho je bohatým zdrojem minerálů, jako sodík, draslík, hořčík nebo železo, a cenných vitamínů. Jedná se také o nízkokalorickou a lehce stravitelnou potravinu, až 90 % dýně tvoří voda. Konzumace dýní pozitivně ovlivňuje funkce trávicí soustavy, snižuje hladinu krevních tuků, působí příznivě na činnost slinivky, ledvin a srdce. Důvodů, proč dýni zařadit do jídelníčku by se našla ještě řada, tak neváhejte a vyberte si tu svoji královnu podzimu.
Asi nejčastěji potkáte v obchodě právě tuto sytě oranžovou kulatější dýni. Patří k menším pěstovaným druhům, její plody váží mezí 1-3 kilogramy. Báječné je, že se nemusí loupat, slupka varem změkne, takže jí stačí jen zbavit semínek a vrhnout se na vaření. Má sladší chuť a krémovitou konzistenci, hodí se k přípravě polévek, jako náhrada příloh, připravíte z ní vynikající obdobu bramboráků, přidáte ji do rizota nebo do koláče, výborná je pečená v troubě s trochou oleje a koření.
Náš tip
- Neobvyklá příloha: Povařte stejné množství brambor a dýně Hokaido, sceďte a za tepla rozšťouchejte. Přidejte cibulku osmaženou na másle, dosolte.
- Polévka jinak: Novou variaci na klasickou polévku získáte použitím kari koření, přidat můžete i chilli.
- Dýňové bramboráky: Nastrouhejte dýni a brambory v poměru 2:1, dál postupujte jako při přípravě těstíčka na obyčejné bramboráky.
Muškátová dýně
Nejčastěji se sklízí dýně vážící kolem šesti kilogramů, větší exempláře dorůstají až třikrát tolik. Má sytě oranžovou dužinu, zelenou, oranžovou nebo hnědou slupku s výrazným žebrováním. Je nejvíce podobná příbuznému dýní, melounu. Hodí se pro všechny kuchyňské úpravy, nejčastěji se využívá pro přípravu pyré, koláčů či polévek, dá se jíst i za syrova.
Náš tip: Správně vyzrálá muškátová dýně má charakteristické bílé ojínění na slupce.
Máslová dýně
Má hruškovitý tvar se semínky pouze v dolní rozšířené části, získáme z ní velké množství dužiny a zbude málo odpadu. Chuťově je velmi jemná, s máslovo-oříškovými tóny, které se ještě zvýrazní pečením. Hodí se do zeleninových i sladkých jídel, nejvhodnější je k přípravě dýňového pyré, které upotřebíte do koláčů, lívanců, dá se však jíst i samotné, s trochou cukru a smetany.
Náš tip: Dýňové pyré připravíte podušením oloupané a nakrájené máslové dýně, asi po dvaceti minutách rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte.
Špagetová dýně
Kulovité nebo oválné žluté plody se sklízí při velikosti okolo 30 cm. Patří k chuťově nejlahodnějším dýním, je velmi chutná a méně sladká. Své jméno dostala tato dýně podle své dužiny, která se po uvaření nebo upečení rozpadá na vlákna připomínající špagety. Použijte je místo nudlí do polévky nebo přelijte rajčatovou omáčkou a získáte lehkou náhradu těstovin.
Náš tip: Dýni propíchejte a uvařte v celku, nebo rozpulte a pečte řezem dolů v troubě při 180°C asi půl hodiny. Po vychladnutí vidličkou dužinu rozeberte na jednotlivá vlákna.
Pro zaryté odpůrce dýňových pokrmů máme tip na vykrajování dýňového strašidla: