Koupili jste více rohlíků, ale nestihli jste je všechny spotřebovat čerstvé? Situace, která se stává často v každé domácnosti. Přestože už nejsou křupavé, dají se v kuchyni skvěle využít k výrobě dalších pokrmů. Překvapte doma svou rodinu rychlou večeří. Omeleta ze starších rohlíků zachutná jistě všem!
Jako příloha k zakousnutí se už gumové nebo ztvrdlé rohlíky k vaječné omeletě moc nehodí, ale bezvadně poslouží jako jedna z ingrediencí, kterou pokrm zpestříte a uděláte sytějším.
Suroviny
- 3 starší rohlíky nakrájené na kostičky
- 3 celá vejce
- 1/2 hrnečku mléka
- 2 lžíce uzeného špeku nakrájeného nadrobno
- 50 g libovolné uzeniny nakrájené nadrobno
- sůl
- pepř
- nasekaná petrželka
- pažitka
Jako příloha k zakousnutí se už gumové nebo ztvrdlé rohlíky k vaječné omeletě moc nehodí.
Postup přípravy
Opražte na mírně rozpálené pánvi připravený špek a uzeninu společně s nakrájeným pečivem do zlatova. Vajíčka ručně rozšlehejte s mlékem, solí a pepřem a přidejte petrželku a pažitku. Stáhněte plamen a zalijte rozmíchanou vaječnou směsí. Smažte asi čtyři minuty, poté pomocí mělkého talíře opatrně otočte a po minutě servírujte. Omeleta bude nadýchaná, šťavnatá, a zvenku úžasně křupavá! Tato rychlá večeře dobře chutná se zeleninovým salátem, kyselou okurkou nebo sterilovanou červenou řepou.
Využijte staré rohlíky i jinak
Voňavé krutony
Milujete křupavé „bake rolls“? Udělejte si je ze starších rohlíků! Stačí je nakrájet na plátky 0,5 cm silné, potřít směsí oleje s česnekem či jiným kořením podle vaší chuti a upéct v předehřáté troubě při 100 °C dokřupava. A máte hned po ruce rychlé a chutné pohoštění!
Milujete křupavé „bake rolls“? Udělejte si je ze starších rohlíků!
Vyplnění karbanátků či sekané
Starší rohlíky namočené do mléka, vody, vývaru nebo smetany mohou dobře sloužit také jako náhrada masa a jako pojící materiál do sekané či karbanátků. Dodají jídlu tu správnou šťavnatost a sytost. Pokud chcete pokrmy z mletého masa něčím nastavit, je navlhčený rohlík vždy lepší než klasická strouhanka.
Jednoduchý sladký trhanec
Císařský trhanec je známá rakouská laskomina, podobná na kousky natrhané palačince. Připravuje se z pečiva, mléka, vajec, mouky, rozinek či ořechů. Budete potřebovat 1 až 2 rohlíky, 100 ml mléka, 1 vejce, trochu soli a cukru. Rohlíky nakrájejte na plátky, pokropte mlékem a přidejte k nim jedno rozšlehané vajíčko. Na pánvi upečte z obou stran a pomocí vidličky roztrhejte. Pocukrujte a podávejte s ovocem nebo kompotem.