Přinášíme vám recepty na vajíčkovou pomazánku čtyřikrát jinak, abyste měli obměnu a vaši strávníci si tak mohli vybrat, která jim chutná nejvíce. Pomazánky se hodí k snídani, obědu, na svačinu i večeři, můžete si tedy pochutnat pokaždé na jiném druhu.

Klasická vajíčková pomazánka

Na snadnou a léty ověřenou klasiku budete potřebovat 4 vejce, lžičku hořčice, 4 lžíce kvalitní majonézy, 1 cibuli, pepř a sůl.

Z uvařených vajíček natvrdo sloupněte skořápku a na struhadle je nastrouhejte do mísy. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na jemné kostičky a přidejte k vajíčkům. Následně přidejte čtyři lžíce kvalitní majonézy, lžičku hořčice a trochu soli i pepře na dochucení. Vše důkladně promíchejte a dejte vychladit do lednice. Poté natřete na křupavé pečivo nebo na chlebíček a ozdobte šunkou a sýrem.

Vajíčková pomazánka s máslem

Pokud nemáte rádi majonézu, vsaďte na vajíčkovou pomazánku s máslem, kterou ovoníte čerstvou pažitkou. Její chuť bude jemná a svěží a k její přípravě budete potřebovat 60 g másla, 10 vajec, 160 g majonézy, 1 cibuli, lžičku hořčice, sůl, pepř a pažitku.

Pomazánku připravíte tak, že když natvrdo uvařená vejce oloupete, oddělíte žloutky od bílků. Měkké máslo přidejte ke žloutkům, důkladně rozmíchejte na jemnou směs. K té přidejte koření podle chuti, nakrájenou cibulku, hořčici a majonézu.

Bílky nastrouhejte na struhadle nahrubo a přidejte je ke směsi. Nakrájenou čerstvou pažitku přidejte do pomazánky a zamíchejte. Vajíčková pomazánka tak bude čerstvá a barevná.

Tvarohová vajíčková pomazánka s ředkvičkou

Pokud chcete vajíčkovou pomazánku ozvláštnit, dejte do základu místo másla nebo majonézy tvaroh. Výsledek bude skvělý a mnohem zdravější a méně kalorický. K přípravě pomazánky budete potřebovat 4 vejce, 200 g tučného tvarohu, lžičku hořčice, sůl a pepř, 1 cibuli a 4 ředkvičky.

Uvařená vajíčka nastrouhejte nahrubo, dejte do mísy a přidejte tvaroh. Nakrájejte cibuli najemno, ředkvičky najemno a přidejte hořčici. Přidejte sůl, pepř, bylinky a buďte si jisti, že pomazánka bude mít ten správný šmrnc.

Odlehčená vajíčková pomazánka

Pokud jste na dietě, a přesto si chcete vajíčkovou pomazánku také užít, vyměňte pečivo za suchary či racio chlebíčky a vytvořte pomazánku z následujících ingrediencí. Budete potřebovat 4 vejce, 300 g cottage sýra, 50 g čerstvého sýra, lžíci hořčice, pepř a sůl.

Opět natvrdo uvařená vajíčka nastrouhejte natvrdo. Dejte je do mísy a přidejte k nim cottage sýr, který necháte pečlivě okapat od vody, jinak by totiž byla pomazánka příliš řídká. Následně přidejte čerstvý sýr, hořčici, sůl a pepř na dochucení. Samozřejmě vše můžete ozvláštnit ještě bylinkami, rajčátky či pažitkou.

Zdroj: www.jsmekocky.cz, www.tipio.cz, www.vareni.cz