Intolerance laktózy, obtížná stravitelnost kravského mléka, veganský životní styl nebo snaha obohatit jídelníček, to jsou důvody, kvůli kterým lidé hledají náhražky klasických mléčných výrobků. Chcete zkusit rostlinná mléka i vy? Jejich domácí příprava je lehká a výsledek je o mnoho zdravější, než hotová kupovaná rostlinná mléka.
Nemléko
S trávením kravského mléka mají někteří lidé potíže, jiní zase živočišné produkty nekonzumují z přesvědčení. Alternativou
Rostlinné náhražky mléka se vyrábějí nejčastěji lisování a rozmělněním surovin rostlinného původu, jakou jsou oříšky a obilniny. Používají se jak k přímé konzumaci, ale i při pečení a vaření. Nabídka rostlinných mlék v obchodech je velmi široká, k dostání jsou produkty v prášku nebo tekuté, na trhu jsou mléka z různých surovin a mnoha příchutí. Lákavě vypadající obal však pozorně prostudujte, rostlinné mléko nemusí být automaticky zdravé. Často zjistíte, že rostlinné mléko obsahuje kukuřičný sirup nebo fruktózu (zdroje jednoduchých cukrů), různá ochucovadla a další aditiva, která jejich výživovou hodnotu sráží.
Snadná domácí výroba
Doma vyrobené mléko nabídne vašemu tělu hodnotné živiny jako je vláknina, vitamíny a minerály a přitom se vyhnete výživově problematickým látkám používaným při průmyslovém zpracování. Není na to potřeba žádné zvláštní vybavení, vystačíte si s kvalitním mixérem, sítkem a kouskem plátýnka. Postup je v zásadě stejný u každé suroviny. Vybranou obilninu, nasekaná semínka nebo oříšky zalijte vodou a nechte několik hodin namáčet. Obsažené složitější látky se začnou štěpit, stanou se pro tělo lépe stravitelné a zároveň se díky namáčení se surovinou lépe pracuje.
Vodu poté slijte a namočený základ pro výrobu mléka propláchněte. Dejte do mixéru, doplňte čerstvou vodu a umixujte. Na 100 gramů suroviny použijte asi 1 litr vody, záleží na tom, jak moc husté mléko ve výsledku požadujete.
Nejoblíbenější rostlinná mléka
- Ovesné mléko má neutrální, nasládlou chuť. Nabízí bohatý obsah vitamínů B, hodně vápníku a zinku. Neobsahuje mnoho tuků ani jednoduchých cukrů, má vysokou nutriční hodnotu. Nehodí se pro celiaky.
- Rýžové mléko má neutrální, lehce nasládlou chuť. Je snadno stravitelné, obsahuje hodně sacharidů, méně bílkovin a tuků.
- Mandlové mléko je lehce oříškové chutí, hodí se do kávy i pro pečení a výrobu dezertů. Je skvělým zdrojem minerálních látek, například vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku.
- Kokosové mléko vyrobíte ze strouhaného kokosu, zalijte ho horkou vodou, nechte chvíli stát a rozmixujte, přeceďte přes plátno. Využití najde ve sladké kuchyni i při přípravě asijských jídel.
- Sojové mléko je hodně rozšířené a v obchodech dostupné. Při domácí výrobě je nutné sojové boby namočit přes noc a před rozmixováním povařit.
V zásadě lze rostlinné mléko vyrobit z jakýchkoliv ořechů nebo olejnatých semen, zkuste třeba mák, kešu oříšky, slunečnici, sezam nebo pistácie. Pro výrobu mléka se příliš nehodí lněné nebo chia semínko, tvoří s vodou gel, který se obtížně cedí.