Jak připravit základní těsto

  • 350 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 125 ml vody

Nejprve v hrnku smícháme těstíčko z vajec, vody a trochy mouky, které pak vlijeme do mouky připravené na válu. Tímto způsobem zabráníme tomu, aby se tekutina rozlévala po válu. Rukama pak vypracujeme tuhé těsto. Těsto nesolíme, aby placky nevlhly.

Těsto rozdělíme na 3 díly, bochánky přikryjeme utěrkou a necháme je 30 minut odležet. Z každého bochánku vyválíme 1—2 mm silnou placku, přeneseme ji na čistou utěrku a necháme ji při pokojové teplotě schnout.

Placky uváleného těsta několikrát obrátíme, aby schly rovnoměrně. Nesmějí však přeschnout, protože by se při krájení drobily.

Usušené placky rozkrojíme ostrým nožem na polovinu, obě položíme na sebe a nakrájíme z nich 3 cm široké pruhy. Ty pak poskládáme na sebe a krájíme nudle podle potřeby, buď velmi tenké vlasové nudle, nebo široké nudle.

Na flíčky vyválíme placky 2 mm silné, a když oschnou, stočíme je do 5 cm širokého válečku, ze kterého krájíme nejprve pruhy a ty potom pokrájíme na čtverečky.

Vaření

350 g těstovin vaříme nejméně ve 3 l vody s 50 g soli. Těstoviny vhazujeme do vroucí vody a hned je zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme 4—5 minut.

Horalské nudle

  • 300 g těstovin
  • 4 vejce
  • 200 g čerstvých hub
  • 120 g slaniny
  • 150 ml mléka
  • tuk na vymazání pekáče
  • sůl a pepř
  • muškátový květ

Na slanině osmahneme houby, promícháme je s těstovinami, ochutíme kořením a směs rozprostřeme do vymaštěného pekáče. V mléce rozšleháme vejce a zalijeme jím těstoviny. Pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.

Ořechové flíčky

  • 200 g flíčků
  • 3 lžíce másla
  • 1 měkký tvaroh
  • 2 vejce

na ořechový krém

  • lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 2 bílky

Flíčky uvaříme a necháme je okapat. Na pánvi rozehřejeme máslo a flíčky v něm krátce orestujeme. Přidáme tvaroh a cukr a vše necháme prohřát.

Odstavíme, necháme zchladnout a vmícháme vejce.

Tvarohové nudle rozprostřeme do pekáčku a asi 10 minut je zapékáme. Pak na ně navrstvíme krém připravený z bílků, do kterých zašleháme oba cukry a vmícháme ořechy. Vše ještě zapékáme dalších 10 minut.

Těstoviny s ovocem

  • 300 g větších těstovin
  • 500 g tvarohu
  • 250 g ovoce podle sezony (jablka, jahody, švestky, višně atd.)
  • 2 lžíce rozinek
  • 25 ml griotky
  • 1 citron
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • cukr
  • sůl

Těstoviny uvaříme podle návodu a přidáme k nim lžíci másla. Rozinky omyjeme, necháme okapat a zalijeme je griotkou. Větší ovoce nastrouháme na tenké nudličky, přidáme k nim lžičku citronové šťávy a promícháme je s těstovinami, tvarohem, lžičkou nastrouhané citronové kůry a rozinkami.

Vložíme do máslem vymazaného pekáčku, povrch posypeme strouhankou a poklademe plátky másla. Pečeme přibližně 20 minut při 180 °C.

Nudle holky alkoholky

  • 250 g širokých nudlí nebo flíčků, případně jiných těstovin
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic cukru krystal
  • 0,5 dl tuzemáku
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml šlehačky
  • jahody na zdobení
  • cukr moučku na posypání

Na suchou rozpálenou pánev vsypeme mleté ořechy promíchané s krystalovým cukrem. Stále mícháme a jakmile začne cukr karamelizovat, podlijeme směs trochou studené vody.

Promícháme, přidáme tuzemák, vanilkový cukr, smetanu a vše provaříme až vznikne hustá omáčka.

Těstoviny uvaříme, scedíme, necháme okapat a promícháme s omáčkou.

Na talíři ozdobíme pokrájenými jahodami a podle chuti přisladíme moučkovým cukrem.

Nudle po vídeňsku

  • 400 g širokých nudlí
  • 100 g mandlí nebo vlašských ořechů
  • 60 g práškového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

na šodó

  • 2 dl bílého vína
  • 2 vejce
  • 60 g krystalového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Dvě třetiny nudlí uvaříme v mírně osolené vodě.

Zbytek nudlí osmažíme na oleji dozlatova, propláchneme chladnou vodou a prohřejeme na kousku rozpuštěného másla.

Do nahřáté mísy vložíme polovinu vařených nudlí, posypeme je třetinou rozemletých mandlí nebo ořechů smíchaných s oběma druhy cukru, na ně dáme všechny smažené nudle, zase posypeme mandlemi a horní vrstvu tvoří zbytek vařených nudlí a zbytek mandlí a cukru.

Přelijeme připraveným šodó a podáváme.

Nudle s mákem

  • 2 velká vejce
  • 250—300 g hrubé mouky
  • 2 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • mák
  • cukr
  • máslo nebo sádlo

Podle receptu na základní těsto připravíme nudle a uvaříme je ve slané vodě. Scedíme, rozdělíme na talíře, posypeme mletým mákem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem.

Nudle zapečené se špenátem

  • těstoviny
  • špenát (jednodušší příprava je z mraženého špenátového protlaku)
  • sýr eidam v plátcích
  • 150 ml mléka
  • 1—2 vejce
  • sůl

Nejprve uvaříme špenát (s česnekem, bez česneku, zjemněný mlékem, s vajíčkem apod., jak má kdo rád). Poté uvaříme těstoviny v osolené vodě. Měly by být lehce nedovařené.

Zapékací mísu vymažeme kapkou olivového oleje a střídavě do ní vrstvíme těstoviny, špenát a plátky sýra, poslední by měla být vrstva těstovin.

Nakonec pokrm přelijeme vajíčkem rozkvedlaným v mléce a pečeme, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrčička.

Flíčky se zelím

  • 1 kg bílého zelí
  • 1 cibule
  • pepř, kmín a sůl
  • asi 300 g flíčků

Podle základního receptu uvaříme flíčky, scedíme je a promícháme s podušeným zelím. Ihned podáváme.

„Šunkafleky“ se sýrem

  • 350 g flíčků
  • zelená petrželka
  • 50 g goudy
  • 300 g moravského uzeného masa
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • olej

Flíčky uvaříme ve slané vodě, scedíme je a vsypeme do olejem vytřené zapékací mísy. Přidáme jemně nasekanou petrželku, větší část nastrouhaného sýra, na kostičky nakrájené uzené maso, promícháme a na 5 minut vložíme do předehřáté trouby.

V hrnku rozšleháme vejce s 250 ml mléka a směs nalijeme na těstoviny. Navrch ještě posypeme zbylým sýrem a zvolna pečeme 30 až 40 minut.

Foto Jiří Poláček a Shutterstock