obrázek z archivu ireceptar.cz

Ovocné polévky: borůvková, hrušková, jablečná…

Smetana, med, skořice, ořechy, cukr, tyto a další potraviny se v receptech na ovocné polévky stávají sladkým polévkovým kořením. Zejména během léta oceníme, že oběd či večeře začne lahodným chladivým krémem.

Borůvková se skořicí

Na 4 porce

  • 600 g čerstvých borůvek
  • 1 šálek borůvek na zdobení
  • 650 ml vody
  • 1 celá skořice (asi 6 cm dlouhá)
  • 2—3 lžíce medu
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 kuličky kardamomu
  • 1—2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce zakysané smetany

Borůvková se skořicí Borůvková se skořicí Autor: Archiv ireceptar.cz

Očištěné borůvky dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přidáme zázvor, kardamom, celou skořici a vše za stálého míchání povaříme 5 minut.

Vyjmeme kardamom a skořici, polévku rozmixujeme, propasírujeme přes síto, přidáme do ní mléko s rozmíchaným škrobem a vaříme ji, dokud nezačne houstnout.

Necháme ji 10 minut chladnout a pak do ní vmícháme med. Podáváme ji ozdobenou zakysanou smetanou a borůvkami.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Ovocná

  • 300 g černých třešní nebo višní
  • 200 g jahod
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 pudinkový prášek s ovocnou příchutí
  • 1 kousek celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • vanilkový lusk

OvocnáOvocnáAutor: Archiv ireceptar.cz

V litru vody s vanilkovým luskem, skořicí a hřebíčky povaříme ovoce. Nakonec přidáme cukr a pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě podle návodu na sáčku. Polévku necháme vychladit a podáváme ji s piškoty.

Jiřina Pouzarová, Tábor

Hrušková s vínem

Na 4 porce

  • 6 hrušek
  • 600 ml bílého suchého vína
  • 200 ml vody
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 hrst hřebíčku
  • 2 lžíce piniových oříšků

Hrušková s vínemHrušková s vínemAutor: Archiv ireceptar.cz

Víno v hrnci promícháme s cukrem, citronovou kůrou a 200 ml vody a směs přivedeme k varu.

Mezitím oloupeme hrušky, nakrájíme je na čtvrtiny a do každého kousku zapíchneme 3—4 hřebíčky. Hrušky 10—15 minut povaříme ve vinném základu, vyjmeme je a vložíme do polévkových misek, kde je přelijeme vinným základem a posypeme oříšky. Polévku podáváme vychlazenou.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko  

Studená jablečná

  • 600 g jablek
  • 60 g práškového cukru
  • 1 citron
  • 20 g škrobové moučky
  • 20 g hrozinek
  • 20 g vlašských ořechů

Studená jablečná Studená jablečná Autor: Archiv ireceptar.cz

Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme je na kostičky, zalijeme oslazenou vodou s citronem a necháme odstát.

V mističce rozmícháme v trošce studené vody škrob a necháme jej máčet.

Zalitá jablka krátce povaříme, přidáme škrob a namočené hrozinky a opět vše krátce povaříme.

Polévku necháme vychladnout a před podáváním do ní přidáme nadrobno nasekané ořechy. Pro dospělé můžeme do polévky ještě přidat sklenku bílého vína nebo 1—2 lžíce rumu.

Iveta Antalovová, Banská Bystrica

Foto Jiří Poláček

Akční letáky