Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Tuto bylinu najdete jak v lese, tak také na zahrádce či v obchodě. Medvědí česnek nemusíte jen usušit jako koření nebo jím oživit salát. Jeho chuť skvěle doplní polévky, marinády nebo také máslo a těstoviny.
Česnek medvědí (Allium ursinum) si v poslední době užívá kulinářského boomu. Zaujal místo vedle rebarbory a chřestu a stal se tak jedním z pilířů jarní kuchyně. Jelikož má krátkou sezónu a vyskytuje se od poloviny března do konce května, může být jeho cena na trzích či v obchodech vyšší. Nasbírat si ho ale můžete také sami. Najdete ho na stinných lesních prostranstvích a v okolí potoků. Poznáte ho díky výrazné štiplavě česnekové vůni, kterou po rozemnutí vydávají dlouhé špičaté lístky. Buďte však opatrní, abyste si ho nespletli s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem. Před sběrem se raději pořádně koukněte na obrázky.
Příprava
Lístky nejdříve před vařením očistěte od půdy a omyjte je ve studené vodě. Počítejte s tím, že po spaření, stejně jako špenát, zmenší svůj objem. Pokud ho nebudete ihned po sběru či po nákupu konzumovat, ponořte ho do mísy s ledovou vodou. Zachová si tak zářivě zelenou barvu. Listy také můžete uložit do sáčku a vložit do ledničky. Vydrží tak 3-4 dny.
Lahodné pesto
Recept na pesto z medvědího česneku je roky zdokonalován různými šéfkuchaři po celém světě. Buď můžete udělat jednoduchou verzi nebo k němu přidat další ingredience. Základem je však hrst medvědího česneku, 4-5 lžic kvalitního olivového oleje a sůl. Vše vložte do mixéru a poté pestem naplňte čistou skleničku. Zvětšit objem pesta můžete pomocí kadeřavé petržele či špenátu a chuť doladit opraženými piniovými oříšky a parmezánem v poměru 1:1. Vegani mohou použít lahůdkové droždí. Toto pesto vydrží v lednici dva týdny a je skvělé na těstoviny.
Pesto můžete použít kamkoli vás napadne. Oživit jím můžete třeba polévky
Kde pesto použít
Pesto můžete použít kamkoli vás napadne. Oživit jím můžete polévky, saláty nebo jen čerstvý chléb s máslem. Skvělá je také kombinace s pečenými bramborami. Milovníci masa určitě nepohrdnou kuřecíma prsama plněnýma pestem z medvědího česneku nebo lososem s krustou z pesta. Vynikající je také na vaječné omeletě nebo přímo ve špenátu. Nahradíte jím částečně i klasický česnek. Buďte však opatrní na množství oleje. Pesto ho totiž již obsahuje.
Zdroje: www.lifee.cz a www.lidovky.cz