obrázek z archivu ireceptar.cz

Velikonoční beránek 10x jinak: jablečný, mrkvový, ořechový, mourovaný, olejový...

Další stádečko velikonočních beránků od čtenářů. Přinášíme deset receptů a věříme, že si mezi nimi vyberete i vy.

Jablečný beránek

  • 30 dkg hrubé mouky
  • 30 dkg cukru moučka
  • 6 vajec
  • 30 dkg nastrouhaných jablek
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 prášky do pečiva
  • rozinky

Ušleháme žloutky s cukrem, vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Nastrouháme jablka. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme. Beránka po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

↑Zpět na začátek

Mourovaný beránek

  • 100 g hery
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 180 ml vlažné smetany
  • 1 lžíci kakaa
  • 1 lžíci rumu
  • 1 vanilkový cukr

Tuk třeme s cukrem a žloutky. Střídavě po částech vmícháme mouku s práškem do pečiva a vlažnou smetanu.

V jiné míse smícháme kakao s rumem a přidáme třetinu těsta. Do každého těsta přimícháme ušlehaný sníh z bílků.

Vymazanou a vysypanou formu beránka plníme po lžičkách střídavě světlým a tmavým těstem.

Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

Beránka polijeme bílou (citronovou) polevou a dozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

Jana Hajníková, Malecí

↑Zpět na začátek

Mrkvový beránek

  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g hrubé mouky
  • 4 lžíce rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g jemně nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce rozinek
  • trošku mléka nebo vody
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • tuk na vymazání
  • vanilkový cukr 
Do těsta je možné přidat strouhaný kokos nebo strouhaná jádra ořechů.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, rostlinný tuk, cukr, vejce ušlehané v mléce nebo vodě, omyté rozinky a dobře promícháme.

Středně husté těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova.

Vyklopíme a pocukrujeme.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

↑Zpět na začátek

beránek mojí babičkyberánek mojí babičkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Beránek mojí babičky

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 3 až 5 žloutků 
  • lžičku citronové šťávy
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g hrubé mouky
  • 5 bílků
  • 30 g másla

Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme.

Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rozlijeme do ní těsto a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova asi 45 minut. Upečeného beránka opatrně vyklopíme a podle zvyku ozdobíme.

Pavel Čížek ml., Dolní Stěžery

↑Zpět na začátek

Ořechový beránek

  • 5 vajec
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg mletých ořechů
  • 16 dkg hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 lžíce vařící vody
  • 1 vanilkový cukr
  • citronovou kůru

Žloutky s cukrem třeme do husté pěny. Do ní postupně přidáme horkou vodu, mouku, ořechy, sníh s vanilkovým cukrem a citronovou kůru.

Pečeme zhruba 45 minut v mírně vyhřáté troubě.

Hana Jankovská, Neveklov

↑Zpět na začátek

velikonoční beránekrychlý beránkeAutor: Archiv ireceptar.cz

Rychlý beránek

  • 5 lžic tuku
  • 5 lžic cukru
  • 1 vejce
  • 12 lžic mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • hrubou mouku
Můžeme přidat i sušené nebo kandované ovoce a rozinky.

Suroviny smícháme a přidáme tolik hrubé mouky, aby těsto bylo řídké jako na lívance.

Poprášíme moukou a necháme chvíli odpočinout.

Nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme zvolna upéct.

Beránka můžeme sypat moučkovým cukrem, ozdobit čokoládou a hlavně nezapomeňte na velikou mašli!

Renata Culková, Osek

↑Zpět na začátek

Čokoládový beránek

  • 14 dkg másla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 6 vajec
  • citronovou kůru
  • špetku skořice
  • 1 až 2 tlučené hřebíčky
  • 14 dkg strouhané čokolády
  • strouhané vlašské oříšky
  • 7 dkg strouhanky
  • lžíci rumu

Máslo třeme s cukrem a postupně přidáváme 6 žloutků, citronovou kůru, skořici, hřebíček, čokoládu, sníh z 6 bílků, do kterého vmícháme vlašské oříšky, a nakonec strouhanku navlhčenou v rumu.

Do vymazané a vysypané formy rozprostřeme těsto a opatrně je pečeme asi hodinu. Vychladlého beránka můžeme ještě polít čokoládovou polevou.

Štěpánka Šabršulová, Skorošice

↑Zpět na začátek

Olejový beránek

  • 4 vejce
  • 12 dkg pískového cukru
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce horké vody,
  • 1 vanilkový cukr
  • mandle a rozinky podle chuti

Žloutky a cukr třeme do pěny. Přidáme olej a po lžících horkou vodu.

Do mouky s práškem do pečiva postupně vmícháme směs a nakonec sníh z bílků.

Vymazanou formu vysypeme hrubou moukou. Pečeme při 180 °C zhruba 35 až 40 minut.

Hana Jankovská, Neveklov

↑Zpět na začátek

tvarohový beránektvarohový beránekAutor: Archiv ireceptar.cz

Tvarohový beránek se sušeným ovocem

  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 bílý jogurt
  • 4 lžíce másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový puding
  • citronovou kůru
  • špetku soli
  • 1 prášek do pečiva
  • hrst pokrájeného sušeného ovoce (jablka, švestky, meruňky)
  • trošku rozinek

Tvaroh utřeme s vejci, cukrem, jogurtem a změklým máslem. Přidáme mouku s práškem do pečiva, pudingový prášek, citronovou kůru, špetku soli a vypracujeme těsto.

Kousky sušeného ovoce a rozinky spaříme horkou vodou a vmícháme do těsta. Těsto upečeme ve vymazané a vysypané formě. Hotového beránka bohatě pocukrujeme a očí mu uděláme z rozinek.

Jana Hajníková, Malecí

↑Zpět na začátek

Kynutý beránek

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 10 g soli 
  • 120 g másla
  • 80 g pískového cukru 
  • 2 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru  
  • citronovou kůru
  • rozinky
  • mandle

Z droždí, trochy cukru, vlažného mléka a lžíce mouky zaděláme kvásek. Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme vzešlý kvásek a ve zbylém mléce rozkvedlané žloutky s cukrem a tukem.  

Do vypracovaného těsta přidáme citronovou kůru, oprané rozinky a nasekané mandle, těsto vlijeme do vysypané formy na beránka a necháme vykynout.

Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 150 °C. Upečeného beránka opatrně vyklopíme, prochladlého pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme mašlí.

Božena Vondrášková, Česká Skalice

↑Zpět na začátek