obrázek z archivu ireceptar.cz

Ovocné polévky: borůvková, hrušková, jablečná…

Smetana, med, skořice, ořechy, cukr, tyto a další potraviny se v receptech na ovocné polévky stávají sladkým polévkovým kořením. Zejména během léta oceníme, že oběd či večeře začne lahodným chladivým krémem.

Borůvková se skořicí

Na 4 porce

  • 600 g čerstvých borůvek
  • 1 šálek borůvek na zdobení
  • 650 ml vody
  • 1 celá skořice (asi 6 cm dlouhá)
  • 2—3 lžíce medu
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 kuličky kardamomu
  • 1—2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce zakysané smetany

Borůvková se skořicí Borůvková se skořicí Autor: Archiv ireceptar.cz

Očištěné borůvky dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přidáme zázvor, kardamom, celou skořici a vše za stálého míchání povaříme 5 minut.

Vyjmeme kardamom a skořici, polévku rozmixujeme, propasírujeme přes síto, přidáme do ní mléko s rozmíchaným škrobem a vaříme ji, dokud nezačne houstnout.

Necháme ji 10 minut chladnout a pak do ní vmícháme med. Podáváme ji ozdobenou zakysanou smetanou a borůvkami.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Ovocná

  • 300 g černých třešní nebo višní
  • 200 g jahod
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 pudinkový prášek s ovocnou příchutí
  • 1 kousek celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • vanilkový lusk

OvocnáOvocnáAutor: Archiv ireceptar.cz

V litru vody s vanilkovým luskem, skořicí a hřebíčky povaříme ovoce. Nakonec přidáme cukr a pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě podle návodu na sáčku. Polévku necháme vychladit a podáváme ji s piškoty.

Jiřina Pouzarová, Tábor

Hrušková s vínem

Na 4 porce

  • 6 hrušek
  • 600 ml bílého suchého vína
  • 200 ml vody
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 hrst hřebíčku
  • 2 lžíce piniových oříšků

Hrušková s vínemHrušková s vínemAutor: Archiv ireceptar.cz

Víno v hrnci promícháme s cukrem, citronovou kůrou a 200 ml vody a směs přivedeme k varu.

Mezitím oloupeme hrušky, nakrájíme je na čtvrtiny a do každého kousku zapíchneme 3—4 hřebíčky. Hrušky 10—15 minut povaříme ve vinném základu, vyjmeme je a vložíme do polévkových misek, kde je přelijeme vinným základem a posypeme oříšky. Polévku podáváme vychlazenou.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko  

Studená jablečná

  • 600 g jablek
  • 60 g práškového cukru
  • 1 citron
  • 20 g škrobové moučky
  • 20 g hrozinek
  • 20 g vlašských ořechů

Studená jablečná Studená jablečná Autor: Archiv ireceptar.cz

Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme je na kostičky, zalijeme oslazenou vodou s citronem a necháme odstát.

V mističce rozmícháme v trošce studené vody škrob a necháme jej máčet.

Zalitá jablka krátce povaříme, přidáme škrob a namočené hrozinky a opět vše krátce povaříme.

Polévku necháme vychladnout a před podáváním do ní přidáme nadrobno nasekané ořechy. Pro dospělé můžeme do polévky ještě přidat sklenku bílého vína nebo 1—2 lžíce rumu.

Iveta Antalovová, Banská Bystrica

Foto Jiří Poláček