Sýrová polévka
Na 4 porce potřebujeme
- 1 velkou cibuli
- 60 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 500 ml mléka
- sůl a pepř
- špetku drceného kmínu
- 150 g sýra Gruyére
- 1 větší svazek pažitky
- 1 jarní cibulku
Jak na to
V hrnci na polévku necháme na másle zesklovatět nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a za stálého míchání připravíme zlatožlutou jíšku.
Pozvolna za stálého míchání přilijeme zeleninový vývar a mléko – nesmí se tvořit žmolky. Polévku osolíme, opepříme, okmínujeme, zakryjeme a asi 30 minut vaříme na mírném až středním ohni.
Sýr zbavíme tvrdší kůrky a nastrouháme najemno, pažitku omyjeme a nakrájíme nadrobno, cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Pětinu nastrouhaného sýra opatrně vmícháme do polévky, kde jej necháme zcela rozpustit. Zbylý sýr smícháme s pažitkou a cibulkou, rozdělíme rovným dílem do nahřátých talířů, zalijeme polévkou a ihned podáváme.
Vlasta Nováková, Oldřichov
Polévka z růžičkové kapusty
Potřebujeme
- 400 g růžičkové kapusty
- 1 malou cibuli
- 250 g brambor
- 1 mrkev
- 30 g másla
- 750 ml zeleninového vývaru nebo bujonu z 1 kostky
- 1–2 lžíce světlé hotové jíšky
- stroužek česneku
- majoránku
- sůl a pepř
- 4 plátky anglické slaniny
Jak na to
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a mrkev. Přidáme očištěnou kapustu (větší kapustičky nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny), na kostičky nakrájené brambory, vše zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a zvolna vaříme, až je zelenina měkká (asi 15–20 minut).
Zahustíme jíškou, dochutíme utřeným česnekem a majoránkou. Podáváme posypané opečenou slaninou.
Blanka Poláčková, Křivoklát
Bramborová česnečka
Na 4 porce potřebujeme
- 500 g brambor
- 100 g celeru
- 4 stroužky česneku
- sůl, kmín, petrželku
- husí sádlo
- 2 krajíce tmavého chleba
Jak na to
Brambory oškrábeme a rozpůlíme, přidáme očištěný nakrájený celer, vše zalijeme 1,5 litrem vroucí osolené vody, uvaříme doměkka a poté rozmixujeme.
Do každého talíře dáme lžičku husího sádla, čtvrtinu česneku utřeného se solí, půlku krajíce chleba nakrájeného na nudličky a vše zalijeme horkým bramborovocelerovým protlakem.
Věra Jedličková, Radonice
Vimperské kuře s ořechovou omáčkou
Potřebujeme
- 1 kuře
- 1 velkou cibuli
- 100 g másla
- 1 lžíci hladké mouky
- citronovou šťávu z půlky citronu
- 1 žloutek
- 8 lžic smetany
- 5 lžic mletých vlašských ořechů
- sůl
Jak na to
Kuře očistíme, omyjeme, rozdělíme na 10 malých porcí a osolíme. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na polovině másla, přidáme kuřecí porce a osmahneme rychle z obou stran. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme hladkou moukou, přidáme zbylé máslo a povaříme. Omáčku přecedíme do vyššího hrnce, přidáme mletá ořechová jádra, citronovou šťávu a smetanu rozmíchanou se žloutkem. Prohřejeme, ale nevaříme.
Omáčkou na talířích přelijeme připravené porce kuřete.
Jitka Švecová, Boskovice
Plněné bedly
Potřebujeme
- 500 g mladých bedel
- sůl
- sádlo
- 400 g taveného sýra
na nádivku
- 200 g vařených rozemletých jater
- 50 g nasekaných lískových oříšků
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- utřený česnek
- kmín a sůl
Jak na to
Kloboučky bedel povaříme 3 minuty ve slané vodě, necháme je vychladnout a na stranu s lupeny navrstvíme nádivku. Houby přiložíme nádivkou k sobě, spojíme párátky a osmažíme na sádle.
Ve vodní lázni rozpustíme měkký tavený sýr, ve kterém namáčíme usmažené plněné hlavičky hub a konzumujeme je s pečivem.
Stanislav Bílý, České Budějovice
Bramboráčky s jablky a nivou
Potřebujeme
- 750 g brambor
- 1 vejce
- mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- 4 jablka
- 200 g nivy
Jak na to
Brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme, necháme je krátce odstát a slijeme z nich vodu. Přidáme do nich vejce, mletý pepř, utřený česnek, hladkou mouku a sůl podle chuti, dobře rozmícháme a usmažíme bramboráky.
Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, rozdělíme na ně na dílky nakrájená jablka, posypeme je rozdrobenou nivou a zapečeme v předehřáté troubě nebo pod grilem.
Bohumila Pelikánová, Plzeň
Šumavské závitky na pivu
Potřebujeme
- 4 plátky hovězího masa
- 2 lžičky oleje
- 2 středně velké cibule
- 4 velké brambory
- 150 ml piva
- hladkou mouku
- pepř a sůl
Jak na to
Maso omyjeme, osušíme, naklepeme, z obou stran osolíme, poprášíme moukou a opečeme na rozpáleném oleji v hluboké pánvi.
Maso vyjmeme, odložíme a v tuku zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli.
Vrátíme na ni maso, které opepříme a poklademe plátky osolených syrových brambor smíchaných s na kostičky nakrájenou cibulí. Vše slabě opepříme, podlijeme pivem a dusíme doměkka.
Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Vlasta Nováková, Oldřichov
Šumavský trhanec s borůvkami
Potřebujeme
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g cukru
- 500 ml mléka
- 4 vejce
- špetku soli
- máslo na smažení
- kysanou smetanu
- borůvkový kompot
Jak na to
V polovině mléka rozšleháme žloutky, cukr a sůl. Postupně přidáváme střídavě mouku a mléko, až vznikne husté těsto. Do něj pak zapracujeme sníh z ušlehaných bílků.
Ve větší pánvi rozehřejeme vždy trochu másla a vlijeme na ně tolik těsta jako na silnější omeletu. Když je těsto z jedné strany opečené, roztrháme je vidličkou, kusy obrátíme a dopečeme z druhé strany.
Trhance na talíři pocukrujeme a podáváme přelité kysanou smetanou a ozdobené borůvkovým kompotem.
Luboš Dupač, Nesvačily
Foto Jiří Poláček