Chlebová nádivka s bylinkami

  • 1/2 chleba
  • 1/2 kg uzené krkovice
  • 8 vajec
  • 100 g sterilované červené papriky
  • po hrsti kopřiv, petrželky, opence a bazalky
  • strouhanku
  • pepř a sůl

Chleba nakrájíme na malé kousky 1,5x1,5 cm, uzené maso uvaříme a nakrájíme.

Byliny a papriku rozsekáme a smícháme s chlebem a masem. Provlhčíme vývarem, přidáme rozšlehaná vejce, koření a sůl. Vše promícháme a nalijeme do pekáče vysypaného strouhankou. Upečeme v hodně vyhřáté troubě

Jiří Rychtařík, Střížovice

Velikonoční bylinkový chléb

  • 30 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 dl mléka
  • 2 lžíce rozehřátého másla
  • půl prášku do pečiva
  • trochu soli a kmínu

na náplň

  • 25 dkg tvarohu
  • 2 hrsti mladých kopřiv
  • 3 stroužky česneku utřeného se solí
  • 2—3 cibule s natí
  • lžíci zelené petrželky
  • 2 lžíce kopru
  • pepř a sůl

těsto zpracujeme v míse a dáme na hodinu odpočinout do chladna.

Mezitím si nakrájíme cibulku a bylinky nadrobno, umícháme je s tvarohem, osolíme a opepříme.

Těsto vyválíme na pomoučené utěrce, naplníme bylinkovou směsí a stočíme jako závin. Konce zahneme dospodu. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Nakrájíme na řezy a podáváme s čajem o Velkém pátku.

Eva Medková, Jilemnice

Velikonoční paštika

  • 25 dkg kuřecích jater
  • 3 vařené brambory
  • kousek tučnějšího pečeného vepřového masa
  • 1 cibulku
  • sůl a pepř
  • špetku skořice a hrst strouhanky
  • zelené lístky, zeleninu, ovoce apod. na ozdobení

Játra umeleme najemno s bramborami a masem. Přidáme jednu nakrájenou a osmaženou cibulku, sůl, pepř, skořici a strouhanku. Promícháme a nalijeme do hrnku dobře vymazaného sádlem. Vaříme ve vodní lázni asi hodinu.

Po vychladnutí vyklopíme, nakrájíme na plátky, posypeme sekanou petrželkou a zdobíme například rajčaty a okurkou.

  • Vrstvu drobnějších plodů, například brusinky, rybíz, rozinky, kousky oliv či kukuřičná zrna, můžeme přidat i do varné nádoby a pak krájet plátky s ozdobou.

Eliška Pospíšilová, Praha

Velikonoční dalamánky s vykoledovanými vejci

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g droždí
  • 10 plátků libového uzeného masa
  • 10 vajec
  • 2 kostky cukru
  • 1 lžičku kmínu
  • (sezamová semínka podle své chuti)
  • 1 lžičku soli
  • 1/4 l vlažné vody
  • olej na potření
  • tuk na vymazání plechu

Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek.

Když vykyne, zaděláme jím mouku, přidáme kmín, sůl a necháme vykynout.

Těsto pak rozdělíme na deset dílů, do každého zabalíme jedno vykoledované vejce natvrdo, které jsme předtím zabalili do plátku uzeného.

Dalamánky necháme ještě chvíli kynout a pak je upečeme v troubě dočervena. Před koncem pečení je potřeme olejem.

Monika Králíčková, Liteň

Velikonoční závin s uzeným

  • 600 g uzeného masa
  • 10—15 g droždí
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g tuku
  • 2 žloutky
  • šálek mléka
  • sůl

Uzenou krkovičku uvaříme, zbavíme kostí a necháme vychladnout.

