Díky své nízké náročnosti při pěstování může růže obdivovat na své zahradě opravdu skoro každý. První kultivary růží vznikly před dvěma sty lety. Je tedy pravdou, že okvětní lístky zpracovávaly v kuchyni už naše babičky a prababičky. Co se o růžích mnohokrát neví, je fakt, že mají antibakteriální, antimikrobiální a antimykotické účinky. Nejvíce léčivých složek obsahují okvětní plátky tmavočervené barvy. Naopak v bílých okvětních plátcích růží je více hojivých látek.

Čaj s antioxidačními účinky

Nejjednodušší využití okvětních plátků je čaj. Kromě jeho antioxidačních účinků, které mají schopnost neutralizovat volné radikály, má příznivý vliv na funkci močového měchýře. Může dokonce snížit hladinu cukru v krvi. Růžový čaj má mimo jiné výbornou nasládlou chuť, silnou vůni a zklidňující účinek na psychiku.

Léčivý čaj připravíme čtvrthodinovým louhováním vrchovaté lžičky podrcených růžových okvětních plátků v horké vodě, která před tím prošla varem. V létě můžeme využít na čaj čerstvé okvětní lístky, na zimu si musíme zásobu nasušit.

Lahodný růžový džem

Další laskominou, kterou si můžeme z plátků růží vyrobit, je růžový džem. Ten je už staletí francouzskou specialitou, používanou i v anglické gastronomii. Pokud si ho chcete vychutnat, nemusíte jezdit do Anglie, či si ho za předraženou cenu kupovat v obchodě, můžete si ho vyrobit v pohodlí domova. Na džem budete potřebovat 0,5kg okvětních lístků růže, 0,5 hrnečku citronové či limetkové šťávy, 1 hrnek vody, 1 kg krystalového cukru a půl lžičky kyseliny citronové.

Protřiďte okvětní lístky a ty nejlepší propláchněte a nechte proschnout. Následně z lístků odstraňte bílou část, která by vám sladkou příchuť zkazila. Lístky si rozdělte na dvě části. První část nasekejte nadrobno, v misce pak spojte s druhou částí, vše zasypejte polovinou cukru, promáchejte a nechte dva dny uležet.

Z druhé poloviny cukru a vody vyrobte cukrový sirup, který ještě dochuťte citronovou či limetkovou šťávou, přidejte směs z plátků růží, kyselinu citronovou a vařte, dokud směs nezhoustne. Ještě horký ho vlijte do dopředu vybraných skleniček, zavřete a po zchladnutí uložte do chladu. Po otevření spotřebujte do 7 dní. Tento džem krásně ozvláštní dezerty, palačinky či jiné laskominy.

Aromatický a sváteční růžový sirup

Růžový sirup má silnou chuť i aroma. Díky výrazné vůni se pokládá spíše za vzácnost než za každodenní záležitost. Hodí se tak mimo jiné jako originální dárek. Při výrobě budeme potřebovat 150 g okvětních lístků růží, 3 litry vody, 3 kg krystalového cukru, 4 lžičky kyseliny citronové a několik kusů hřebíčku.

Okvětní lístky zalijeme vodou a svaříme. Vaříme je tak dlouho, až ztratí barvu. Následně je scedíme a odvar dále vaříme. Pak přisypeme cukr a kyselinu citronovou. Nakonec přidáme hřebíčky. Pořádně promícháme a horkým sirupem plníme předem připravené, propařené láhve. Ty pak uzavřeme vyvařenými kovovými zátkami. Sirup z lístků růží je hotový.

Už víte, co si doma připravíte? Ať už to bude čaj, džem či sirup, čeká vás výrazný aromatický i chuťový zážitek.