Náhradu marcipánu zvládnete díky mletým mandlím.

Rychlé recepty z listového těsta, naslano i nasladko

Listové těsto je záchrana při nečekané návštěvě nebo když se do vaření zkrátka příliš nechce. Ať už vyzkoušíte cuketový koláč, dýňový závin, skořicové palmičky nebo koláč frangipane, v kuchyni se nezapotíte a oběd, svačinu či večeři máte vyřešeny.

Kouzlo listového těsta tkví v jeho křehkosti a křupavosti jednotlivých vrstev, do níž se při pečení „lístkuje“. Základ listového těsta tvoří kvalitní máslo (nelze nahradit jiným tukem), hladká mouka, voda a sůl. Jeho domácí výroba je poměrně náročná, jelikož pláty těsta je nutné prokládat tukem a společně vždy rozválet a opět přeložit – mnohokrát. Tento postup tak nakonec zabere i tři dny. V současnosti se dá pořídit hotové listové těsto, většinou dejte přednost chlazenému už rozválenému na pergamenu, bude se vám s ním lépe pracovat.

Skořicové palmičky neboli palmiers

Palmierky podávejte v den upečení, ať zůstanou křupavé.Palmierky podávejte v den upečení, ať zůstanou křupavé.Autor: MarjanCermelj/Shutterstock.com

  • 400 g chlazeného listového těsta (1 balení)
  • hladká mouka na poprášení
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 90 g třtinového cukru

Těsto si rozválíme do obdélníkového tvaru na moukou posypaném válu (nebo na pergamenu, v němž bylo zabaleno) na sílu zhruba 3 milimetry. Máslo si necháme krátce rozpustit v rendlíku a potřeme ceelý plát těsta. Z cukru oddělíme malou část do misky, v níž budeme obalovat. Do zbytku cukru vsypeme skořici a promícháme. Plát těsta rovnoměrně posypeme skořicovým cukrem a začneme od delších krajů překládat z obou směrů doprostřed tak, aby se překlady potkaly uprostřed. Přeložíme naposledy a krájíme na proužky silné cca půl centimetru. Obalujeme ve zbylém cukru a dáváme na plech vyložený pečicím papírem, pečeme dozlatova cca 5 minut v troubě předehřáté na 220 °C z každé strany.

Cuketový koláč na plech

Kdo má rád bylinky, může přidat kopr nebo třeba petržel.Kdo má rád bylinky, může přidat kopr nebo třeba petržel.Autor: Tatiana Vorona/Shutterstock.com

  • 400 g chlazeného listového těsta (1 balení)
  • hladká mouka na poprášení
  • 1 velká cuketa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená cibule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g strouhaného sýra gouda
  • 2 vejce velikosti M
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Těsto si rozválíme do obdélníkového tvaru na moukou posypaném válu (nebo na pergamenu, v němž bylo zabaleno) na sílu zhruba 4 milimetry. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do chladu. Omytou cuketu zbavenou stopky nakrájíme buď na tenká kolečka, nebo podélně na pláty. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno, cibuli nasekáme na slabé proužky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a krátce orestujeme nejdřív cibuli, pak přidáme česnek a zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme a necháme pár minut provařit na slabším plamenu. Stáhneme ze zdroje tepla a vmícháme nastrouhaný sýr a necháme pět minut zchladnout. Poté zamícháme i vejce a směs nalijeme na plech. Poklademe kousky cukety, lehce osolíme a pečeme 30 minut dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C. Na závěr zakápneme pár kapkami olivového oleje.

Dýňový závin s feta sýrem

Využití dýně neznamená jen pyré nebo polévku.Využití dýně neznamená jen pyré nebo polévku.Autor: MediaFetish/Shutterstock.com

  • 400 g chlazeného listového těsta (1 balení)
  • 1 vejce velikosti M
  • 2 šalotky
  • hrst dýňových semínek
  • 300 g dýně hokkaido
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 200 g feta sýra
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej

Dýni nemusíme loupat, nakrájíme na menší kostičky, šalotku oloupeme a nasekáme na tenké proužky. V rendlíku si rozpálíme olivový olej a krátce orestujeme dosklovata šalotku, přisypeme nakrájenou dýni, snítku rozmarýnu a restujeme společně. Po chvíli přilijeme bílé víno a necháme vyvařit alkohol. Lehce osolíme, opepříme, stáhneme ze zdroje tepla, trochu pomačkáme šťouchadlem na brambory a necháme vychladnout. Těsto si rozválíme do obdélníkového tvaru na moukou posypaném válu (nebo na pergamenu, v němž bylo zabaleno) na sílu zhruba 4 milimetry. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem. Do zchladlé dýňové směsi nadrobíme feta sýr a promíchanou naneseme na plát. Zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme dýňovými semínky. Pečeme asi 20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

Listový koláč frangipane s hruškami

Do koláče můžete použít jak hrušky, tak jablka.Do koláče můžete použít jak hrušky, tak jablka.Autor: Asya Nurullina/Shutterstock.com

Na koláč o průměru 28:

  • 400 g chlazeného listového těsta (1 balení)
  • 200 g mletých mandlí
  • 75 g změklého másla
  • 300 g třtinového cukru
  • 3 velké hrušky (nebo 6 malých jablek)
  • 1 vejce velikosti M
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • hladká mouka na poprášení

Listové těsto si rozválíme na moukou posypaném válu a vmačkáme do formy, okraje seřízneme a dno propícháme vidličkou. Hrušky (nebo jablka) rozkrojíme napůl a zbavíme jádřinců. V rendlíku si smícháme 200 gramů cukru s půl litrem vody a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Vložíme kusy hrušek (nebo jablek) a přidáme semínka z rozkrojeného vanilkového lusku, který do sirupu dáme též. Na slabém plamenu necháme společně provařit podle měkkosti ovoce, aspoň 10 minut. Mezitím si vyšleháme změklé máslo se zbylým cukrem, aby bylo světlé a nadýchané, pak přidáme vejce a mleté mandle a zašleháme znovu. Na listové těsto dáme celou mandlovou náplň, do ní vložíme povařené hrušky (nebo jablka), které jsme nakrojili z vrchu na tenké plátky tak, abychom nepřeřízli celý kus. Pečeme zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Na závěr potřeme zbytkem svařeného sirupu s vanilkou.

Akční letáky