Uvařit dokonalou rýži je umění. Navíc každý člen rodiny ji může mít rád připravenou jiným způsobem. Někdo má rád sypkou, někdo lepivou, někdo pouze z pytlíku nebo ovoněnou cibulí. Hospodyňky však mají jedinou prioritu - aby byla rýže dokonalá i bez hlídání.

Rýže z mikrovlnné trouby

V mikrovlnce lze připravit všechny druhy rýže. „Obyčejnou“ bílou, jasmínovou, přírodní hnědou nebo basmati.

  • Suchou rýži odměřte a důkladně propláchněte.
  • Pak ji nasypte do speciální nádoby, která je určená k vaření rýže v mikrovlnce, nebo do jiné nádoby vhodné do této trouby.
  • Rýži zalijte vodou tak, aby byla zcela ponořena. Špičkou ukazováčku se dotkněte jejího povrchu. Voda by měla sahat k prvnímu kloubu prstu. Nezapomeňte rýži osolit.
  • Nádobu pak přikryjte vhodnou pokličkou. Pozor - ta nesmí těsnit, aby pára mohla unikat ven.
  • Zapněte mikrovlnku na nejvyšší výkon a vařte 9 minut.
  • Rýži pak nevyndávejte. Ještě ji nechte „dojít“ alespoň tři minuty.

Milovníci hnědé rýže si musejí postup upravit.

  • Poměr vody/rýže je 3:1.
  • Vařte ji 10 minut na nejvyšší výkon nepřikrytou. Poté na nádobu položte pokličku a vařte 20 minut na poloviční výkon. (Zdroj: www.facestar.cz)

Rýže z trouby

Tato rýže bude dokonalá, když k ní rovnou přidáte různé bylinky nebo třeba kořenovou zeleninu, která přílohu pozvedne na další úroveň. Zároveň je tento způsob přípravy spolehlivý.

  • Troubu zapněte na 180 °C.
  • Rýži propláchněte a nasypte do zapékací mísy.
  • Přidat můžete bylinky, stroužky česneku, cibuli či další zeleninu, která chuť rýže podpoří. Zalijte dvojnásobným množstvím vody, osolte a přidejte lžíci oleje nebo másla.
  • V rozpálené troubě nechte rýži přibližně 30 minut.
  • Při tomto postupu nemusíte nádobu přikrývat víkem; rýže bude uvařená stejně. (Zdroj: www.varilamysicka.cz)

Rýže z tlakového hrnce

Toužíte po dokonalé rýži, ale nemáte mikrovlnku a nechcete používat troubu? Nevadí. Pokud máte tlakový hrnec, lidově zvaný papiňák, budete mít rýži jako od profesionála.

  • Rýži opláchněte a nechte okapat.
  • V tlakovém hrci rozehřejte lžíci másla nebo sádla, přidejte rýži a chvilku ji opékejte.
  • Zalijte ji vodou. Na jeden hrnek rýže použijte 1 a půl hrnku vody.
  • Opět můžete přidat koření, zeleninu a sůl. Hrnec zavřete.
  • Dejte vařit naplno. Jakmile hrnec začne syčet, odměřte si 5 minut. Poté hrnec odstavte z plotny a nechte rýži ještě 15 minut „dojít“. Nikdy jej hned neotevírejte.
  • Po 15 minutách můžete hrnec opatrně otevřít a nechat vyjít páru. (Zdroj: www.recepty.cz)