obrázek z archivu ireceptar.cz

Udicí pistole místo udírny

K tomu, abyste si mohli doma vyudit maso, ryby nebo třeba sýr, nepotřebujete hned stavět udírnu. Stačí si pořídit kompaktní udicí pistoli, jaká funguje na bázi studeného kouře z různých druhů dřevěných štěpků. Veškeré uzení tak zvládnete bez rozdělávání ohňů, navíc můžete tímto způsobem zaudit třeba i zmrzlinu nebo koktejl. Bonusem je pak rychlost uzení, oproti klasickému je hotovo za pár minut.

Udicí pistole je skvělou pomůckou, jaká bez problémů zastane horký a leckdy ne úplně nejzdravější kouř, a přitom ji s klidem můžete používat přímo v kuchyni. Důmyslný přístroj se skládá z lehkého těla, výkonného motorku poháněného zpravidla tužkovými bateriemi a sítka, do něhož přijdou různé druhy speciálních štěpků z voňavého dřeva. Výhodou je, že jich spotřebujete sotva lžičku na jedno uzení, jsou velmi aromatické, na výběr jich je celá řada od jabloně, dubu, buku nebo silného ořechovce. Štěpky zapálíte, odtahem, jaký zajistí motorek, se dřívka začnou spalovat a studený kouř vychází ze silikonové hubičky. Voňavý kouř dostanete k požadovaným potravinám snadno – do nádoby nasměrujete hubičku a mísu zakryjete potravinářskou fólií, kouř ale můžete dostat i do plastového sáčku nebo pod skleněný poklop. Intenzitu si navolíte slabší či silnější buď přímo na přístroji, nebo zkrátka tím, jak dlouho necháte jídlo s kouřem zcela zakryté.

Malé kousky dřeva neboli štěpky dodají každému jídlo skvělé aroma.Malé kousky dřeva neboli štěpky dodají každému jídlo skvělé aroma.Autor: Shutterstock.com / Evgeniy Kalinovskiy

Doladění k dokonalosti

Můžete tak rázem podávat zauzený tatarák, jaký se efektně zjeví vašim spolustolovníkům zpod poklopu, nebo si vychutnat domácího uzeného lososa či uzený sýr. Jemným dýmem dodáte pokrmům, ale třeba i různým ochuceným máslům nebo dipům nevšední chuť. Hlavní výhodou uzení studeným kouřem je fakt, že z principu nulového přidaného tepla můžete udit hotové, ale i syrové potraviny. Vše je přitom o chlup zdravější než při spalování za vysokých teplot. S udicí pistolí se naučí v podstatě každý a rozhodně nepatří do rukou jen těm nejzarytějším gurmánům, využití najde denně, ať už v podobě vyuzení masa, nebo dodání lehkého šmrncu jinak okoukaným receptům.

Uzené aioli z pečeného česneku

Aioli není ničím jiným než voňavější majonézou.

Aioli si nejlépe vychutnáte s hranolkami.Aioli si nejlépe vychutnáte s hranolkami.Autor: Shutterstock.com / etorres

Cca 250 ml:

  • 1 palice česneku
  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 žloutky z vajec velikosti M
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
  • Dřevěné štěpky z ořechovce

Palici česneku neloupeme, dáme do alobalu, zakápneme olivovým olejem, osolíme a lehce opepříme a celý zabalíme do pomyslného tvaru měšce. Pečeme 25 až 30 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C. Po upečení z jednotlivých stroužků vymačkáme krémový česnek a dáme stranou. Vyrobíme si majonézu v tyčovém mixéru, kam dáme žloutky, zalijeme olejem, přidáme hořčici a trochu soli. Nástavec musí být ponořený na dně, mixér zapneme a pomalým pohybem směrem nahoru vytahujeme, dokud nám směs nezhoustne. Přidáme krém z pečených česneků a podle chuti citronovou šťávu, promixujeme a dochutíme solí a pepřem.

Hotové aioli dáme do mísy, jež překryjeme potravinářskou fólií, pod níž vsuneme hubičku udicí pistole. Do spalovací komory komory dáme štěpky z ořechovce, pistoli zapneme, štěpky zapálíme a nižší rychlostí necháme naplnit mísu kouřem. Hubičku vyjmeme a hned utěsníme otvor tak, aby kouř udil aioli aspoň 3 minuty. Promícháme a proces ještě jednou zopakujeme, aioli pak uložíme vychladit do ledničky a podáváme s grilovaným masem a hranolkami.

Uzená vepřová žebra

Žebra na styl barbecue si dokážete udělat kdykoli během roku díky udicí pistoli.Žebra na styl barbecue si dokážete udělat kdykoli během roku díky udicí pistoli.Autor: Shutterstock.com / Tatiana Volgutova

Na cca 4 porce:

  • 2 kg vepřových žeber
  • 400 g konzerva sekaných rajčat
  • 250 ml whisky
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 malá cibule
  • Dřevěné štěpky z ořechovce

Nejprve si připravíme marinádu na maso. V hlubším rendlíku si na mírném plamenu rozehřejeme olivový olej. Stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme plochou nože, cibuli oloupeme, nasekáme najemno a vše přidáme do rendlíku, kde restujeme dvě minutky, než cibule zesklovatí. Přilijeme whisky a přivedeme k varu. Zasypeme uzenou paprikou, hnědým cukrem a worcesterovou omáčkou, dolijeme sekanými rajčaty a povaříme na středním plamenu asi 15 minut, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a necháme vychladnout. Na plech položíme vepřová žebra a potřeme je polovinou marinády. Pečeme zakryté potravinářskou fólií asi hodinu v troubě předehřáté na 140 °C do změknutí.

Zbytek marinády v míse překryjeme potravinářskou fólií a uděláme si malý otvor přesně na hubičku udicí pistole. Do spalovací komory dáme štěpky z ořechovce, konec hubičky dáme pod fólii do mísy. Udicí pistoli zapneme, štěpky zapálíme a nižší rychlostí necháme naplnit mísu kouřem. Hubičku vyjmeme a hned utěsníme otvor tak, aby kouř udil marinádu aspoň 3 minuty.

Přidáme na teplotě v horkovzdušné troubě na 180 °C, sundáme fólii a pečeme 30 minut za stálého potírání zbytkem marinády. Pro extra kouřovou chuť žebra po upečení dáme do hlubší nádoby, tu zakryjeme potravinářskou fólií a znovu zaudíme.

 

Akční letáky