Máte doma jablka, která se už moc nehodí na stůl k přímé konzumaci? Po dlouhém skladování bývají plody jablek vrásčité, scvrklé, objevují se skvrny a jablka ztrácí šťavnatost. Dají se zpracovat do závinu, na koláč, nebo jako jablečný pudink, jablečných receptů je spousta. Poslední záchranu pak najdou v zavařovacích sklenicích, kde ve formě kompotů a zavařenin přečkají další měsíce.

Zavařenina nebo med?

Med z jablek a zázvoru je označení pro zavařeninu, která svým vzhledem med připomíná. Jedná se o pikantní směs jablek, dochucenou citrónem a zázvorem. Přestože se nejedná o pravý med, nabízí tělu spoustu užitečných látek. Jablka dodají pořádnou porci vlákniny, pektinů i vitamínů. Obsahují stále dost i vitamínu C, přestože jeho podíl se při skladování ovoce a tepelném zpracování postupně snižuje. Oddenky zázvoru mají protizánětlivé a antibakteriální účinky, používá se při léčbě nachlazení, jeho konzumace má příznivý vliv na krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a pozitivně působí při redukci hmotnosti. Když si k této směsi přidáte navíc citrón, dostanete nejen chutnou, ale i zdravě nadupanou pochoutku. Ta se bude hodit nejen do sladkých jídel nebo teplého čaje, v létě z ní vykouzlíte pikantní limonádu.

Jak na to

Na přípravu zavařeniny si nachystejte jablka, kousek zázvoru, cukr a citrón. Množství zázvoru musíte upravit podle své chuti. Pokud vám výrazná chuť zázvoru nevadí, klidně přidejte, v opačném případě ho nastrouhejte menší množství. Do směsi je možné přidat i nakládaný ananas, který celkovou chuť ještě více ozvláštní. Obejdete se ale i bez něj, stačí ho v adekvátním množství nahradit jablky.

  • Ingredience:
  • 1 kg očištěných jablek
  • 750 g cukru
  • 3 – 4 cm zázvoru
  • 1 citrón
  • 1 plechovka ananasu

Jablíčka si omyjte, oloupejte, vykrájejte nedokonalosti a nakrájejte na kostičky. Očistěte si zázvor, s loupáním slupky si nejlépe poradí obyčejná čajová lžička. Jablka společně s ananasem dejte do hrnce a krátce povařte do změknutí. Pokud nepřidáváte ananas, nahraďte jeho množství jablky a přidejte trochu vody, která nahradí šťávu z ananasového kompotu. Během vaření už si jablka pustí dost šťávy a žádnou další vodu nepotřebujete. Změklá jablíčka rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte zázvor, citrónovou šťávu a cukr. Směs vařte na mírném ohni asi 90 minut, dokud nezhoustne. Horký jablečný med ihned nalijte do připravených sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru dokud nevychladnou. Takto připravené zavařeniny jsou připravené k uskladnění, kdo chce, může je ještě pro jistotu sterilovat 20 minut v zavařovacím hrnci.