Kdo má rád rybíz, nyní přichází jeho čas. Zelené keře jsou obsypány červenými nakyslými nebo černými sladkými plody. Možností jejich zpracování jsou desítky, jednou z nich je rybízová šťáva. Vyzkoušeli jste ji někdy?
Rybíz obsahuje mnoho prospěšných látek, takže při sběru nenechte na keři jedinou bobulku. Plody černého rybízu jsou doslova vitamínovou bombou. Čistí krev, působí proti průjmům (zejména v kombinaci s borůvkami), podporuje pocení, obsahuje vápník, železo, karoten, vitamíny B1, B2 a C, dále ovocné kyseliny, flavonoidy, éterické oleje a další. Čerstvé plody nebo rybízová šťáva vám uleví při horečkách a kašli, pomůže vám lépe zvládat nadměrnou psychickou i fyzickou zátěž, obsahuje rutin, který pomáhá zvyšovat pružnosti cév.
Černý rybíz je zdravotní zázrak.
Udělejte si zásoby
Ne každému černý rybíz voní, ale pokud vám jeho aroma nevadí, v sezóně si ho dopřávejte, co hrdlo ráčí a zpracujte si úrodu na zimu, třeba v podobě džemu, rosolu či likéru. Ovšem léčivý je celý keř, včetně listů, které obsahují třísloviny, silice i vitamíny a jsou skvělé antirevmatikum, obzvlášť pokud odvar zkombinujete i s jinými bylinkami. Mimořádně oblíbená je i rybízová šťáva, kterou můžete popíjet celé léto. Připravuje se buď vařením nebo za studena. Vyzkoušejte ten druhý způsob.
Rybízová šťáva za studena
Šťáva z rybízu je lahodná, osvěžující a zdravá. Můžete ji připravit jak z červeného, tak i z černého rybízu.
- Suroviny:
- 3 kg rybízu (černého nebo červeného)
- 2 l vody
- 50 g kyseliny citronové
- 1 g kyseliny sorbové
- 2500 g krystalového cukru
- Postup:
- Do velké mísy dejte rybíz, zalijte ho vodou, přidejte kyselinu citronovou a bobulky ručně promačkejte. Takto nechte 24 hodin vyluhovat.
- Přes plátýnko pak ovoce přeceďte a zlehka vymačkejte. Do šťávy pak přidejte cukr a kyselinu sorbovou.
- Pečlivě míchejte, dokud se cukr nerozpustí, to může trvat i tři dny. Naplňte do sklenic a uzavřete.