obrázek z archivu ireceptar.cz

Uchovejte své ovoce čerstvé mnoho týdnů. Potravináři mají speciální obal

Speciální obaly násobně prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny, které nelze dlouho skladovat ani v ledničce. Vytvoří totiž plodinám ideální atmosféru.

Velkovýrobní skladovací technologie dovedou ovoce a zeleninu udržet v dobré kvalitě po dlouhou dobu. Ale pro zahrádkáře jsou nepoužitelné. A ve sklepě ani v ledničce není možné udržet čerstvé třešně, meruňky, švestky, jahody, maliny, hroznové víno, rajčata, okurky nebo cukety. Jedna technologie však může být pro zahrádkáře zajímavá, a to speciální obaly.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Zatím jen v zahraničí

 

Obaly od různých výrobců nesou obvykle označení Xtend Life Span a nejčastěji pak Peakfresh a jsou k dostání v několika velikostech: od sáčků pro dvoukilogramovou náplň přes desetikilogramová balení až po pytle na zabalení obří bedny.

 

 

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Na českém trhu zatím bohužel pro malopěstitele běžně k dostání nejsou. Zakoupit je můžete v zahraničních internetových obchodech, například na www.peakpackaging.com.au,

www.amazon.com, www.iherb.com

Neobyčejný sáček na ovoce

Tyto zdánlivě obyčejné plastové skladovací obaly jsou vyrobeny na základě technologie označované zkratkou MAP (z anglického Modified Atmosphere Packaging balení v modifikované atmosféře) a vypadají jako obyčejný polyetylenový sáček. Mají však odlišnou funkci. Jejich autoři nejdříve zjistili, jaké složení plynů a jaká teplota jsou potřebné pro optimální skladování jednotlivých druhů ovoce a zeleniny. Poté vyvinuli materiály, které zvnitřku propustí ty složky vzduchu, které v obalu žádoucí nejsou, a naopak zadrží ty, které tam mít potřebujeme. Vyřešili také srážení vody na povrchu. Obal tedy zadržuje optimální složení plynů uvnitř (speciální poměr kyslíku a oxidu uhličitého) a vysokou, takřka stoprocentní vlhkost vzduchu, díky čemuž si ovoce zachovává vlastnosti čerstvě sklizených plodů až několikanásobně déle než při uložení do běžné chladničky. Třešně lze skladovat až 60 dní, jahody 30, švestky 60 a podobné časy by bylo možné uvést i pro zeleninu!  

Bez chladničky to nejde

Důležitá je samozřejmě i teplota skladování. Třešně, švestky, broskve, meruňky, jahody nebo květák, ředkvičky, pórek a další plody, které snášejí nízké teploty skladování, je dobré chladit na 01 °C. Rajčata, lilky, cukety, okurky či papriky vyžadují vyšší teplotu skladování je tedy vhodné je udržovat při 8-10 °C.

Jak obaly používat?

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Obal s obsahem stačí uzavřít gumičkou a uložit do chladničky, po otevření a opětovném uzavření se optimální složení plynů obnoví. Přesto není vhodné otevírat obaly příliš často. Pokud chceme část plodů odebrat, uděláme to v chladničce, aby se zbývající neorosily. Jestliže obal nepoškodíme, můžeme jej používat opakovaně.

 Foto: autor