Likérový čokodort

Pořádné zahřešení v podobě vláčného těsta protkaného rozpuštěnou čokoládou s likérem s příchutí kávy si zaslouží čas od času každý dospělý. A když přidáte navrch kávovou polevu s kapkou vodky, stane se z dortu neodolatelná záležitost.

  • 150 ml rostlinného oleje (slunečnicového nebo řepkového)
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce velikosti M
  • 200 g hladké mouky
  • ½ čajové lžičky kypřicího prášku
  • 50 ml zchladlé silné kávy (espresso)
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce kávového likéru (Kahlúa)

Čokoládový krém:

  • 200 g tmavé čokolády 70%
  • 75 ml kávového likéru (Kahlúa)
  • 150 ml smetany na šlehání 31%

Kávová poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 25 ml zchladlé silné kávy (espresso)
  • 25 ml vodky

Dekorace:

  • vlašské ořechy
  • kávová zrnka
  • bílá čokoláda

Do mísy dáme rostlinný olej, třtinový cukr a všechna tři vejce, krátce prošleháme robotickým šlehačem s metlami. Zvlášť si prosejeme hladkou mouku s kypřicím práškem, špetkou soli a postupně zašleháme do směsi, kam na závěr přilijeme kávu a vyšleháme do světlého nadýchaného těsta. Vlijeme do pečicím papírem vyložené formy o přibližné velikosti 20 na 30 centimetrů. Pečeme 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C, v horkovzdušné stačí 160 °C. Po upečení vyndáme z trouby a ještě teplý rovnoměrně polijeme dvěma lžícemi kávového likéru. Rukojetí štíhlé vařečky uděláme do těsta otvory pravidelně kopírující pomyslnou mřížku. Necháme zcela vychladnout.

Mezitím si v rendlíku přivedeme těsně pod bod varu smetanu na šlehání tak, aby jen lehce bublala. Přilijeme kávový likér a stáhneme ze zdroje tepla. Tmavou čokoládu si rukama nalámeme do větší mísy, přelijeme horkou kávovou smetanou a necháme 2 minuty stát. Pozvolna promícháme, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí, výsledným krémem polijeme upečené těsto a stěrkou rozetřeme do všech okrajů tak, aby se krém dostal do všech vyhloubených otvorů.

Na kávovou polevu si metličkou promícháme moučkový cukr s kávou a vodkou. Pomocí lžíce z výšky koláč ozdobíme podle vkusu. Na závěr můžeme přidat podrcené vlašské ořechy, celá zrnka kávy a postrouhat trochou bílé čokolády.

Limetový dort „mojito“

Ideální doplněk na letní party nebo zkrátka způsob, jak si jinak vychutnat oblíbený koktejl. Připravte se na osvěžující chuť limetek a lehkého krému.

  • 225 g změklého másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce velikosti L
  • 225 g hladké mouky
  • ½ čajové lžičky kypřicího prášku
  • 50 g bílého jogurtu (ne smetanového)
  • 2 limety
  • ½ čajové lžičky soli

Sirup:

  • 100 g jemného třtinového cukru
  • 120 ml bílého rumu
  • 90 ml limetové šťávy (cca 3 limety)
  • hrst mátových listů

Krém:

  • 400 g prosátého moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 50 g krémového sýra (Philadelphia)
  • kůra ze 2 limet

Dekorace:

  • 2 limety
  • listy čerstvé máty

Ve velké míse našleháme do nadýchané světlé směsi změklé máslo s cukrem. Přimícháme po jednom vejce. Mouku prosejeme s kypřicím práškem, solí a postupně zašleháme do těsta. Limety okrájíme od kůry, nasekáme najemno a přidáme spolu s jogurtem do mísy, vyšleháme do soudržné hmoty. Dvě kulaté formy o průměru zhruba 20 centimetrů si vyložíme pečicím papírem a do nich rovnoměrně rozdělíme těsto. Pečeme 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C, v horkovzdušné stačí 160 °C. Po upečení vyndáme z trouby a necháme minutu ve formě a pak teplé vyklopíme na mřížku a necháme chladnout.

Mezitím si vyrobíme sirup z poloviny limetové šťávy, jemného třtinového cukru a nahrubo pokrájených mátových listů, vše dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Necháme pozvolna probublávat asi 10 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit lesklé soudržné bubliny. Poté stáhneme ze zdroje tepla a přimícháme zbytek limetové šťávy a bílý rum. Necháme ještě 10 minut spojit chutě v teplé nádobě, pak přelijeme do misky. Vlažné korpusy rovnoměrně propícháme špejlemi a přelijeme sirupem tak, aby se vsákl do celého dortu.

Na krém si do mísy dáme změklé máslo, prosejeme moučkový cukr, nastrouháme limetovou kůru a šleháme asi 5 minut do nadýchané světlé směsi. Pak přidáme krémový sýr a krátce šlehačem směs spojíme. Dort můžeme udělat dvoupatrový: první upečený korpus dáme na podložku a potřeme třetinou krému, na něj uložíme druhý korpus a celý dort potřeme zbývajícím krémem. Na ozdobu přidáme navrch čerstvé listy máty, na měsíčky nakrájené limety a zastrouháme limetovou kůrou.