Rybíz obsahuje mnoho prospěšných látek, takže při sběru nenechte na keři jedinou bobulku. Plody černého rybízu jsou doslova vitamínovou bombou. Čistí krev, působí proti průjmům (zejména v kombinaci s borůvkami), podporuje pocení, obsahuje vápník, železo, karoten, vitamíny B1, B2 a C, dále ovocné kyseliny, flavonoidy, éterické oleje a další. Čerstvé plody nebo rybízová šťáva vám uleví při horečkách a kašli, pomůže vám lépe zvládat nadměrnou psychickou i fyzickou zátěž, obsahuje rutin, který pomáhá zvyšovat pružnosti cév.
Udělejte si zásoby
Ne každému černý rybíz voní, ale pokud vám jeho aroma nevadí, v sezóně si ho dopřávejte, co hrdlo ráčí a zpracujte si úrodu na zimu, třeba v podobě džemu, rosolu či likéru. Ovšem léčivý je celý keř, včetně listů, které obsahují třísloviny, silice i vitamíny a jsou skvělé antirevmatikum, obzvlášť pokud odvar zkombinujete i s jinými bylinkami. Mimořádně oblíbená je i rybízová šťáva, kterou můžete popíjet celé léto. Připravuje se buď vařením nebo za studena. Vyzkoušejte ten druhý způsob.
Rybízová šťáva za studena
- Suroviny:
- 3 kg rybízu (černého nebo červeného)
- 2 l vody
- 50 g kyseliny citronové
- 1 g kyseliny sorbové
- 2500 g krystalového cukru
- Postup:
- Do velké mísy dejte rybíz, zalijte ho vodou, přidejte kyselinu citronovou a bobulky ručně promačkejte. Takto nechte 24 hodin vyluhovat.
- Přes plátýnko pak ovoce přeceďte a zlehka vymačkejte. Do šťávy pak přidejte cukr a kyselinu sorbovou.
- Pečlivě míchejte, dokud se cukr nerozpustí, to může trvat i tři dny. Naplňte do sklenic a uzavřete.