Látky, které se v semínkách probouzejí při klíčení a zajišťují růst mladých rostlinek, dodají vitalitu i nám. Mnoho lidí také překvapí příjemná chuť, zvláště když chvilku experimentují a vyberou si svou nejoblíbenější. Semen, která lze nakličovat, je totiž nespočet druhů. Důležitý je samozřejmě i správný postup nakličování.
Výživná zelená sója mungo
Klíčky munga (Phaseolus mungo) jsou v Asii oblíbené již 5000 let – a v poslední době se začínají využívat i u nás. Výhonky obsahují hodně vitamínu C, dále vitamíny A, B a E, draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík, a celých 20% bílkovin, což je poměr srovnatelný s masem.
Mají příjemnou chuť a jsou výborné do salátů, i polévek či karbanátků, ačkoli nejvyšší hodnotu mají – jako ostatně všechny klíčky a výhonky – v syrovém stavu.
Velkou výhodou je, že po několika dnech klíčení se u všech luštěnin rapidně sníží obsah oligosacharidů, které neumí naše enzymy rozložit a činí tak až střevní bakterie, což způsobuje plynatost.
- Semena namáčíme 8-12 hodin, poté klíčíme ve sklenicích či na cedníku.
- Alespoň třikrát denně je proplachujeme a za dva až tři dny jsou připravené ke konzumaci.
Lahodné obiloviny
Naklíčené obiloviny jsou měkké a chutné, výborné do jogurtů jako müsli, i jako základ mnohých jídel.
Semena obsahují podle druhu až 12% bílkovin, sacharidy, vitamíny skupiny B, vitamín C a E, biotin, dále draslík, sodík, fosfor, síru, železo, zinek, jód, křemík a řadu dalších látek včetně prospěšných enzymů.
Vhodná je pšenice (obzvláště nutričně výtečná, stará odrůda špalda), dále žito, oves, proso i ječmen.
- Semena namáčíme obvykle 8-14 hodin.
- Poté klíčíme na miskách s vlhkým podkladem, přibližně 2-3 dny.
Hodnotná pohanka
Pohanka je velmi hodnotnou potravinou a klíčení její účinky ještě podpoří.
Naklíčená obsahuje velké množství esenciální aminokyseliny lyzinu i dalších, vitamín E a řad B, fosfor, draslík, vápník, měď, fluor, hořčík a železo, dále organické kyseliny.
Abychom získali naklíčená semena, je třeba použít vyloupanou pohanku, ovšem tepelně neopracovanou.
Namáčíme je pouze půl hodiny, poté klíčíme na miskách. Vhodné jsou i cedníky, protože semena nesmí být přemáčená.
Nakličovat můžeme i řadu dalších druhů
- výtečnou zelenou i červenou čočku
- seznam a slunečnici, které pak budou ještě chutnější a měkčí než suché
- lněné semínko
- hrách, sóju, cizrnu,
- ředkvičku, brokolici, vojtěšku
- dýňová semínka
- pikantní řeřichu.
Naklíčená sója se zeleninou a rýží
- Na sezamovém oleji rychle opražíme naťovou cibulku a lískové oříšky, nasekané vlašské ořechy nebo mandle.
- Poté přidáme růžičky květáků nebo brokolice a dusíme doměkka.
- Těsně před úplným změknutím přidáme naklíčenou sóju, okořeníme orientální směsí koření či karí a dosolíme.
- Podáváme s rýží, kterou můžeme při vaření ochutit a obarvit kurkumou.
Salát s mungem a řeřichou
- K naklíčenému mungu a řeřichovým výhonkům přidáme na plátky nakrájený pomeranč, červenou cibuli a kvalitní vařenou rýži natural.
- Přidáme zálivku z citrónové šťávy, olivového oleje, sojové omáčky, špetky soli a medu a promícháme.
Vitamínová bomba
Naklíčenou slunečnici, žito (oves, pšenici) a sezam smícháme s nakrájenými meruňkami – čerstvými nebo sušenými, které předem namočíme, hruškami či jablkem, sušenými švestkami či fíky…
Přidáme čerstvou pomerančovou šťávu a dochutíme medem, případně skořicí.