obrázek z archivu ireceptar.cz

Moučníky z rybízu, broskví, borůvek, višní, jablek a hrušek

Ovocné dezerty chutnají. Těsto bývá lehké, nadýchané bílkovým sněhem či kváskem, přesto pružné právě tolik, aby při pečení uneslo zátěž čerstvých i kompotovaných plodů. Stejně tak se ovoci líbí krémová peřina poháru nebo teplo rozpálené pánve.

Bublanina

Potřebujeme 

  • 250 g tuku
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 360 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 12 polévkových lžic studeného mléka
  • ovoce (rybíz, jahody, maliny, ostružiny, meruňky, zkrátka co právě dozrálo)

Jak na to 

Tuk, cukr a žloutky utřeme. Z bílků ušleháme sníh.

Do utřené hmoty přidáme nejdříve mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe kousky ovoce a upečeme při teplotě 200 °C.

Koláč s rybízem

Potřebujeme 

  • 2 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šálky proslazeného červeného rybízu
  • skořicový cukr

na krém

  • 3 dl mléka
  • 80 g másla
  • 1 mandlový pudink
  • 1 vejce,
  • 150 g moučkového cukru

Jak na to 

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový a vanilkový cukr, vmícháme žloutky a po částech mouku. Těsto vlijeme do vysypané formy a upečeme ve středně teplé troubě.

Vychladlý základ potřeme krémem: Z mléka a pudinku uvaříme hustý krém a za občasného míchání vychladíme. Do mixéru přidáme máslo, vajíčko, cukr, ušleháme a vše spojíme.

Povrch pak hustě posypeme rybízem a skořicovým cukrem.

Rybízový dezert

Potřebujeme 

  • 1 lžíci želatiny
  • 5 lžic studené vody
  • 4 bílky
  • 3 lžíce pískového cukru
  • 4 lžíce hustě ušlehané šlehačky
  • 1 sáček dětských piškotů
  • 500 g rybízu (buď čerstvého, krátce povařeného v trošce vody s cukrem nebo kompotovaného)
  • rybíz a šlehačku na ozdobu

Jak na to 

Želatinu smícháme se studenou vodou a necháme alespoň 30 minut bobtnat. Pak ji zalijeme šálkem vařící vody a dobře rozmícháme. Necháme ji krátce vychladit.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a dobře rozšleháme. Pak jej spojíme se šlehačkou a vychlazenou želatinou na krém.

Na dno skleněných misek vložíme piškoty (můžeme je pokapat rumem), do každé dáme povařený nebo kompotovaný rybíz i s trochou šťávy, přikryjeme ho krémem a dáme vychladit.

Před podáváním přizdobíme každou misku lžičkou rybízu a lžící šlehačky.

Kynutý koláč s borůvkami

Potřebujeme 

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 dl mléka
  • 1/2 l borůvek
  • cukr na posypání

na kvásek:

  • 2 dl mléka
  • 15 g droždí
  • 10 g moučkového cukru
  • 60 g hladké mouky

Jak na to 

Nejprve si připravíme kvásek a necháme ho vykynout.

Prosátou mouku osolíme, přidáme rozšlehané vejce, žloutek, cukr, rozpuštěné máslo, vlažné mléko a vykynutý kvásek. Uhněteme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozprostřeme do dobře vymazané formy, povrch posypeme borůvkami a cukrem a upečeme ve vyhřáté troubě.

Smažená letní jablka

Potřebujeme 

  • 1 dl mléka
  • 1 vejce
  • 2 plné lžíce mouky
  • 1 lžičku cukru
  • jablka

Jak na to 

Z uvedených přísad připravíme těstíčko jako na kapání. Velká jablka pak oloupeme a nakrájíme napříč na tenká kolečka, ze kterých vyřízneme jaderník. Pak je namáčíme v těstíčku, smažíme na oleji a horká sypeme skořicovým cukrem.

Hruškový pohár s kokosovým krémem

Potřebujeme 

  • 4 středně velké zralé hrušky
  • 40 g moučkového cukru
  • citronovou šťávu
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 1 dl smetany na šlehání
  • třešně na ozdobu

Jak na to 

Oloupané hrušky rozpůlíme, jádřince vykrojíme a nakrájíme na kostičky. Posypeme cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a rumem a necháme proležet.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Před podáváním je urovnáme ve vrstvách do čtyř skleněných pohárů střídavě s kokosovým krémem. Povrch ozdobíme šlehačkou a třešněmi.

Kokosový krém připravíme ze 

  • 3 dl mléka
  • 1 žloutku
  • 15 g vanilkového pudinku
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 40 g pískového cukru
  • 1 vanilkového cukru

V části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek a žloutek. Vše vlijeme do zbývajícího mléka, přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi dvě minuty, odstavíme, vmícháme kokos a vanilkový cukr. Necháme vychladit.

Broskvový dezert

Potřebujeme 

  • 1 sklenici broskvového kompotu
  • 1 balíček dětských piškotů

na krém

  • 1 šlehačku
  • 1 lžičku vanilkového pudinku
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky

Jak na to 

Do čtyř misek rozložíme piškoty, zvlhčíme je šťávou z kompotu, polijeme je zchladlým krémem, přidáme nakrájené broskve a ozdobíme šlehačkou.

Krém: Šlehačku svaříme s pudinkovým práškem a cukrem na krém. Do chladného krému zamícháme žloutky.

Recepty připravila Blanka Snášelová

Akční letáky