Zdroje: recepty.eu, toprecepty.cz, spektrumzdravi.cz

Pomazánky natřené na dobrém chlebu nebo vece vždy byly, jsou a budou nejoblíbenějším pohoštěním všech oslav a sešlostí. V rámci dodržování zdravého životního stylu se ale jejich receptury v posledních letech poněkud změnily. Majonézu lidé začali nahrazovat bílým jogurtem, salámy šunkami s vysokým obsahem masa a poctivý chleba nízkosacharidovými suchary.

I když je pochopitelně správně, že mnozí na své zdraví dbají více než dříve, čas od času nějaká ta „zakázaná" lahůdka přece jen nikomu neuškodí. Připravte své návštěvě chlebíčky a jednohubky s famózní salámovou pomazánkou, na kterou se už pomalu zapomnělo. Je neskutečně rychle hotová a výborná.

Salámová pomazánka

Budete potřebovat:

300 gramů měkkého salámu

2 sterilované okurku

2 natvrdo uvařená vejce

100 gramů pomazánkového másla

2 lžíce mléka

1/2 lžičky sladké mleté papriky

sůl

pepř

Postup:

Do mísy najemno nastrouháme měkký salám, kyselé okurky a uvařená vejce. Přimícháme k nim pomazánkové máslo, mléko, mletou papriku a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Všechno dobře promícháme, aby vznikla krásně jemná pomazánka. Pomazánku podáváme jen tak s čerstvým pečivem, anebo ji použijeme jako základ na chlebíčky.

TIP: Pomazánkové máslo můžeme nahradit také majonézou. Pokud máte doma navíc i čerstvou pažitku nebo libeček, nasekejte je do pomazánky. Bylinky totiž její chuť ještě podtrhnou.

Zdravá salámová pomazánka

Pokud milujete salámovou pomazánku, ale přesto se za každou cenu chcete držet její zdravější varianty, zkuste ji připravit trochu jinak. Recept je velmi podobný tomu předchozímu, došlo v něm jen ke změně několika surovin.

Budete potřebovat:

200 gramů měkkého salámu (lze nahradit šunkou)

2 jarní cibulky

2 sterilované okurky

2 lžíce másla

2 lžíce polotučného tvarohu

1 lžíci plnotučné hořčice

1 lžíce pikantního kečupu

sůl

pepř

Postup:

Změklé máslo smícháme s tvarohem, hořčicí a kečupem. Okurky a salám nebo šunku nastrouháme najemno a jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Vmícháme do ochuceného másla a je hotovo. Pomazánku necháme alespoň hodinu odpočívat v chladničce a poté ji mažeme například na celozrnné pečivo.