Boloňské špagety? Domácí chutnají nejlépe
3. 4. 2018

Boloňské špagety? Domácí chutnají nejlépe

Za svou krásu prý vděčí Sophia Loren jedinému – špagetám. Pokud jde o špagety s boloňskou omáčkou, tedy masové ragú s tomatovým základem, každé sousto minimálně vyvolá úsměv na tváři. Kvůli pokladu italské kuchyně nechoďte do drahých restaurací, s naším receptem si získá pravidelné místo na vašem stole.

Příprava boloňské omáčky( Ragù bolognese) je z podstaty jednoduchá, proto je důležité držet se výběru kvalitních surovin a správného postupu a nic neurychlovat. Odměnou vám bude vynikající omáčka, kterou si oblíbí všichni ve vašem okolí. Jejím základem je masorajčata, proto si dopřejte co nejlepší rajčata v konzervě, například odrůdu San Marzano.

Co se týká hovězího masa, vyhněte se mletým masným polotovarům na pultech supermarketů, nejde o čisté mleté maso. Místo toho navštivte řeznictví, vyberte si pěkné hovězí zadní a nechte si ho hned namlít, nebudete litovat. Pokud jde o červené víno, rozhodně volte suché a takové, jaké si vychutnáte posléze i k samotnému jídlu. Až budete restovat mleté maso, mějte na paměti, že od něj nesmíte odcházet a musíte jeho povrch vařečkou narušovat, aby vám nevznikl karbanátek a maso neztratilo veškerou šťávu, a tedy šťavnatost. Můžete ho klidně nechat lehce růžové.

Na 4–6 porcí:

  • Z boloňských těstovin se snadno nají i velká skupina lidí.2 polévkové lžíce másla
  • 2 polév
  • kové lžíce sádla
  • 2 středně velké šalotky nebo červené cibule
  • 500 g hovězího zadního masa, namletého
  • 1 menší mrkev
  • 2 plechovky celých loupaných rajčat
  • 1 čajová lžička rajského protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 2 dl červeného suchého vína
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 50 g parmazánu
  • cherry rajčata na podávání

Nejprve si najemno nakrájíme šalotky a mrkev, zvlášť. V hrnci se silnostěnným dnem si necháme povolit máslo se sádlem a zpěníme na něm šalotku, po chvíli přidáme i mrkev a krátce orestujeme společně. K tomu přidáme i namleté hovězí maso, které osolíme a opepříme, zprudka orestujeme na nejvyšší výkon za stálého promíchávání.

Zalijeme 1 dl červeného vína, necháme bleskově odpařit alkohol a postup zopakujeme se zbytkem vína. Přidáme loupaná rajčata, která rozmačkáme pomocí vařečky. Do látkového sáčku vložíme celý černý pepř, bobkový list a nové koření, ten ponoříme do hrnce, přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší výkon a necháme zakryté probublávat alespoň 2 hodiny, nebo dokud se všechny chutě neprolnou.

Na surovinách nešetřete, není jich mnoho.

Na závěr k omáčce prolisujeme stroužek oloupaného česneku, zakápneme lžící olivového oleje, vyjmeme sáček s kořením a tyčovým mixérem omáčku rozmixujeme dle chuti buď zcela dohladka, nebo tak aby nám zůstaly kousky rajčat. Ještě chvíli necháme provařit, případně rozředíme trochou vody, dochutíme solí a pepřem. Podáváme na ideálně na domácích těstovinách, recept zde, postrouhané pravým italským parmazánem s překrájenými cherry rajčaty.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS