Oceníte ho v případě, že se vám máta rozrostla natolik, že už nevíte, co s ní, a je vám líto ji vyhodit. Džem můžete použít do dezertů, na palačinky, do masových marinád, jeho chuť vás příjemně překvapí.
Máta usnadní trávení
Mátový džem však můžete užívat i samotý jen tak na lžičku, funguje jako první pomoc při nejrůznějších obtížích, především pokud vás trápí špatné zažívání. Zbaví vás pocitu těžkého žaludku a celkově usnadní trávení, především pokud jste snědli něco tučného nebo obecně pokud vaše životospráva není právě příkladná.
Mátový džem posílí i imunitu
Smlsněte si na něm i v okamžiku, kdy začnete pociťovat první příznaky nachlazení, jako jsou rýma, kašel, škrábání v krku. Silná vůně máty uvolní dýchací cesty a bude se vám rázem lépe dýchat. Navíc posílí i vaši imunitu.
Mátový džem
Suroviny:
- 350 g máty
- 2 BIO citrony
- 1000 g cukru
Postup:
- Mátu pečlivě operte a nechte okapat. Následně ji nasekejte nadrobno. Citron omyjte a celé je nakrájejte nadrobno i s kůrou. Dejte do hrnce s 500 ml vody a dejte vařit. Jakmile přivedete k varu, vařte po dobu asi 10 minut. Poté odstavte, nechte vychladnout a sceďte.
- Do této směsi přidejte cukr a vařte na nejnižším stupni asi 120 minut. Během této doby pravidelně míchejte, směs bude postupně houstnout. Následně ji přelijte do suchých a čistých sklenic a pevně zavřete. Skladujte v chladu a suchu.
Související články
Zdroje: prirodajelek.cz, alternativnimagazin.cz, Maria Treben: Moje léčivé byliny