S přípravou hnízd mohou pomoci i nejmenší.
Zdroj: Kamil Urban/Shutterstock.com

Vosí hnízda: Nejoblíbenější druh nepečeného cukroví na více způsobů

At už jim říkáme vosí hnízda, včelí úly nebo prostě jen úlečky, patří tohle cukroví mezi velmi oblíbené. Připravit jej můžeme až na poslední chvíli podle tradičního receptu. Připravit můžeme úly i trochu jinak, třeba s ořechy, kokosem nebo bez vajec.

Klíčovou surovinou pro přípravu vosích hnízd nebo včelích úlů je pravé máslo, které bude dostatečně změklé, aby se s ním dalo dobře pracovat. Pomocníkem číslo jedna je pak funkční formička, k mání jsou jednolité na vyklepávání, ale doporučujeme pro urychlení práce rozevírací. Otvor uvnitř hnízda můžete vytlačit přiloženým tvořítkem, ale dobře zafunguje i konec madla vařečky nebo malíček. Práci si zrychlíte, pokud nejprve vytvoříte hnízda a následně budete plnit. Ideální pomůckou je cukrářský zdobicí sáček, ale svou práci udělá také silnější sáček, kterému ustřihnete jeden roh. Cukroví naplníte ale s klidem za pomoci obyčejného jídelního nože. Hnízda připravte a nechte odležet aspoň do druhého dne.

Tradiční vosí hnízda

Včelí úly patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví.

Na těsto:

  • 125 g dětských piškotů
  • 180 g cukru moučka
  • 75 g změklého másla
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • 1,5 polévkové lžíce holandského kakaa
  •  moučkový cukr na obalování
  •  dětské piškoty na podložení

Na náplň:

  • 80 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 žloutek z vejce velikosti M

Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, kakaem, změklým máslem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.

TIP: Kdo si chce na Vánoce opravdu dopřát, vymění náplň za vaječný, ideálně po domácku připravený, koňak.

Ořechová vosí hnízda

Vyzkoušejte kromě klasických s kakaem i ořechové nebo kokosové.Vyzkoušejte kromě klasických s kakaem i ořechové nebo kokosové.Autor: matunka/Shutterstock.com

Na těsto:

  • 150 g dětských piškotů
  • 110 g cukru moučka
  • 100 g změklého másla
  • 110 g najemno namletých vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce rumu
  •  moučkový cukr na obalování
  •  dětské piškoty na podložení

Na náplň:

  • 80 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 žloutek z vejce velikosti M

Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, ořechy, změklým máslem a rumem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.

Vosí hnízda bez vajec

Formičky volte rozevírací, ulehčí to práci.Formičky volte rozevírací, ulehčí to práci.Autor: EtiAmmos/Shutterstock.com

Na těsto:

  • 130 g dětských piškotů
  • 180 g cukru moučka
  • 75 g změklého másla
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • 1,5 polévkové lžíce holandského kakaa
  •  moučkový cukr na obalování
  •  dětské piškoty na podložení

Na náplň:

  • 125 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1/2 balení vanilkového pudinku

Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, kakaem, změklým máslem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Mezitím si uvaříme pudink dle návodu a necháme zcela vychladnout. Studený pudink vyšleháme s rumem a máslem do krému. Formičku vysypeme moučkovým cukrem, sklepneme přebytečný a vtlačíme dovnitř malý kousek těsta. Dovnitř uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme.

TIP: Kdo by byl na vejce alergický i v piškotech, může místo nich využít linecká kolečka.

Kokosová vosí hnízda

Místo piškot na podložení můžete použít i sušenkyMísto piškot na podložení můžete použít i sušenkyAutor: Michal Vitek/Shutterstock.com

Na těsto:

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 70 g dětských piškotů
  • 100 g cukru moučka
  • 75 g změklého másla
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 3 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • 1 bílek z vejce velikosti M
  •  strouhaný kokos na obalování
  •  dětské piškoty na podložení

Na náplň:

  • 80 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 žloutek z vejce velikosti M

Piškoty rozemeleme najemno, promícháme ve velké míse s prosátým moučkovým cukrem, strouhaným kokosem, změklým máslem, bílkem, rumem a mlékem. Rukama hněteme, dokud se nevytvoří hladká kompaktní hmota. Pokud se těsto drobí, přilijeme malé množství mléka. Z těsta vyválíme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie, a necháme odležet v chladu aspoň hodinu. Při plnění si vyšleháme změklé máslo s cukrem, rumem a žloutkem. Z těsta si vyválíme kuličky, obalíme ve strouhaném kokosu a dáme do formičky vysypané kokosem. Vtlačíme dovnitř a uděláme dostatečně velký otvor na náplň, kterou dodáme v množství tak, aby lehce převýšila povrch těsta. Nakonec přiklopíme piškotem a vyklopíme. 

Akční letáky