1. Khagina - Pákistán
Khagina, neboli khageena, je pokrm z míchaných vajec z Pákistánu. Obsahuje delikátní kombinaci ingrediencí, jako jsou rajčata, cibule, zelené chilli papričky a koriandr. Můžete si ho vychutnat s roti, naanem, toastem nebo samotný.
Ingredience:
* vejce
* cibule
* zelená chilli paprička
* sůl
* pepř
* koriandr
Postup:
Vyšlehejte vejce: Rozbijte vejce ve středně velké misce. Vyšlehejte do nadýchané hmoty a dejte stranou. Připravte si khagina masalu: Na pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli do světle zlatavé barvy. Přidejte nakrájená rajčata a vařte několik minut do změknutí. Přidejte zelené chilli papričky a poté koření. Vařte další 2 minuty, dokud se masala nespojí. Jakmile je směs hotová, vmíchejte rozšlehaná vejce. Vejce vařte na mírném středním plameni za stálého míchání, dokud nejsou téměř uvařená. Na závěr přidejte nasekané lístky koriandru a dochuťte solí. Míchejte další minutu a ihned podávejte s chlebem dle výběru.
2. Filipínská míchaná vejce
Na Filipínách se míchaná vejce obvykle vaří se šťavnatými rajčaty, cibulí a máslem. Výsledkem je chutný a vydatný pokrm, který potěší vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
* vejce
* máslo
* 2 velká rajčata
* 1 větší cibule
* sůl
* pepř
Postup:
Ve velké míse rozbijte vejce a šlehejte do nadýchané hmoty. Mezitím si v pánvi na mírném ohni rozehřejte máslo a osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte rajčata a povařte je, dokud nezměknou a nepustí šťávu. Dochuťte solí a pepřem. K rajčatovo-cibulové směsi přidejte rozšlehaná vejce a nechte vařit bez míchání asi 20 až 30 sekund. Když začne vajíčko tuhnout, jemně vše promíchejte, dokud se směs dokonale nespojí. Dobrou chuť!
3. Menemen - Turecko
Menemen, neboli turecká míchaná vejce jsou skvělou směsí rajčat, rajčatového protlaku, cibule a zelené papriky. Jeho chuť vás rozhodně mile překvapí.
Co budete potřebovat:
* vejce
* cibule
* 2 rajčata
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* sůl
* pepř (nejlépe typu Aleppo)
* půl lžičky oregana
Postup:
Prvním krokem je příprava husté rajčatové směsi. Nakrájejte zelenou papriku a žlutou cibuli a na extra panenském olivovém oleji osmahněte do změknutí. Následně přidejte nakrájená rajčata a rajčatový protlak. Dochuťte solí, pepřem a oreganem a vařte na středním plameni, dokud rajčata nezměknou. Rajčatovou směs nechte na pánvi, ale vařečkou ji posuňte na jednu stranu. Snižte teplotu na středně nízkou, přidejte 4 rozšlehaná vejce a vařte doměkka, dokud vejce neztuhnou. Rajčatovou směs pak vmícháme do vajec.
Jakmile se rajčatová směs a vejce spojená, ihned stáhněte pánev z ohně. Na závěr přidejte pořádnou kapku vynikajícího extra panenského olivového oleje a špetku pepře ve stylu Aleppa. Podávejte s dobrým vydatným chlebem.
Oeufs Brouillés - Francie
Fanoušci smetanových vajec, tenhle recept je pro vás. Oeufs brouillés jsou míchaná vejce na francouzský způsob vyrobená se smetanou, máslem a pažitkou, vařená na mírném ohni. Tradičně se podávají na opečených plátcích bagety.
Nákupní seznam:
* vejce
* smetana
* pažitka
* sůl
* pepř
* bílou bagetu
* extra panenský olivový olej
Jak na to:
Postup je velice jednoduchý. Vychlazené máslo nakrájíme na kostičky a přidáme k rozšlehaným vejcím. Do studené pánve přidejte vejce a za stálého míchání vařte na mírném plameni. Když je asi polovina vajec ztuhlá, přidejte smetanu, pažitku, sůl a pepř. Pokračujte v míchání, dokud vejce zcela neztuhnou, ale nebudou převařená. Bagetku si připravte v troubě, před pečením ji pokapejte olivovým olejem, aby byla hezky křupavá.
Nalijte lahodnou směs na opečené plátky bagety, dobrou chuť.