obrázek z archivu ireceptar.cz

Silvestrovské dobroty pro děti

Poslední den v roce je jako stvořený pro žertovné úpravy jídel.. Inspirujte se, jak rychle připravit silvestrovské menu pro děti, které bude nejen dobře chutnat, ale i lákavě vypadat.

Pokud s vámi při oslavách příchodu nového roku budou také děti, určitě byste na ně neměli zapomenout při přípravě silvestrovského menu. A ještě lépe – k přípravě dobrot je přizvěte. Možná, že nebude mít všechno úplně dokonalý vzhled, nejspíš budete mít i více práce s uklízením kuchyně, ale to všechno se zúročí v radosti ze společných příprav. Zatímco dospělí si rádi na konci roku pochutnávají ne nejrůznějších delikatesách, děti často více ocení své oblíbené pochoutky.

děti vám s přípravou silvestrovských pochoutek rády pomohouděti vám s přípravou silvestrovských pochoutek rády pomohouAutor: Shutterstock.com / Oksana Kuzmina

Zeleninová či ovocná „kytice“

Jako základna dobře poslouží půlka cukrového melounu, ale použít můžete i půl hlávky zelí nebo menší bochník chleba. Pak už stačí připravit špejle, na které napícháte vše, co máte rádi, např. drobná (tzv. koktejlová nebo cherry) rajčata, plátky žampionů, olivy, ředkvičky, sterilovanou zeleninu nebo kousky sýra. Přidat můžete i větvičku rozmarýnu. Podobně můžete kytici připravit z čerstvého ovoce. K její výrobě se hodí např. meloun, jahody, hroznové víno, ananas, jablka a čokoláda. V rozpuštěné čokoládě namočíme kousky jablek a tím snadno předejdeme jejich hnědnutí.

párky zabalíme do proužků listového těsta a po upečení přizdobíme očipárky zabalíme do proužků listového těsta a po upečení přizdobíme očiAutor: Shutterstock.com / Anastasia_Panait

Párky v těstíčku nebo vánoční pizza

pizza ve tvaru vánočního stromkupizza ve tvaru vánočního stromkuAutor: Shutterstock.com / Julia Pajumae

Listové těsto je oblíbeným obalem pro párky. Pro slavnostní občerstvení koupíme krátké (mini) párky, která zabalíme podobně jako na fotografii. Listové těsto rozválíme na plát silný 5 mm, z kterého vykrájíme pruhy široké 1 cm. Do těch pak párky zabalíme podobně, jako se balí mimina do zavinovačky. Párky naskládáme na pečící papír, potřeme rozšlehaným žloutkem a vložíme do trouby předehřáté na 175 oC. Pečeme přibližně 10 minut dozlatova. Pokud budeme chtít přidat i oči, můžeme je udělat ze sněhu vyšlehaného z bílků a jako zornici (panenku) můžete použít např. jedlá semena černuchy nebo černého (neloupaného) sezamu.

Základ pro pizzu můžete tentokrát udělat v podobě vánočního stromečku a jak napovídá fotografie, ve vánočním duchu můžete pokračovat i s jeho zdobením.

Z ovoce na talíři vykouzlíte obraz

vánoční stromek z kiwi a granátového jablkavánoční stromek z kiwi a granátového jablkaAutor: Shutterstock.com / Julia Pajumae

Samozřejmě, že i při aranžování ovoce pro silvestrovskou tabuli se můžete inspirovat vánočním časem. Motiv vánočního stromečku hravě zvládnete poskládat z dílků mandarinek a nebo plátků kiwi. A když k tomu ještě přidáte například vydlabané granátové jablko, bude iluze vánočního stromku i s ozdobami naprosto dokonalá.