Vykynutým droždím zaděláme slané tužší těsto (tužší než na buchty, ale ne tak tuhé jako na mazance). Dobře vypracované je necháme vykynout, vyválíme obdélník asi na prst silný, maso do něj pečlivě zavineme, necháme znovu vykynout, potřeme žloutkem a upečeme dočervena.

Miluše Křížková, Kladno

Velikonoční brynzovník

Lžičku kmínu a půl lžičky soli promícháme se 400 g hladké mouky a 100 g žitné. Zapracujeme 250 ml vlažné, mírně oslazené vody, v níž jsme rozmíchali 20 g droždí.

Brynzovník je oblíbeným slovenským velikonočním jídlem.

Vypracujeme těsto a po vykynutí z něj vytvarujeme ploché placky, které upečeme na plechu vyloženém pečicí fólií. Necháme je vychladnout a podáváme natřené našlehanou brynzou.

Olga Štěpničková, Praha

Velikonoční preclíky

  • 300 g hladké mouky
  • na špičku nože mletého zázvoru
  • 20 g droždí
  • 1/8 másla
  • 2 kostky cukru
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • mák
  • sůl a kmín

Prosátou mouku smícháme se solí a zázvorem, vlijeme připravený kvásek z mléka a droždí a přidáme jeden žloutek a rozpuštěné máslo.

Vypracujeme tuhé těsto a necháme je vykynout. Z těsta vyválíme tenké válečky, ze kterých pleteme preclíčky, kroužky, brýle, houstičky, copánky, ptáčky a podobně.

Hotové tvary na chvilku vhodíme do hrnce s horkou vodou a když vyplavou, přeložíme je na vymaštěný plech a ihned pečeme do červena při teplotě kolem 220 °C.

Josef Rychtářík, Meclov

Paštikový věnec

400 g drůbežích jater drobně posekáme a orestujeme na cibulce. Přidáme k nim 200 g tučnějšího mletého vepřového masa a dusíme asi 30 minut. Jemně podléváme vývarem a červeným vínem.

Nakonec dochutíme solí, pepřem, paštikovým kořením a pokrájenými zelenými bylinkami.

Formu vyložíme plátky anglické slaniny. Udušenou směs jemně rozmixujeme a vlijeme do formy, uhladíme a necháme asi deset hodin vychladit.

Vychlazené vyklopíme, nakrájíme a podáváme s chlebem nebo čerstvým pečivem a s hlávkovým salátem.

Květa Šulcová, Zdiby-Veltěž

Velikonoční houbová lahůdka

  • Jedny z nejchutnějších hub — smrže — rostou jen od konce března do poloviny května. 10 smržů
  • 1 dl bílého vína
  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžičku sladké papriky
  • hrst nasekaných mladých kopřiv
  • muškátový oříšek
  • sůl

Očištěné houby nakrájíme na větší kousky a na másle je pečeme v remosce asi 20 minut. Pak je zalijeme vínem a pečeme dalších 15 minut. Teprve teď je osolíme, posypeme paprikou, špetkou nastrouhaného oříšku, přidáme kopřivy, zalijeme šlehačkou a opět přikryjeme. Když šlehačka probublá, podáváme s vekou opečenou na másle.

Ivan Veselý, Žebrák

Vaječný salát pro velikonoční flamendry

  • 4 vejce
  • 4 filety z matesů
  • hrst oliv
  • 1 citron
  • hrst oliv
  • svazek mladé cibulky

Rybu nakrájíme na 1,5cm proužky. Vykoledovaná vejce uvařená natvrdo oloupeme a spolu s cibulkami nakrájíme na kolečka, nať nasekáme. Dobře omytý citron i s kůrou nakrájíme na slabounká kolečka, vypeckované olivy na plátky.

Do vhodné nádoby vrstvíme nejprve vejce, pak matesy a citronové plátky, vše posypeme cibulkou a olivami a ještě zakapeme šťávou z půlky citronu. Necháme tři hodiny odležet v chladu, podáváme s topinkami.

Marie Stará, Prachatice