Hlavní ingrediencí naší nepečené rolády jsou totiž piškoty, ale ne ty kulaté dětské, nýbrž ty podlouhlé cukrářské. Využívají je většinou profesionální cukráři jako základ pro nejrůznější dezerty. Italsky se nazývají savoiardi, a to podle názvu regionu Savojsko, kde je nechal poprvé v polovině 14. století vyrobit vévoda savojský u příležitosti návštěvy francouzského krále. Svým tvarem připomínají lékařskou špachtli, v angličtině dostaly název ladyfingers - dámské prsty.


Nepečená jahodová roláda z cukrářských piškotů

Suroviny:

  • 14 cukrářských piškotů
  • 100 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone nebo hladkého tučného tvarohu
  • celé jahody
Zdroj: Youtube

Postup:

  • Cukrářské piškoty lehce navlhčete v mléku a pak je vyskládejte na větší kus potravinové fólie do dvou řad vedle sebe po sedmi kusech.
  • Ze smetany, mascarpone a cukru vyšlehejte tuhý krém, který naplňte do cukrářského sáčku s hladkou hubičkou.
  • Poté opatrně naneste krém na vyskládané piškoty. Zbytek krému si schovejte na dokončení.
  • Na kraj vyskládejte do řady za sebou očištěné jahody bez stopky.
  • Pomocí fólie roládu zamotejte a fólii na krajích pevně utáhněte.
  • Vložte do lednice a dejte chladit minimálně na 30 minut.
  • Vyndejte z lednice, odstraňte fólii a zbytkem krému roládu potřete.
  • Ozdobte a podávejte.

Související články

Zdroje: Cookrate-Czech, svetkreativity.cz