Masitá huspenina čili domácí sulc

Recepty pro hody: masové polévky, sulc, bůček, guláš, uzené s omáčkou...

Hodí se k masopustnímu hodování, používají se pro zabijačkové menu. Vydatné pokrmy si žádají tu správnou situaci. Nejvíc chutnají, když člověku vyhládne někde venku na čerstvém vzduchu při veselé oslavě.

Menu

Vepřová polévkaJitrnicová polévkaJátrové závitkyZapečené ovarové kolenoMasitá huspenina • Bůček zapečený se zelímBrynzarka s vaječnými kuličkamiPikantní kuřeMasopustní gulášUzené s křenomandlovou omáčkou

Vepřová polévka se zeleninou

  • 400 g nejrůznějších odřezků vepřového masa (např. ze zabíjačky)
  • masový vývar
  • 2 mrkve
  • 1 větší pórek
  • 1/2 malé kapusty
  • 1/2 malého květáku
  • 6 stroužků česneku
  • hrst sušené celerové nati
  • 1 rajče
  • 1 vejce
  • hladká mouka
  • olej
  • pepř a sůl
  • koření k dochucení

Vepřová polévka se zeleninou Vepřová polévka se zeleninou Autor: Archiv ireceptar.cz

Česnek utřeme se solí a pepřem, na oleji jej usmažíme dozlatova, přidáme kostky masa, krátce je orestujeme a pak lehce podlité je pozvolna dusíme téměř doměkka. Přidáme kolečka mrkve a pórku, růžičky květáku a na osminky rozkrájenou kapustu.

Zeleninu také chvíli podusíme, pak už ale vše zalijeme vývarem a polévku vaříme, dokud není zelenina měkká. Až na závěr do ní přidáme čtvrtky rajčete a celerovou nať.

Z vejce, lžičky mouky, soli a koření upečeme omeletu, po vychladnutí z ní nakrájíme řezance, které před podáváním vkládáme do jednotlivých porcí polévky jako svítek.

Ivan Veselý, Žebrák

Jitrnicová polévka

  • 1 vepřové droby i se srdcem
  • 30 g slaniny
  • 150 g prorostlého vepřového masa
  • 100 g vepřových jater
  • 100 g strouhané housky
  • majoránka
  • pepř a sůl
  • 3 stroužky česneku
  • kousek mrkve, petržele a celeru
  • zelená petrželová nať nebo pažitka

Droby a maso vypereme, přidáme slaninu, vše zalijeme 2 l vody a vaříme téměř doměkka. Pak přidáme sůl, zeleninu, koření a dále vaříme, až maso i zelenina změknou.

Vývar scedíme, všechno maso včetně syrových jater umeleme a vložíme je zpět do vývaru. Polévku zahustíme strouhanou houskou, povaříme ji a dochutíme třeným česnekem. Do hotové polévky přidáme jemně nasekanou petrželovou nať nebo pažitku. Podáváme s chlebem.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Játrové závitky

  • 600 g vepřových jater
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 malá cibule
  • strouhanka
  • olej
  • pepř a sůl

Játrové závitky Játrové závitky Autor: Archiv ireceptar.cz

Uvařená játra zbavíme blány a umeleme je na masovém mlýnku. Pak je osolíme, opepříme a kromě nastrouhané cibule do nich vmícháme tolik strouhanky, abychom mohli vytvarovat čtyři šišky. Ty zabalíme do plátků anglické slaniny, které připevníme párátkem a závitky upečeme na rozehřátém oleji. Podáváme je s bramborovými slanými šiškami.

Ivan Veselý, Žebrák

Zapečené ovarové koleno s jablečným křenem

  • 1 vepřové koleno
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • lžička celého pepře
  • 5 zrnek nového koření
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce grilovacího koření

na jablečný křen

  • 50 g křenu
  • 2 jablka
  • 1 malá naběračka vývaru
  • sůl a pepř
  • cukr
  • ocet nebo citronová šťáva

Zapečené ovarové koleno s jablečným křenemZapečené ovarové koleno s jablečným křenemAutor: Archiv ireceptar.cz

Vepřové koleno můžeme naseknout, omyjeme je, v hrnci je celé zalijeme vroucí vodou, přidáme rozkrojenou cibuli, oloupané stroužky česneku, nové koření, bobkový list, pepř, sůl a koleno zvolna uvaříme doměkka.

Poté je vyjmeme, osušíme, vykostíme, kůži na několika místech nařízneme, posypeme grilovacím kořením a v předehřátém grilu nebo troubě opečeme koleno dozlatova.

Křen oloupeme, jemně nastrouháme, zalijeme vroucím vývarem, chvíli jej necháme odstát, přidáme hrubě nastrouhaná jablka, vše promícháme, podle chuti osladíme, osolíme a okyselíme. Podáváme s pečivem.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Masitá huspenina čili domácí sulc

  • 1 kg libového vepřového plecka
  • 1 vepřové koleno
  • 3 vepřové nožičky
  • 1 cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 menší petržel
  • 100 g sterilovaných okurek
  • bobkový list
  • kuličky pepře a nového koření
  • ocet
  • sůl

Masitá huspenina čili domácí sulcMasitá huspenina čili domácí sulcAutor: Archiv ireceptar.cz

Omyté a očištěné maso včetně kolena i nožiček uvaříme v mírně osolené vodě s kořením a zeleninou doměkka. Vychladlé maso vykostíme a nakrájíme na malé kostičky, odkrojené kůže umeleme.

