Jako příloha k zakousnutí se už gumové nebo ztvrdlé rohlíky k vaječné omeletě moc nehodí, ale bezvadně poslouží jako jedna z ingrediencí, kterou pokrm zpestříte a uděláte sytějším.
Suroviny
- 3 starší rohlíky nakrájené na kostičky
- 3 celá vejce
- 1/2 hrnečku mléka
- 2 lžíce uzeného špeku nakrájeného nadrobno
- 50 g libovolné uzeniny nakrájené nadrobno
- sůl
- pepř
- nasekaná petrželka
- pažitka
Postup přípravy
Opražte na mírně rozpálené pánvi připravený špek a uzeninu společně s nakrájeným pečivem do zlatova. Vajíčka ručně rozšlehejte s mlékem, solí a pepřem a přidejte petrželku a pažitku. Stáhněte plamen a zalijte rozmíchanou vaječnou směsí. Smažte asi čtyři minuty, poté pomocí mělkého talíře opatrně otočte a po minutě servírujte. Omeleta bude nadýchaná, šťavnatá, a zvenku úžasně křupavá! Tato rychlá večeře dobře chutná se zeleninovým salátem, kyselou okurkou nebo sterilovanou červenou řepou.
Využijte staré rohlíky i jinak
Voňavé krutony
Milujete křupavé „bake rolls“? Udělejte si je ze starších rohlíků! Stačí je nakrájet na plátky 0,5 cm silné, potřít směsí oleje s česnekem či jiným kořením podle vaší chuti a upéct v předehřáté troubě při 100 °C dokřupava. A máte hned po ruce rychlé a chutné pohoštění!
Vyplnění karbanátků či sekané
Starší rohlíky namočené do mléka, vody, vývaru nebo smetany mohou dobře sloužit také jako náhrada masa a jako pojící materiál do sekané či karbanátků. Dodají jídlu tu správnou šťavnatost a sytost. Pokud chcete pokrmy z mletého masa něčím nastavit, je navlhčený rohlík vždy lepší než klasická strouhanka.
Jednoduchý sladký trhanec
Císařský trhanec je známá rakouská laskomina, podobná na kousky natrhané palačince. Připravuje se z pečiva, mléka, vajec, mouky, rozinek či ořechů. Budete potřebovat 1 až 2 rohlíky, 100 ml mléka, 1 vejce, trochu soli a cukru. Rohlíky nakrájejte na plátky, pokropte mlékem a přidejte k nim jedno rozšlehané vajíčko. Na pánvi upečte z obou stran a pomocí vidličky roztrhejte. Pocukrujte a podávejte s ovocem nebo kompotem.