Sváteční lahůdky lze připavit tak, aby vyhovovaly potřebám diabetiků. Velmi vhodné je tvarohové těsto, která má nižší obsah sacharidů. Navíc tvaroh dodává organismu hodnotné bílkoviny a minerální látky.
Špaldové koláčky
Potřebujeme
- 150 g másla
- 25 g (2 lžíce) FAN sladidla
- 1 vejce
- 30 g špaldové mouky
- 1 hrneček celozrnné mouky
- 1 kypřicí prášek
- 1/2 hrnečku polohrubé mouky
na polevu
- 1 hořkou čokoládu (Dianella Classic)
Jak na to
Pečivo pro diabetiky připravujeme z kvalitních surovin, tvarujeme malé tvary a zdobíme je ořechy a mandlemi, aby se alespoň na pohled toto pečivo příliš nelišilo od pečiva s cukrem.
V míse vymícháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a ještě šleháme. Rukama vypracujeme těsto.
Lžičkou z těsta vykrajujeme kousky, z kterých formujeme kuličky a pokládáme je na plech s pečicím papírem. Kuličky jemně stlačíme vidličkou a klademe je dále od sebe, protože zvětší objem.
Pečeme je dozlatova 15—20 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
Necháme jen několik minut vychladnout a pak je klademe na mřížku ze špejlí. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a koláčky v ní dle fantazie namáčíme. Necháme ztuhnout na chladném místě.
Tvarohové taštičky
- 250 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g tuku
- troška soli
- citronovou kůru
Na válu zpracujeme osolenou mouku s tvarohem, změklým tukem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Náplně
Těsto necháme odpočívat a zatím si připravíme, čím cukroví naplníme.
Slazení
Samozřejmě sladíme jen umělými sladidly a velmi uvážlivě, čím méně, tím lépe. Nesladíme ani medem; diabetik totiž není na sladké zvyklý. Sladidla jsou účinná, k oslazení stačí opravdu jen malé množství, proto s nimi zacházíme velmi opatrně.
Jablečná: Jablka nahrubo nastrouháme, ochutíme je umělým sladidlem, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a lžíci nastrouhaných ořechů.
Jablka nahrubo nastrouháme, ochutíme je umělým sladidlem, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a lžíci nastrouhaných ořechů.
Kokosová: 100 g strouhaného kokosu promícháme s citronovou kůrou, bílkem a trochou dia džemu.
Ořechová: 100 g umletých ořechů smícháme se dvěma lžícemi sladké smetany, citronovou kůrou a špetkou umělého sladidla.
Náplně máme připravené a můžeme pokračovat s plněním taštiček.
Odpočinuté těsto rozválíme a vykrájíme z něj kolečka. Do středu vložíme lžičkou náplň, těsto přes ni přehneme a nakonec tvary čistě ořízneme rádýlkem. Čím drobnější budou taštičky, tím lépe budou vypadat.
Taštičky pečeme ve vyhřáté troubě při 250 °C.
Vanilkové rohlíčky
- 120 g hladké mouky
- 60 g sójové hladké mouky
- 120 g rostlinného tuku
- 80 g nastrouhaných ořechů
- 1 žloutek
- citronovou kůru
- 2 pecičky umělého sladidla
- vanilku
Do proseté hladké a sójové mouky přidáme tuk, ořechy, žloutek, citronovou kůru a umělé sladidlo rozmíchané v trošce vody. Těsto ochutíme vanilkou a zpracujeme dohladka.
Pak už jen vytvarujeme obvyklým způsobem rohlíčky a ve středně vyhřáté troubě je upečeme.
Vychladlé rohlíčky můžeme ozdobit rozpuštěnou dia čokoládou a sekanými mandlemi.
Foto Jiří Poláček