V nádobě vše promícháme s jemně nasekanou cibulí, nasekanými okurkami a kolečky mrkve, ochutíme octem, dosolíme, zalijeme scezeným a tuku zbaveným aspikem a směs plníme do příslušných nádob.

Ivan Veselý, Žebrák

Bůček zapečený se zelím

  • 500 g uzeného bůčku
  • 300 g krup
  • 50 g špeku
  • 1 cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 6 větších brambor
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 1 lžíce hladké mouky

Bůček uvaříme a scedíme.

Ve vývaru uvaříme kroupy a scedíme je.

Na rozpuštěném špeku podusíme nakrájenou cibuli s okapaným a nakrájeným zelím.

Na dno vymazaného pekáče rozložíme oloupané a na plátky nakrájené syrové brambory, na ně navrstvíme podušené zelí smíchané s kroupami a navrch rozložíme plátky uvařeného bůčku.

Pekáč dáme do rozpálené trouby, obsah necháme chvíli zapéci, poté jej zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, zmírníme teplotu a vše zapečeme dozlatova. Podáváme s černým chlebem.

Jaroslav Holý, Melč

Brynzarka s vaječnými kuličkami

  • 500 g brambor
  • 200 g brynzy
  • 150 g másla
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • mletý pepř a sůl
  • pažitka

na vaječné kuličky

  • vejce
  • mléko
  • polohrubá mouka
  • sůl podle potřeby

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, zalijeme je vařící vodou, osolíme, opepříme a uvaříme téměř doměkka. Před dovařením k bramborám přidáme brynzu, vaječné kuličky a máslo. Pokrm dovaříme a podáváme sypaný nasekanou pažitkou.

Příprava vaječných kuliček: V mléce rozšleháme vejce, přidáme mouku, sůl a vymícháme těsto. Z něj tvarujeme kuličky, které zavaříme v osolené vodě.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Pikantní kuře se žampiony a cibulkami 

  • 1 kuře
  • 50 g másla
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 150 g nakládaných žampionů
  • 200 g nakládaných cibulek
  • 200 ml bílého vína
  • olej
  • sůl a pepř
  • petrželka

V pekáči na másle orestujeme očištěné, omyté a osolené kuře — máslo se nesmí přepálit. Kuře podlijeme vodou a pečeme v troubě za častého přelévání šťávou a podlévání horkou vodou. Upečené kuře rozdělíme na porce.

Na slanině opečeme houby nakrájené na plátky. Ve šťávě z kuřete podusíme cibulky, přidáme víno a koření a promícháme. Porce kuřete dáme na talíře, přidáme opečené žampiony, cibulky a přelijeme je šťávou. Povrch ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Mirek Svoboda ml., Zdounky

Masopustní hrnec (zabijačkový guláš)

  • 1 lžíce sádla
  • 50 g slaniny
  • 3 cibule
  • 400 g vepřového plecka
  • 400 g vepřových jater
  • 4 stroužky česneku
  • sladká a pálivá mletá paprika
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 2 krajíce chleba

Masopustní hrnec (zabijačkový guláš) Masopustní hrnec (zabijačkový guláš) Autor: Archiv ireceptar.cz

Na rozehřátém sádle rozškvaříme na kostičky rozkrájenou slaninu a osmahneme na ní nadrobno nakrájenou cibuli. Než přidáme sladkou i pálivou papriku, koření rozpustíme v sádle, aby guláš měl dobrou barvu.

Omyté maso nakrájíme na kostky, ze všech stran je zprudka opečeme v cibulovém základu a přidáme prolisovaný česnek.

V polovině dušení přidáme omytá játra, nakrájená na kostky, omáčku zahustíme nastrouhaným chlebem, maso podle potřeby znova podlijeme a zvolna dusíme doměkka.

Nakonec guláš osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Uzené s křenomandlovou omáčkou

  • 500 g uzené vepřové pečeně

na omáčku

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 400 ml masového vývaru
  • 300 ml smetany
  • 40 g loupaných mandlí
  • strouhaný křen
  • cukr a sůl

V kastrolu umícháme z másla a mouky světlou jíšku a za stálého míchání do ní postupně vlijeme vývar. Omáčku osolíme, promícháme a povaříme asi 20 minut, až dostatečně zhoustne. Poté do ní vmícháme smetanu a omáčku podle chuti přisladíme a dosolíme.

Nakonec vmícháme křen a na tenké plátky nebo nudličky nakrájené mandle, omáčku přivedeme k varu a hned ji stáhneme z ohně. Omáčkou přelijeme porce uzeného rozdělené na talíře a pokrm podáváme s různými druhy knedlíků.

Luboš Dupač, Nesvačily

Foto Jiří Poláček

Akční letáky