obrázek z archivu ireceptar.cz

Polévka z kaštanů, masná zemlbába, tyčinky, sýr v salátu

Múzy prý rozvíjely umění tance, zpěvu, historie, astronomie a další na božských hostinách. Ale kdo chystal ty hostiny? Že by utajená Múza, která člověka líbá, aby z hovězích plátků stvořil masovou variantu zemlbáby?

Polévka z kaštanů

Potřebujeme

  • 0,5 kg oloupaných jedlých kaštanů
  • 0,5 l mléka
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • chléb nakrájený na kostičky

Jak na to 

Kaštany vaříme půl hodiny v osolené vodě, pak je propasírujeme přes síto a rozmixujeme. Hmotu krátce povaříme s půl litrem mléka a stejným množstvím horké vody.

Chléb nakrájený na kostičky osmažíme dozlatova, vložíme do talířů a přelijeme horkou polévkou.

Marie Svobodová, Zdounky

kaštanová polévkakaštanová polévkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Hovězí nebo zvěřina trochu jinak: masná zemlbába

Potřebujeme

  • 4 větší plátky hovězího zadního masa, může být i srnčí
  • 2 velké telecí párky
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 2 velké cibule
  • půl lahvičky obyčejného kečupu
  • máslo
  • sůl

Jak na to 

Maso naklepeme a posolíme. Zapékací mísu (nejlépe oválnou) vymažeme máslem. Na dno dáme plátky masa, pokryjeme je anglickou slaninou, na ni položíme podélně rozkrojený párek, posypeme pokrájenou cibulí a polijeme kečupem. Vrstvu opakujeme ještě jednou a navrch přidáme kousky másla.

Připravený pokrm přikryjeme a vložíme do horké trouby. Nepodléváme, neodkrýváme a pečeme asi 45 minut.

Podáváme s brambory. Šťáva je výborná, cibule se zcela rozpeče.

Bedřich Mikulenka, Bystřice pod Hostýnem

masná zemlbábamasná zemlbábaAutor: Archiv ireceptar.cz

Slané tyčinky z brambor

Potřebujeme

  • 150 g polohrubé mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • sůl
  • lžíce mléka
  • kmín na ozdobu

Jak na to 

Na vál prosejeme mouku, přidáme najemno nastrouhané brambory nejlépe uvařené den předem, dále 1 žloutek, máslo, sůl a důkladně vypracujeme těsto, z kterého tvoříme tyčinky.

Klademe je na vymazaný plech. Žloutek rozmícháme s mlékem a potřeme jím tyčinky a posypeme kmínem. Pro chuť můžeme posypat aromatem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Pomazánka z lučiny

Potřebujeme

  • 5 dkg slaniny
  • 10 dkg lučiny
  • polovina kelímku kysané smetany
  • sůl
  • pórek

Jak na to 

Slaninu nakrájíme na kostičky, roztavíme, přidáme lučinu, kterou necháme rozpustit. Po odstavení z ohně vmícháme kysanou smetanu. Pořádně přisolíme, přidáme nakrájený párek, zamícháme a vychladíme.

Chutná na chlebu i pečivu.

Květa Rychtářová, Klášterec nad Ohří

pomazánka z lučinypomazánka z lučinyAutor: Archiv ireceptar.cz

Pepřový sýr se salátem

Potřebujeme

  • 2 sýry Lučina
  • 1 tavený sýr
  • 50 g másla
  • 1 až 2 hlávky salátu
  • 1 lžička hořčice
  • 2 cibulky

na zálivku

  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíci vinného octa
  • pepř, cukr, sůl

Jak na to 

Lučinu a 70% tavený sýr rozetřeme s máslem, promícháme s troškou mletého pepře a uhněteme do malých syrečků, které obalíme v hrubě tlučeném pepři.

Salát dobře omyjeme, rozdělíme na osminky a v míse promícháme s drobně nakrájenými cibulkami i s natí a s hořčicí.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Sýr můžeme ozdobit čtvrtkami natvrdo uvařeného vejce.

Nakonec salát ochutíme zálivkou, kterou připravíme z 1 lžíce červeného vinného octa, 3 lžic oleje, špetky cukru, pepře a soli.

Podáváme s bílým pečivem jako lehkou večeři.

Ivan Veselý, Žebrák

Akční letáky