obrázek z archivu ireceptar.cz

Salát s parmezánem a krutony

Římský salát vyniká křupavostí a šťavnatostí. Labužníky si získává i svou mírně nasládlou chutí. Bývá využíván na salátové pokrmy, které patří do kategorie nejlahodnějších, například na salát César. Vyzkoušejte si jeho verzi.

Potřebujeme

  • 2 malé římské saláty
  • 1/4 ledového salátu
  • 50 g parmezánu vcelku
  • 2 krajíce světlejšího chleba
  • 1 lžíci olivového oleje

na zálivku

  • 4 sardelové řezy
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 čerstvý žloutek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžičku worcesterské omáčky
  • špetku cukru
  • 1 malý stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

salát s krutonysalát s krutonyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

  1. obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

           Příprava: 30 minut

           Množství: 4 porce

    Římský a ledový salát očistíme, omyjeme a vysušíme, nejlépe v salátové odstředivce. Listy nakrájíme na menší kousky. Parmezán nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Sardelové řezy v míse jemně rozmačkáme vidličkou. Přidáme olivový olej, žloutek, citronovou šťávu, hořčici, worcesterskou omáčku a cukr. Stroužek česneku prolisujeme do směsi. Metlou důkladně prošleháme zálivku, osolíme ji a opepříme.
  3. Z krajíců chleba odřízneme kůrky a nakrájíme ho na kostičky. V pánvi rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a kostky chleba v něm ze všech stran osmažíme dozlatova.
  4. Listy salátu s parmezánem upravíme na čtyři talíře nebo je vložíme do široké mísy. Pokapeme je zálivkou. Salát posypeme horkými krutony a podáváme.