Sýrová polévka

Na 4 porce potřebujeme

  • 1 velkou cibuli
  • 60 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml mléka
  • sůl a pepř
  • špetku drceného kmínu
  • 150 g sýra Gruyére
  • 1 větší svazek pažitky
  • 1 jarní cibulku

Jak na to

V hrnci na polévku necháme na másle zesklovatět nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a za stálého míchání připravíme zlatožlutou jíšku.

Pozvolna za stálého míchání přilijeme zeleninový vývar a mléko – nesmí se tvořit žmolky. Polévku osolíme, opepříme, okmínujeme, zakryjeme a asi 30 minut vaříme na mírném až středním ohni.

Sýr zbavíme tvrdší kůrky a nastrouháme najemno, pažitku omyjeme a nakrájíme nadrobno, cibulku nakrájíme na tenká kolečka.

Pětinu nastrouhaného sýra opatrně vmícháme do polévky, kde jej necháme zcela rozpustit. Zbylý sýr smícháme s pažitkou a cibulkou, rozdělíme rovným dílem do nahřátých talířů, zalijeme polévkou a ihned podáváme.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Polévka z růžičkové kapusty

Potřebujeme

  • 400 g růžičkové kapusty
  • 1 malou cibuli
  • 250 g brambor
  • 1 mrkev
  • 30 g másla
  • 750 ml zeleninového vývaru nebo bujonu z 1 kostky
  • 1–2 lžíce světlé hotové jíšky
  • stroužek česneku
  • majoránku
  • sůl a pepř
  • 4 plátky anglické slaniny

Jak na to

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a mrkev. Přidáme očištěnou kapustu (větší kapustičky nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny), na kostičky nakrájené brambory, vše zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a zvolna vaříme, až je zelenina měkká (asi 15–20 minut).

Zahustíme jíškou, dochutíme utřeným česnekem a majoránkou. Podáváme posypané opečenou slaninou.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Bramborová česnečka

Na 4 porce potřebujeme

  • 500 g brambor
  • 100 g celeru
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, kmín, petrželku
  • husí sádlo
  • 2 krajíce tmavého chleba

Jak na to

Brambory oškrábeme a rozpůlíme, přidáme očištěný nakrájený celer, vše zalijeme 1,5 litrem vroucí osolené vody, uvaříme doměkka a poté rozmixujeme.

Do každého talíře dáme lžičku husího sádla, čtvrtinu česneku utřeného se solí, půlku krajíce chleba nakrájeného na nudličky a vše zalijeme horkým bramborovocelerovým protlakem.

Věra Jedličková, Radonice

Vimperské kuře s ořechovou omáčkou

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 1 velkou cibuli
  • 100 g másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • citronovou šťávu z půlky citronu
  • 1 žloutek
  • 8 lžic smetany
  • 5 lžic mletých vlašských ořechů
  • sůl

Jak na to

Kuře očistíme, omyjeme, rozdělíme na 10 malých porcí a osolíme. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na polovině másla, přidáme kuřecí porce a osmahneme rychle z obou stran. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka.

Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme hladkou moukou, přidáme zbylé máslo a povaříme. Omáčku přecedíme do vyššího hrnce, přidáme mletá ořechová jádra, citronovou šťávu a smetanu rozmíchanou se žloutkem. Prohřejeme, ale nevaříme.

Omáčkou na talířích přelijeme připravené porce kuřete.

Jitka Švecová, Boskovice

Plněné bedly

Potřebujeme

  • 500 g mladých bedel
  • sůl
  • sádlo
  • 400 g taveného sýra

na nádivku

  • 200 g vařených rozemletých jater
  • 50 g nasekaných lískových oříšků
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra
  • utřený česnek
  • kmín a sůl

Jak na to

Kloboučky bedel povaříme 3 minuty ve slané vodě, necháme je vychladnout a na stranu s lupeny navrstvíme nádivku. Houby přiložíme nádivkou k sobě, spojíme párátky a osmažíme na sádle.

Ve vodní lázni rozpustíme měkký tavený sýr, ve kterém namáčíme usmažené plněné hlavičky hub a konzumujeme je s pečivem.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Bramboráčky s jablky a nivou

Potřebujeme

  • 750 g brambor
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • 4 jablka
  • 200 g nivy

Jak na to

Brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme, necháme je krátce odstát a slijeme z nich vodu. Přidáme do nich vejce, mletý pepř, utřený česnek, hladkou mouku a sůl podle chuti, dobře rozmícháme a usmažíme bramboráky.

Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, rozdělíme na ně na dílky nakrájená jablka, posypeme je rozdrobenou nivou a zapečeme v předehřáté troubě nebo pod grilem.

Bohumila Pelikánová, Plzeň

Šumavské závitky na pivu

Potřebujeme

  • 4 plátky hovězího masa
  • 2 lžičky oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 4 velké brambory
  • 150 ml piva
  • hladkou mouku
  • pepř a sůl

Jak na to

Maso omyjeme, osušíme, naklepeme, z obou stran osolíme, poprášíme moukou a opečeme na rozpáleném oleji v hluboké pánvi.

Maso vyjmeme, odložíme a v tuku zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli.

Vrátíme na ni maso, které opepříme a poklademe plátky osolených syrových brambor smíchaných s na kostičky nakrájenou cibulí. Vše slabě opepříme, podlijeme pivem a dusíme doměkka.

Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Šumavský trhanec s borůvkami

Potřebujeme

  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 500 ml mléka
  • 4 vejce
  • špetku soli
  • máslo na smažení
  • kysanou smetanu
  • borůvkový kompot

Jak na to

V polovině mléka rozšleháme žloutky, cukr a sůl. Postupně přidáváme střídavě mouku a mléko, až vznikne husté těsto. Do něj pak zapracujeme sníh z ušlehaných bílků.

Ve větší pánvi rozehřejeme vždy trochu másla a vlijeme na ně tolik těsta jako na silnější omeletu. Když je těsto z jedné strany opečené, roztrháme je vidličkou, kusy obrátíme a dopečeme z druhé strany.

Trhance na talíři pocukrujeme a podáváme přelité kysanou smetanou a ozdobené borůvkovým kompotem.

Luboš Dupač, Nesvačily

Foto Jiří Poláček